banner564

Gözler Denktaş’ta

Cumhurbaşkanı Akıncı, yeni hükümetin kurulmasını parti başkanlarıyla görüştü

Gözler Denktaş’ta
banner598
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ile Ulusal Birlik Partisi (UBP) Koalisyon Hükümetinin istifası, Başbakan Ömer Kalyoncu tarafından Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya sunuldu.
Cumhurbaşkanı Akıncı dün ayrıca, hükümet kurma görevini kime vereceğini kararlaştırmak için Meclis’te temsil edilen partilerin başkan ve yetkilileriyle görüştü. Cumhurbaşkanının parti liderleriyle yaptığı görüşmenin ardından gözler koalisyonda kilit parti konumundaki DP’nin Genel Başkanı Serdar Denktaş’ın açıklamalarına çevrildi.
Akıncı ile görüşmesinin ardından açıklama yapan Denktaş, hükümet ortaklığı konusunda UBP ile önceki gün resmi bir temaslarının olduğunu doğrulayarak, “Başka kanatlardan gelecek görüşleri de değerlendireceğiz” diyerek CTP’ye yeşil ışık yaktı.


Akıncı: Yeni hükümet kurulana kadar göreve devam edin…
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Kalyoncu’nun istifasını sunmasının ardından yaptığı konuşmada, hükümetin görevinin istifa mektubunun sunulmasıyla sona erdiğini kaydetti ve “Ancak yeni hükümet kuruluncaya kadar usulen ve hukuken bu görevi yürütmenizi rica ediyorum” dedi.
Krizin, halkın ve kendilerinin arzu edecekleri en son şey olduğunu kaydeden Akıncı, “Ama toplumsal yaşamda bunlar kaçınılmaz olabiliyor, önemli olan bundan en erken zamanda kurtulmak ve halkın beklentilerine yanıt verecek, çözüm üretecek bir hükümetin oluşumuna yönelik koşulların yaratılması” dedi.
Başbakan Ömer Kalyoncu da Cumhurbaşkanı Akıncı’yla görüşmesi sonrasında basına yaptığı kısa açıklamada, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın yeni bir hükümet kuruluncaya kadar hükümetin görevine devam etmesini istediğini söyledi. 

Talat: Görevlendirme bu hafta olabilir
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı dün, hükümet kurma çalışmaları kapsamında ilk olarak CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat ile bir araya geldi.
Görüşme sonrası basına açıklama yapan ve soruları yanıtlayan Talat, Talat, Meclis'te en büyük parti konumundaki CTP'nin sorumluluk üstlenmeye hazır olduğunu belirterek, vatandaşa hizmet, ülke sıkıntılarına çözüm bulmak ve Kıbrıs müzakere sürecine destek olmak yolunda sorumluluktan kaçmayacaklarını vurguladı.
Talat, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın hükümet kurma görevini bu hafta içinde vereceğini düşündüğünü de söyledi.
Talat, en hızlı zamanda hükümetin kurulacağı bir model bulmak istediklerini, bu model bulunursa görevlendirmenin bu hafta içinde yapılacağını düşündüğünü kaydetti.

Özgürgün: Yetki ve takdir cumhurbaşkanında
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, hükümet kurma çalışmaları kapsamında CTP'nin ardından UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün'ü kabul etti.
Özgürgün görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, hükümeti kurma görevinin hangi milletvekiline verileceği yetki ve takdirinin Cumhurbaşkanı'nda olduğunu söyledi.
Özgürgün, hükümeti kurma yetkisinin Cuma gününden önce verileceğini düşünmediğini ifade ederek, bir an önce ne olacağının açıklığa kavuşmasının önemine işaret etti.
Normal prosedürün yerine getirildiğini ve temasların süreceğini kaydeden Özgürgün, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın yurt dışı teması olacağından Cuma sabahına kadar temaslara devam edileceğini belirtti. 
Parti olarak arayışı sürdürebileceklerini ancak bu görüşmelerin gayri resmi olacağını çünkü resmi görüşmelerin görevlendirmenin ardından yapılabileceğini söyleyen Özgürgün, hükümetin de, yenisi kurulana kadar görevde olduğunu söyledi.


Denktaş: Tüm partilere kapımız açık
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, hükümet kurma çalışmaları kapsamındaki üçüncü görüşmesini Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP UG) Genel Başkanı Serdar Denktaş ile yaptı.
Cumhurbaşkanlığı’nda yaklaşık yarım saat süren toplantı sonrasında basına açıklamalarda bulunan Serdar Denktaş, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın hükümeti kurma görevini vermeden önce bugün siyasi partilerle görüş alış verişinde bulunduğunu ve kendileriyle de bu çerçevede bir görüşme gerçekleştirdiğini söyledi.
Bugün itibariyle herhangi bir partinin, “26’yı hazırladım, hükümeti kurabilirim” gibi bir durumu olmadığını ifade eden Denktaş, kurulabilecek hükümet modellerinin ortada olduğunu kaydetti.
DP-UG’nin ilk resmi temasını önceki gün Ulusal Birlik Partisi’yle gerçekleştirdiğini ifade eden Denktaş, diğer siyasi partilerle de temas kurulacağını anlattı.
Denktaş, Mali ve Ekonomik Protokolün dün ellerine geçtiğini belirterek, kendilerinin özenle üzerinde durdukları konunun protokolün içeriği olduğunu ve önceki gün akşamki görüşmenin de bunun üzerinde yapıldığını söyledi.
Protokolün içeriğiyle ilgili uzlaşma sağlanırsa, geriye kalan kısmının daha kolay hallolacağını belirten Denktaş, dünkü görüşmenin olumlu geçtiğini belirtti.
Açıklamaları ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Serdar Denktaş, kime yakın olduklarıyla ilgili, diğer partilerle görüşmeden bir şey söylemenin mümkün olmadığını vurguladı.
Başka kanatlardan gelecek görüşleri de değerlendireceklerini ifade eden Denktaş, bağımsız milletvekillerinin açıklamalarını gördüklerini, bunun 4’lü,5’li bir koalisyon gibi olabileceğini, bunun kolay olmadığını ama durumun değerlendirileceğini kaydetti.
Denktaş, tüm partilere kapılarının açık olduğunu, durumu değerlendireceklerini sözlerine ekledi.


Özyiğit: Pakete imzacı arıyorlarsa, biz yokuz
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, hükümet kurma çalışmaları çerçevesinde son görüşmesini TDP Genel Başkanı Özyiğit ile yaptı.
Cemal Özyiğit, görüşmeden çıkışta yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununun gündemi meşgul ettiği bir sırada aniden hükümet krizinin patlak verdiğini söyledi. Özyiğit, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın yarın ve bir sonraki gün yurtdışında olacağının bilindiğini, bu nedenle hafta sonuna doğru hükümet için bir görevlendirme yapılmasının olası olduğunu kaydetti.
Özyiğit, Kıbrıs Türk halkının geleceğini ipotek altına alacak hiçbir uygulamaya onay vermeyeceklerini söyledi. Özyiğit, ““Pakete imzacı arıyorlarsa, vatandaşlıklara destekçi arıyorlarsa biz yokuz” dedi.
Oluşacak herhangi bir yapıda halk iradesinin yeniden hükümete ve meclise yansıması gerektiğini belirten Özyiğit, ilk aşamada TDP’nin seçimi öne çıkardığını ifade etti. 

Güncelleme Tarihi: 06 Nisan 2016, 09:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473