banner564

"Haddini bil"

Akıncı’ya seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan “Oturduğu makam, Türkiye sayesinde verilmiş bir makamdır” dedi ve uyardı:

"Haddini bil"
banner598

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın 'Barış Pınarı' harekatıyla ilgili yaptığı açıklama sonrası Türkiye'den de sert tepki geldi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı sert bir dille eleştirdi. 
Erdoğan “Mustafa Akıncı’nın yaptığı hadsizliktir” diyerek “Haddini bilsin. Oturduğu makam kendi gücü ile elde edilmiş bir makam değil Türkiye Cumhuriyeti'nin mücadelesi ile kazanılmıştır. Soydaşlarımız ona gerekli cevabı verecektir” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Ofisi’nde medya mensupları ile bir araya geldiği toplantıda harekata ilişkin açıklamalar yaptı.
Erdoğan, Akıncı’nın açıklamalarıyla ilgili bir soru üzerine, şu yanıtı verdi:
“Bu tamamıyla haddini bilmemektir. Dünyada Kuzey Kıbrıs'ın devlet olarak mücadelesini bizden başka veren var mı? Yok. Öyle bir yere savruluyor ki, bizden gerekli muameleyi görecektir. Türkiye Cumhuriyeti'ne böyle bir açıklamada bulunamaz. Oturduğu makam, Türkiye Cumhuriyeti sayesinde verilmiş bir makamdır. Kendi imkânlarıyla oturduğu bir makam değildir. Soydaşlarımız ona gereken dersi verecektir.”

Oktay: Şehitlerin kemikleri sızladı
Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da, "KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın açıklamaları Boğaz Şehitliği'nde koyun koyuna yatan mücahit ve Mehmetçiklerimizin kemiklerini sızlatmıştır." ifadelerini kullandı. Oktay, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın Barış Pınarı Harekatı'na yönelik açıklamalarına ilişkin sosyal medya hesabı Twitter'dan paylaşımda bulundu.
Akıncı'nın terör örgütü PKK/PYD'ye karşı yürütülen haklı mücadelede Türkiye'nin yanında olmayan talihsiz bir açıklama yaptığını vurgulayan Oktay, şunları kaydetti:
"Akıncı'nın açıklamaları Boğaz Şehitliği'nde koyun koyuna yatan mücahit ve Mehmetçiklerimizin kemiklerini sızlatmıştır. Barış Pınarı Harekatı'nın eli kanlı terör örgütü PKK/PYD'ye karşı bölgenin istikrarı için gerçekleştiğini görmezden gelen Akıncı'yı esefle kınıyorum. 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda, bölgeye barış ve huzurun getirilmesi amacıyla yapılan kahraman ordumuzun mücadelesi ile bugün Suriye’de Barış Pınarı Harekatı ile verdiğimiz mücadele aynı ruhla yapılmaktadır. Akıncı’nın cumhurbaşkanı sıfatıyla yaptığı açıklama tarih bilinci ve bilgisi yoksun bir açıklamadır. Bu talihsiz açıklamanın Kıbrıs Türkü'nün görüşünü yansıtmadığına inanıyorum. Ülkemizin yürüttüğü haklı mücadeleyi hiçe sayan bu yaklaşım, kalpleri her zaman Türkiye ile atan Kıbrıs Türk halkının vicdanında mahkum olacaktır."
 
***

AK Parti Sözcüsü Çelik, Akıncı’nın açıklamasını skandal olarak niteledi ve şiddetle kınadı

Terör örgütlerini değil Türkiye’yi hedef aldı

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Akıncı'nın açıklamalarına yönelik "1974 Kıbrıs Barış Harekatı meşru ve zorunlu bir harekattır. O zaman da bütün dünya bize karşıydı. Karşımızda bir cinayet şebekesi vardı. Müzakerelerle yanıt alınamadı ve Barış Harekatı başlatıldı sonuç alındı. 'Barış Pınarı' harekatı ile ilgilide yaptığı skandal açıklamayı şiddetle kınıyoruz" ifadelerini kullandı.
Katıldığı bir televizyon kanalında açıklamalarda bulunan Çelik şunları söyledi:
“1974 yılındaki Barış Harekatı'nın niçin yapıldığını Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan birisine hatırlatmak zorunda kalıyoruz. Sanki orta hiçbir şey yoktu da durduk yere kan döküldü açıklaması yapılıyor. Karşımızda bir cinayet, soykırım şebekesi vardı. 1974 yılında Kıbrıs'a başlatılan Barış Harekatı bu yüzden yapıldı. En azından şehit olmuş arkadaşları hatırına daha dikkatli bir dil kullanması gerekir.”
   Ömer Çelik, Akıncı’nın terör örgütlerini kınamaktan çekinen bir dil kullandığını belirterek, şöyle devam etti: 
“Kendisini, Kıbrıs Barış Harekatı ve Barış Pınarı Harekatı ile ilgili yaptığı açıklamalar açıkça basiretsiz bir açıklama olduğu gibi milletimize, devletimize ve Kuzey Kıbrıs Türk halkına bir saygısızlıktır. Barış Pınar harekatıyla ilgili yaptığı açıklamada, diyalog ve diplomasiden bahsediyor. Şimdiye kadar Türkiye'nin bu meselede verdiği mücadeleyi unutmuş. Ayrıca Türkiye, 'Güvenli Bölge' kapsamında terör örgütlerinin oradan çıkarılması için aylardır mücadele veriyor. Sanki durduk yere Barış Pınarı harekatını yapıyormuşuz gibi terör örgütlerini kınamaktan çekinen bir dil kullanıyor. Şimdiye kadar duyduğumuz en vahim açıklamalardan biri... Keşke Akıncı, terör örgütünü kınasaydı, milletimizin ve devletimizin yaptığı bu haklı mücadelenin yanında dursaydı, Mehmetçiğimizin yanında dursaydı. Cumhurbaşkanlığı makamında olan birisinin devlet adabına içerisinde daha dikkatli bir dil kullanması gerekir. Bu açıklamayı şiddetle kınıyoruz, Kuzey Kıbrıs Türk halkının da bu açıklamayı tasvip etmediğini biliyoruz.”

Şehitlerimize saygısızlık yapılıyor
Çelik, “Şimdiye kadar gördüğümüz açıklamalar içerisinde en vahim, en basiretsiz ve en saygısız açıklama haline gelmiştir bu” dedi.
Çelik şunları kaydetti: 
“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) deyince bizim yüreğimiz sızlar. KKTC davası bizim milli davamızdır. Biz cumhurbaşkanlığı makamında oturan birisini eleştirmek durumuna gelmek istemezdik. Fakat kendisi KKTC cumhurbaşkanlığı makamının saygınlığına ve ağırlığına eşit bir açıklama yapmıyor. Hem KKTC'deki haklı davamıza ve orada şehit düşmüş şehitlerimize hem de bugün şehitler vererek yürüttüğümüz 'Barış Pınarı' harekatına saygısızlık yapıyor. Keşke Türkiye'nin terörle mücadelesinde yana olsaydı. Şimdiye kadar gördüğümüz açıklamalar içerisinde en vahim, en basiretsiz ve en saygısız açıklama haline gelmiştir bu!..”

****

Kurtulmuş, Akıncı’ya tarihi okumasını önerdi

‘Geçmişi hatırla’

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, “Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın Barış Pınarı Harekatı'na yönelik açıklamalarına ilişkin "Çok talihsiz bir açıklama, okuduğum zaman 'acaba yanlış mı görüyorum' diye hayret ettiğim bir açıklamadır” dedi.
 CNN Türk'te yayınlanan Hafta Sonu programında yaptığı açıklamada Akıncı’yı eleştiren Kurtulmuş şunları söyledi:
“Eğer 1974'de ki Barış Harekâtımız olmasaydı, bugün KKTC diye bir devlet olmayacağı gibi onun cumhurbaşkanlığı makamında oturan birisi de olmayacaktı.1974'deki Barış Harekatı da durduk yerde 'hadi biz bu adayı işgal edelim' diye yapılmış bir operasyon değildi. Erenköy saldırısını, boğazdaki o katliamı, Enosis taraftarı olan Rumların, oradaki Türklere karşı yapmış olduğu soykırım vari eylemleri Sayın Akıncı hatırlayacaktır, bir kere daha yeniden okumasını tavsiye ederim. 
Biz orada kan akıtmak için değil, akan kanı durdurmak için Barış Harekatı'nı yaptık. Barış Pınarı Harekatı'nda da aynı şekilde, bu coğrafyada bu kan PKK, PYD ve YPG tarafından ne kadar çok akıtıldı. Türkiye'nin haritaları değiştirilmeye çalışıldı. Tel Abyad, Rasulayn ve birçok yerde terör örgütleri yerleştirildi ve oluk oluk kan akıtıldı. Burada da (Suriye) oluk oluk akan kanı önlemek için Barış Pınarı Harekatını operasyonunu gerçekleştiriyor." 

Güncelleme Tarihi: 14 Ekim 2019, 10:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474