banner564

Hastalardan  ücret alınacak  

Güzelyurt Hastanesinin 2. etabı için ihaleye çıkıldığını belirten Bakan Besim, Acil Servis ile ilgili de düzenleme yapıldığını belirtti

Hastalardan  ücret alınacak  
banner598

 Tuğçe Ülkü AYDIN

Sağlık Bakanı Filiz Besim, dün düzenlediği basın toplantısında, göreve geldiklerinde ne buldukları, bugüne kadar yaptıkları icraatları ve hedeflerini kamuoyuyla paylaştı, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nde gerçekleştirilen basın toplantısında, Bakanlık yetkilileri, 4 hastanenin başhekimi ve diğer yetkiler hazır bulundu.
Sağlık Bakanı Filiz Besim, acil servislerde yaşanan yoğunluklar için bir takım tedbirler alındığını, hastaların durumu eğer gerçekten acil değilse, hastalardan polikliniğe gitmiş gibi ücret alınacağını söyledi.
Polikliniğe giden hastaların aciliyet oranın sorgulanacağı bir sistem için çalıştıklarını da belirten Filiz Besim, halkın bu konuda bilinçli olmasının önemli olduğunu vurguladı.
Sağlık Bakanı Besim, sağlık alanında doğru bir politika izlenerek eksikliklerin giderilmesi gerektiğini söyledi.
Besim, göreve geldiklerinde karşılarında, yurt dışı hastanelere 2016 yılından kalma borçlar bulduklarını, yaptıkları çalışmalarla yurt dışı hastanelere olan borçların kapatıldığını söyledi.
Besim, şimdi yurt dışı hastanelere hiç borç kalmadığını, ama bunun ülke için ciddi bir prestij kaybı olduğunu belirterek, bundan sonraki hedeflerinin ödemleri 3 ay borç süresine indirmek olduğunu kaydetti.

Sene sonuna kadar ilaç ihaleleri tamamlanacak
Birçok hasta ilaç beklerken emekli İlaç ve Eczacılık Dairesi Müdürü MertdoğanSoyalan’ın“inanılmaz” bir efor gösterdiğini, bu sorunu aşmak için kendilerine yardımcı olduğuna işaret eden Besim, şu an için hiçbir ilaç sıkıntısı kalmadığını, sene sonuna kadar ilaç ihalelerinin tamamlanacağını belirtti.

12 yeni hemşire alındı
Hemşire konusunda yaptıkları sınav sonucu 12 tane yeni hemşire alındığını, seçimler sonrasında yenilerinin alınması için de gereken çalışmaların yapılacağını aktardı.
Göreve geldiklerinde ayrıca Güzelyurt Hastanesi’nin projesinin tamamlanmamış olduğunu, yerine uydurulmamış mimari projesi bulunduğunu gördüklerini ifade eden Besim, önlerinde bütçe ayrılmamış, protokolü, şartnamesi, mimari projeleri ve bütçesi hazır olmayan ancak seçim süresince sanki herşey tamamlanmış gibi lanse edilen 5 hastane projesi ile karşılaştıklarını aktardı.
Güzelyurt Hastanesi projesi konusunda bir takım çalışmalar yaptıklarını, Mimarlar Odası’nın katkılarıyla projeyi uyumlu hale getirerek, 2. etabının ihalesine çıktıklarını anlatan Bakan Besim, önlerine gelen diğer 5 hastane projesini TC ile yaptıkları görüşmeler sonrasında somut hale getirdiklerini söyledi.

“Ödenmemiş borçlar bulduk”
Besim, 2016 yılından bu yana ödenmeyen yurt dışı hastane borçları ile de karşı karşıya kaldıklarına dikkat çekerek, karşılarında ambulans yakıtları için Kıbrıs Türk Petrollerine ve birçok ilaç firmasına binlerce liralık ödenmemiş borç bulduklarını aktardı.
Yaptıkları çalışmalarla yurt dışı hastanelere olan borçların kapatıldığını belirten Besim, şimdi hiç borç kalmadığını, hedeflerinin ödemleri 3 ay borç süresine indirmek olduğunu kaydetti.
Sağlık Bakanı Besim, bu yıl bütçenin 21 Mart’ta geçtiğine de değinerek, bu yıl bakanlığın bütçesinin yüzde 27 arttığına dikkat çekti.

Tütün denetimleri artırıldı…
 Sağlık Bakanı Filiz Besim, Tütün ve Tütün Ürünlerinin Zaralarından Korunma ve Denetim Yasası uyarınca Temel Sağlık Dairesi Müfettişleri tarafından yapılması gereken denetimlerin artırıldığını vurgulayarak şöyle devam etti:
“2 Şubat- 22 Mayıs tarihleri arası ada genelinde sigara denetimi yapılan işyeri sayısı 612, toplam ceza Sayısı 80.Özellikle Lefkoşa bölgesinde ciddi bir başarı elde edildi.”

Tüm su istasyonları denetleniyor
Sağlık Bakanı Filiz Besim, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı.
Bir gazetecinin su istasyonlarının denetimi konusundaki sorusunu yanıtlayan Sağlık Bakanı Besim, tüm su istasyonlarının denetlendiğini, su istasyonlarında sağlığa aykırı bir durum olmadığını, su istasyonlarına Su Yasası’nda yer alan kriterleri yerine getirmeleri için 1 Temmuz’a kadar süre tanındığını söyledi.

Tarihi geçmiş ilaçlar…
Tarihi geçmiş ilaçlar konusundaki soruyu da yanıtlayan Besim, Çevre Dairesi bünyesinde 5-6 ay sonra bitecek bir tesis olduğunu, tesisin tamamlanmasıyla bu ilaçların imhasına başlanacağını söyleyerek, ilaçların bir depoda muhafaza edilerek tesisin tamamlanmasını beklediklerini kaydetti. Besim, ülkedeki tüm özel ecza depolarının İlaç ve Eczacılık Dairesi denetiminde olduğunu kaydetti.
Bir gazetecinin, kıyıya vuran mülteci cesetlerinin ne yapılacağı sorusuna karşılık ise Bakan Besim, konu hakkındaki çalışmaların devam ettiğine işaret etti. 

Güncelleme Tarihi: 25 Mayıs 2018, 10:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474