banner564

‘Güzel bir örnek oldu’

Kıbrıs’a bir günlük ziyaret gerçekleştiren Türkeş, CTP-UBP koalisyonundan övgüyle söz etti

‘Güzel bir örnek oldu’
banner598
Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş dün sabah özel uçakla KKTC’ye gelmesinin ardından ilk olarak Dr. Fazıl Küçük’ün ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın anıt mezarlarını ziyaret etti.
Türkiye’nin Kıbrıs işlerinden de sorumlu bakanı olan Türkeş, Küçük ve Denktaş’ın anıt defterlerine yazdığı mesajlarda, Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkına karşı ahdi ve tarihi sorumluluklarını bundan sonra da kararlılıkla yerine getireceğini kaydederek, “KKTC’de bulunmaktan şeref duyuyorum” vurgusu yaptı.
Tuğrul Türkeş, Milli Mücadele Lideri Dr. Fazıl Küçük ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın kabirlerinin ardından Boğaz Şehitliği’ni ziyaret etti.
Türkeş, Başbakan Kalyoncu’yu ziyaretinde KKTC’deki demokrasiden övgüyle söz ederek, iki ana akım partinin bir araya gelerek koalisyon kurmasının da KKTC’deki demokrasiye güzel bir örnek olduğunu belirtti.
Türkeş, Türkiye’de bunu yapamadıkları için erken seçime gitmek zorunda kaldıklarını hatırlattı.


Türkeş: Kıbrıs kökenli olmaktan onur duyuyorum 
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’i kabul etti. 
Kabulde Türkeş’e TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ve Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu eşlik etti. 
Tuğrul Türkeş, kendisini kabul ettiği için Cumhurbaşkanı Akıncı’ya teşekkür ederek, görev aldıktan sonra ilk yurt dışı ziyaretini KKTC’ye yaptığını kaydetti. 
Kıbrıs’tan sorumlu bakan olarak görev almasının kendisi için ayrıca önemli olduğunu vurgulayan Türkeş, Kıbrıs kökenli olmaktan onur ve memnuniyet duyduğunu dile getirdi. 
Türkeş, Türkiye’de kurulan kısa süreli hükümette Kıbrıs’tan sorumlu bakan olmanın ve Kıbrıs’ta olup biteni takip etmenin kendisine mutluluk vereceğini kaydetti. 

Akıncı: Bu makamda olmanız beni mutlu etti 
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, Kıbrıs kökenli bir kişinin, Kıbrıs işlerinden sorumlu olacağı bir makamda görev almasının kendisini mutlu ettiğini ifade etti. 
Görev döneminin kısa ya da uzun olmasının önemli olmadığını, önemli olanın bu süre içinde bırakılacak izler olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, bu vesileyle Türkeş’in adaylığının da hayırlı olması temennisinde bulundu. 

Kalyoncu, Türkeş’i kabul etti
Başbakan Ömer Kalyoncu, Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’i kabul etti. 
Ziyarette konuşan Tuğrul Türkeş, görev aldıktan sonra Türkiye’de adet olduğu üzere ilk yurt dışı ziyaretini KKTC’ye yaptığını belirterek, bunun kendilerinin Kıbrıs’a ve halkın sorunlarına ne kadar önem verdiklerini ifade etmenin jesti olduğunu söyledi.
Türkiye’de ilk kez Kıbrıs kökenli bir aileden birinin Başbakan Yardımcılığı görevine geldiğini ifade eden Türkeş, “Bugün her iki tarafı da Kıbrıslı olan buluşmalar yapmaktan onur duyuyorum” dedi.
Türkeş, iki ana akım partinin bir araya gelerek koalisyon kurmasının da KKTC’deki demokrasiye güzel bir örnek olduğunu belirterek Türkiye’de bunu yapamadıkları için erken seçime gitmek zorunda kaldıklarını hatırlattı.

Kalyoncu: Umarım daha sık karşılaşırız
Başbakan Ömer Kalyoncu ise, Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinin her zaman ilk yurt dışı ziyaretlerini KKTC’ye yaptığını belirterek, ”Umarım sizin görevleriniz devam eder ve daha sık karşılaşırız” dedi.

Türkiye’deki seçimlerde aday olan Türkeş’in seçilerek yeniden bu göreve gelmesini temenni eden Kalyoncu, giderek politik partilerin köşelerinin ortadan kalktığını, dolayısıyla bu tür koalisyonların daha mümkün hale geldiğini söyledi.
Kalyoncu, bu koalisyonun ilk örneklerinden birini de kendilerinin yaptığını ve koalisyonu seçime kadar sürdürebilmeyi umduklarını vurguladı.

Siber: Karşılıklı ziyaretler önemli
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu Türkiye Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'i kabul etti.
Sibel Siber kabuldeki konuşmasında, Türkeş'e görevinde ve seçimlerde başarılar dileyerek, Kıbrıs'ın geçmişini çok iyi bilen bir kişi olan Türkeş'in Kıbrıs'tan da sorumlu bir bakan olmasının önemine işaret etti.
Siber, karşılıklı ziyaretlerin önemli olduğunu ancak Türkiye'den yapılan ziyaretlerin, yerinde görmek ve bilgi almak açısından olumlu ve anlamlı olduğunu kaydetti.

Talat: Bizi en iyi anlayacaklardan birisiniz
Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’i, çalışma ofisinde kabul etti. 
Talat, kabulde, Kıbrıs’ın, Kıbrıs sorunu ve bütün diğer ekonomik, sosyal ve siyasi faaliyetler bakımından Türkiye için önemli bir yer olduğuna işaret ederek, “Bu anlamda Kıbrıs işlerinden sorumlu bakan ve bir Kıbrıslı olarak aramızda olmanız bizi çok mutlu etti” diye konuştu.
Talat, “Başkaları anlamıyor anlamında değil ama bizi en iyi anlayacaklardan birisi sizsiniz diye düşünüyoruz” dedi.

Eroğlu da Türkeş’i kabul etti
Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu Türkiye Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından kabul edildi.
Kıbrıs Türk makamlarının Türkiye makamları ile her zaman iyi bir diyalog içerisinde olduğunu ifade eden Eroğlu, Türkiye’yi gençlere her zaman anavatan olarak gösterdiğini ancak son zamanlarda “değişik sesler” çıkmaya başladığını söyledi. 
KKTC’nin Türkiye ile ilişkilerinde bu güne kadar sorun yaşamadığını kaydeden Eroğlu, “İnşallah yeni dönemde de arkadaşlar, Türkiyesiz bazı şeylerin olamayacağı bilinci içerisinde hareket eder. Müzakere masasında herkes bir çözüm ister de nasıl olursa bir çözüm veya ben çözeyim de dünya beni alkışlasın düşüncesi içerisinde hareket etmez” dedi. 
Tuğrul Türkeş, Büyükelçi Derya Kanbay tarafından saat 20:00’de Büyükelçilik rezidansında verilen yemeğe katıldıktan sonra saat 22.00’de KKTC’den ayrıldı.

Güncelleme Tarihi: 22 Eylül 2015, 10:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473