banner564

‘Gücümüz arttı’

Güney Kıbrıs’ın, Yunanistan ve Mısır ile imzaladığı anlaşmanın, herkese önemli mesajlar verdiği bildirildi

‘Gücümüz arttı’
banner598
   Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır liderleri arasında 29 Nisan tarihinde Güney Lefkoşa’da gerçekleştirilen üçlü zirvenin yankıları sürüyor.
   Rum basını, 3’lü zirvenin “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin devlet varlığını ve bölgedeki ağırlığını güçlendirdiği üzerinde durdu.
   Simerini gazetesi, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır arasında gerçekleştirilen ikinci üçlü görüşmenin önemli bir iddia ortaya koyduğunu yazdı.
    Üç ülkenin deniz bölgelerinin belirlenmesi konusunda hızlı ritimlerle müzakerelere gitme kararı aldığına işaret eden gazete, üçlü görüşmelerin sürdürülebilirliğinin, sonuçları ve işbirliğinin bölgedeki diğer ülkelerle bağlantı kurularak genişlemesi ve derinleşmesi perspektifinin Münhasır Ekonomik Bölgelerini belirlemede elde edecekleri başarıya bağlı olacağını kaydetti.
   Gazete, üç ülke arasında gerçekleştirilen görüşmeyle şu önemli verilerin ortaya çıktığını yazdı:
   1. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devlet varlığı bölgede önemli enerji, güvenlik ve istikrar faktörü olarak güçleniyor. 
   2. Kıbrıs’ın Arap dünyasının lideriyle, Mısır’la ilişkileri daha çok güçleniyor. 
   3. Yunanistan’ın Kıbrıs Cumhuriyeti, Mısır ve doğal olarak Türkiye ile Münhasır Ekonomik Bölgesi’ni belirlemekte daha aktif hareket etmeye karar verdiği görülüyor.4. Mısır komşu ülke Libya’daki durum, Yemen’deki savaş, Suriye iç savaşı, İran’ın hırsı ve kendisini etkileyen terörün şiddetlenmesinden dolayı bölgedeki meselelerde açıkça daha aktif ve lider rol üstlenmek istiyor. 5. Yabancı güçlü oyuncular Yunanistan, Mısır, Kıbrıs ve İsrail’i çatışmalar ve asimetrik tehditler bölgesinde tek istikrar ve güvenlik faktörü olarak kabul ediyor.

Güncelleme Tarihi: 04 Mayıs 2015, 09:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473