banner564

Hakkı yok

Kıbrıslı Türklere verilen pasaportların iptalini isteyen Rum milletvekiline, KKTC’li siyasilerden sert tepki

Hakkı yok
banner598

 Suna ERDEN

Rum Sosyalist EDEK Partisi milletvekili Kostis Evstathiu’nun, Rum İçişleri Bakanı’na çağrıda bulunarak, KKTC’li siyasilere verilen pasaportların iptalini istemesi sert tepki gördü. Diyalog’a konuşan KKTC’li siyasiler, 1960 anlaşmalarına göre pasaport haklarının bulunduğunu ve bunun iptal edilemeyeceğini söyledi.
   Eski başbakanlardan Ferdi Sabit Soyer “1971’den beri Kıbrıs pasaportu taşıyorum” diyerek bunun bir hak olduğunu söyledi. Tarım Bakanı Erkut Şahali, Rumların bu tavrının zarar verici olduğunu belirtirken, UBP milletvekili Ersin Tatar “Kıbrıs babalarının malı değildir” dedi. TDP milletvekili Hüseyin Angolemli “Kıbrıs Cumhuriyeti onların malı değildir” şeklinde konuşurken, DP Genel sekreteri Afet Özcafer, 1974 öncesinden pasaportunun olduğunu ifade etti.
   KKTC’li siyasilerin görüşleri şöyle:

Erkut Şahali (Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı):   
Marjinal bir talep, ciddi bir tarafı yok. Kıbrıslı Türklerin aldığı pasaport 1960 anayasasından kaynaklanan bir haktır. Rumlar kendileri Kıbrıs Cumhuriyeti’ni deforme etmişlerdir. Bu tür açıklamalar sadece art niyetli ve suni gündemdir. EDEK’in zaten geleneksel çizgisi de bu şekildedir. Öte yandan çözüm sürecine de zarar verecek bir söylemdir. Şahsen soracak olursanız da gülüp geçilecek bir konudur.

Affet Özcafer (DP Genel Genel Sekreteri): 
Benim 1974 öncesinden Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportum var. 1960 anlaşmalarına göre herkesin o pasaportu alma hakkı var. Ancak bu tür söylemlerin müzakereler devam ederken yapılması doğru değildir.  İptal etseler de umurumuzda olmayacaktır. Önemli olan huzur içerisinde olmaktır. Uyum içinde yaşamak varken maalesef Rumlar bu yolu seçiyorlar. Sürekli Türklere bir ‘adım atın bunu da kabul edin’ diyerek her şeyi zora sokuyorlar. Artık bunların dünya tarafından görülmesi gerekiyor. Bu söylemler Rum tarafının çözüm istemediğini de gösteriyor. İşlerine geldiği zaman insan haklarının savunucu oluyorlar. İşlerine gelmediği zamanda taraflı davranıyorlar. Bizi azınlık dahi görmüyorlar yok sayıyorlar. Biz yine ısrarla görüşmelerde bulunduk.  Tüm siyasi partiler KKTC’ye yapılan haksızlığı kabul etti. Rumlara ne şekilde yaklaşırsak yaklaşalım müzakerelerin önünü tıkayacak bir şey buluyorlar. 

Ersin Tatar (UBP Milletvekili):  
Yapılan açıklama tamamen saçmalıktır. Kıbrıs kimsenin babasının malı değildir. Kıbrıs Cumhuriyeti adalı olan herkesin ortak cumhuriyetidir. Kıbrıslı Türklerin ortak cumhuriyete istinaden o pasaportu almaya hakkı vardır. Ayrıca pasaportun tek getirisi seyahat özgürlüğüdür. Başka bir esprisi yoktur. Benim 1974’ten önce vardı ancak şu anda yoktur. 
Bunlar düşmanlık tohumları ekiyorlar. İptal edilirse de kimsenin çok umurunda olmayacaktır. Yapılan açıklamalar ise şov amaçlıdır. 

Hüseyin Angolemli: (TDP Milletvekili):  
Kıbrıs Cumhuriyeti onların değildir. O pasaportlar da Rum pasaportu değildir. Kıbrıs Cumhuriyeti bir ortaklıktır. Böyle bir girişim gerçeklerle bağlaşamamaktadır. Tüm Kıbrıslıların, herkesin pasaport alma hakkı vardır. Rumlar, 1960 yılında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti anayasasına aykırı hareket ettikleri için cumhuriyet bozuldu. Rumlar, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni kendilerininmiş gibi davranıyorlar. Yanlış yapmaya devam ediyorlar. Kısacası Rumlar Türkleri eşit ortak olarak görmediklerini bir kez daha ortaya koydular. 
1974’ten önce kimliğim vardı. Süresi doldu yenisini almadım ama ihtiyaç duyarsam gidip alırım. Hakkım vardır. 

Ferdi Sabit Soyer (Eski Başbakan): 
Ben 1971 yılından beridir Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportu taşıyorum. Bu benim ve adada yaşayan tüm Kıbrıslıların hakkıdır. EDEK vekilinin girişimi tamamen aptalca ve ırkçı bir yaklaşımdır. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin iki toplumlu bir cumhuriyet olduğunu, adanın da iki toplumun ortak ülkesi olduğunu kabul etmeyen ırkçı bir yaklaşımdır. KKTC’de de, bazı kesimler Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportu taşıyanları hain olarak görüyorlar. Güneyde de Kıbrıs’ı elen adası olarak göre aynı zihniyette insanlar vardır. Bu tür söylemler insani unsurlardan tamamen uzaktır. Sadece gülüp geçerim. Kıbrıs Cumhuriyeti üzerindeki hakkımız tartışma konusu olamaz. Biz o hakka binaen o pasaportları alıyoruz. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474