banner564

Hal Yasası şart

Ercilasun, ülkeye ithal edilen meyve ve sebzelerde sertifika üretim zorunluluğu getirilmesi gerektiğini vurguladı

Hal Yasası şart
banner598
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Ercilasun, ülkeye ithal edilen meyve ve sebzelerde sertifika üretim zorunluluğu getirilmesi gerektiğini vurguladı.
Ercilasun yazılı açıklamasın, gıda güvenliğinin önemine işaret ederek, bu konuda tüketici güveninin sağlanması için hem iç üretimde, hem de ithalatta sertifikalı (globalgap, organik, itü v.b) üretimin kaçınılmaz hale geldiğine işaret etti. 
Son zamanlarda devlet laboratuvarında yaşanan yangın ve analiz cihazlarının bozulması gibi olayların özellikle pestisit analizi için ikinci bir laboratuvarın gerekliliğini ortaya koyduğunu da vurgulayan Ercilasun, “Bizim gibi küçük nüfuslu bir ülke için ikinci laboratuvar fazla gibi gözükse de son yaşanan olaylardan sonra zaruri olduğu sonucu ortaya çıkmıştır” dedi. Birçok gelişmiş ülkede gıda güvenliğinin sertifikalı üretimlerle kontrol altına alındığına dikkat çeken Ercilasun, birçok ülkenin GLOBALG.A.P. belgesi olmayan üretici veya ülkelerden yaş meyve sebze almadığını vurguladı. 
GLOBALG.A.P. belgesi alan üretici, kuruluş ya da firmaların ürettikleri tarım ürünlerinin ihracat yaptıkları ülke pazarlarında öncelikli olmalarını sağladığına işaret eden Ercilasun, “Ülkemizde üretilen yaş sebze ve meyve ürünleri ihracatında çeşitli zamanlarda tarımsal ilaç kalıntılarından dolayı önemli sorunlar yaşanmış ve ürünlerimiz geri dönmüştür. GLOBALG.A.P. belgesi, bu tip olumsuzluklarla karşılaşma riskini ortadan kaldırdığı için ülkemizde Nar ve kısmen Narenciye üretiminde tercih edilmeye başlanmıştır” dedi. 
Bu şekilde güvenli üretilen ürünlerin yeni pazarlara girme imkanı bulduğunu ve talep miktarının arttığını ifade eden Ercilasun, ülkede “Hal Yasası’nın” olmamasının da tarımsal ürünlerin pazarlara arz takibini daha da zorlaştırdığına işaret etti.

Güncelleme Tarihi: 15 Ağustos 2017, 09:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474