banner564

Hayal gerçek oluyor

Geçitköy’de dün atılan temellerden sonra, Asrın Projesi’nde 7 Mart’ta barajların tamamlanması, 20 Temmuz’da Ada’ya suyun getirilmesi hedefleniyor

Hayal gerçek oluyor
banner598

KKTC İçme Suyu Arıtma Tesisi, Geçitköy terfi Merkezi – Lefkoşa İsale Hattı ve Girne İsale Hattı’nın temel atma töreni Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, TC Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katıldığı törenle atıldı.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Başbakan Yardımcısı Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Maliye Bakanı Zeren Mungan, Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, İçişleri Bakanı Ahmet Kâşif, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle ev bazı milletvekillerinin de yer aldığı tören saygı duruşu ve İstiklal Marşıyla başladı. Yapılan konuşmaların ardından taahhütname imzalanarak, havai fişek ve konfetiler eşliğinde temel atımı için düğmeye basıldı.

 

Bakırcı: Büyük projeler küçük hayallerle başlar

Törende ilk konuşmayı Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı yaptı.

Bakırcı konuşmasında, projenin her iki kanadında barajların temellerinin halihazırda atılmış olduğunu, fakat Türkiye Başbakanlığı’nın yardımları ve isteği üzerine 5 isale hattının yapılmasının öngörüldüğünü ve Girne ve Lefkoşa isale hatlarının temel atım törenleri için toplanıldığını kaydetti.

Büyük projelerin küçük hayallerle başladığını ifade eden Bakırcı, önceleri Türkiye’den balonla su getirmenin denendiğini, fakat bundan olumlu sonuçlar alınamadığını kaydederek, bilimsel destek ve siyasi iradenin birleşimiyle boruyla su getirmenin artık hayal olmadığını kaydetti.

 

Bağlar perçinlenecek

Bakırcı, 7 Mart’ta barajların açılışının yapılması, 20 Temmuz’a kadar da suyun Adaya getirilmesinin hedeflendiğini anlatarak, söz konusu su projesinin hem 12 yıllık AKP iktidarının perçinlenmesi, hem de iki ülke arasındaki bölünmez ve kopmaz bağların simgesi olduğunu kaydetti ve Türkiye halkına “kutsal suyu” KKTC halkıyla paylaşmasından dolayı teşekkür etti.

Önümüzdeki 20 yıl içinde petrol gibi, suyun da piyasasının olacağını ve ton fiyatlarının hesaplanacağını iddia eden Bakırcı, gelecek olan suyun içme ve kullanma yanında tarıma da çok büyük faydaları olacağını bildirdi.

 

Eroğlu: Bir yıl içinde tamamlanacak

TC Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da konuşmasında, projeyle ilgili teknik detaylara yer verdi ve 3 dev tesisin temelinin atılacağını hatırlattı.

Eroğlu 200 bin metreküplük dev arıtma tesisi, Lefkoşa ve Girne istikametinde dev isale hatlarının temellerinin atılarak bir yıl içinde tamamlanmasının hedeflendiğini kaydeden Eroğlu, projenin temellerinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı; kendisinin de İSKİ Genel Müdürü olduğu günlere dayandığını anlattı.

 

“Su varsa hayat var”

Eroğlu, denizin 250 metre altından askılarla getirilecek suyun Anamur’daki 10 bin m3 kapasiteli Alaköprü Barajı’ndan, denizde 80 kilometre kat ederek adaya geleceğini; Güzelyalı pompa istasyonundan pompalanarak önce Geçitköy İstasyonu’na ardından Geçitköy Barajı’ndan arıtma tesisine, oradan da ana dağıtım hatlarıyla tüm adaya dağılacağını kaydetti.

Veysel Eroğlu, şu ana kadar projeye 940 Milyon TL harcandığını ve projenin yaklaşık 1.2 Milyar TL’ye bitirileceğini kaydederek, “Su varsa hayat var...Artık tuzlu su içmeyeceksiniz, artık çamaşır-bulaşık makineleriniz sudan dolayı arızalanmayacak, artık Toros’lardan gelen suyu kana kana içeceksiniz” ifadelerini kullandı.

 

Barajlar, Eroğlu’nun doğum günün de bitecek

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun da doğum günü olan 7 Mart 2014’te her iki barajın karşılıklı bitirilmiş olacağını söyleyen Eroğlu, denizden geçirilecek boruların imalatının yapıldığını, şamandıraların tamamlandığını ve işlemlerin başlatıldığını söyledi.

Dünyada ilk kez kullanılan bir tenkile adaya getirilecek suyun, KKTC’ye ve halkına verilen önemi gözler önüne serdiğini vurgulayan Eroğlu, Türkiye’nin dünyadaki en güçlü ülkelerden biri olarak, emin adımlarla yoluna devam ettiğini ve daha büyük işlere imza atmaya hazır bir devlet olduğunu kaydetti.

Eroğlu konuşmasının sonunda projede emeği bulunan tüm kesimlere teşekkür etti. Eroğlu’nun konuşmasının ardından TC Başbakanı Recep T. Erdoğan’ın mesajı okundu.

 

Atalay: 20 Temmuz’da iki bayram kutlanacak

TC Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay 20 Temmuz 2014’te KKTC’de iki bayramın aynı anda kutlanmasını istediklerini, bunun olmaması durumunda müteahhitlerin taahhütlerine göre, en geç Eylül ayında KKTC’nin TC suyuna kavuşacağını söyledi.

Tesislerde bu sabah incelemede bulunduklarını, barajın inşaatının büyük oranda ilerlemiş olduğunu gördüğünü belirten Atalay, Mağusa ve İskele’ye gidecek suyun isale hatlarının projelerinin tamamlandığını ve ihale işlemlerinin devam ettiğini açıkladı.

 

Teknik ekipler tüm konuları masaya yatırdı

Bunun yanında suyun dağıtımı ve evlere taşınması, atık suyun temizlenmesi, yağmur sularının birleştirilmesi konusunda da çalışmaların sürdüğünü kaydeden Atalay, önceki gün tüm bu konuların teknik ekipler ve yetkililerle yapılan toplantılarda masaya yatırıldığını en geç gelecek Şubat ayına yetiştirilmesine çalışılacağını anlattı.

Atalay, suyla birlikte KKTC’deki arazilerin de değerleneceğini, üretimin artacağını ve refahın yükseleceğini, TC-KKTC arasındaki bağların böylelikle daha da pekişeceğini bildirdi.

Elektrik enerjisinin deniz altından getirilmesine de bir ay içinde karar verilerek çalışmalarının başlayacağını anlatan Atalay, yenilenebilir rüzgâr ve güneş enerjisinin durumunun aynı zamanda adanın çevresindeki mevcut durum da göz önüne alınarak doğal gazın da değerlendirileceğini ekledi.

 

 

Yorgancıoğlu: Geleceğe güvenle bakıyoruz

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da konuşmasında, projenin Kıbrıs Türk halkı ve KKTC için önemli bir olduğuna işaret ederek, barajdan suyun içileceği yere kadar gideceği yerlerin temellerinin atıldığını söyledi.

Kıbrıs Türkünün geleceğe daha güvenle bakması için yatırımlar yapıldığını kaydeden Başbakan, projeyle bir yandan Kıbrıslı Türklerin Türkiye’yle olan kardeşlik duygularının pekişeceğini diğer yandan da tarımsal olanakların artacağını ifade etti.

 

Barış ve can suyu olacak

Bu ilişkilerin karşılıklı oturup konuşulduğu, geleceğe yönelik ortak hedefler belirlendiği sürece, çok daha sağlam olacağına ve her iki tarafın da bundan fayda sağlayacağına inandığını kaydeden Yorgancıoğlu, TC’nin KKTC’ye kattıklarına teşekkür etti ve yapılan projelerin hem KKTC halkına hem bölgenin refahına hizmet edeceğini söyledi.

“Barış Suyu ve cansuyu” olarak tanımladığı suyun ülkede barışı ve çözümü elde etme adına gerekli olduğunu söyleyen Yorgancıoğlu, projeye emeği geçen tüm kesimlere teşekkür etti.

 

Eroğlu: Hayalim gerçek oluyor

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu siyasi kariyeri boyunca yıllarca hayal ettiği bir olayın gerçekleşmiş olacağını görmekten mutlu olduğunu söyledi.

Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakan olduktan sonra bu işlerin temelinin atıldığını kaydeden Eroğlu, projeye “Asrın Projesi” adının verilmesinin tesadüf olmadığını, su ve enerji sorununun artık yavaş yavaş KKTC gündeminden düştüğünü bu problemlerin çözülme arifesinde olduğunu vurguladı.

Proje alanında emek veren herkese teşekkür eden Eroğlu, söz konusu projenin dış dünyaya “Türkiye KKTC’yi bırakmaz, yanındadır” mesajı verdiğini aynı zamanda Türk tarafının masada elini güçlendirdiğini söyledi.

 

Elektrik de gelecek

Ankara temasları sırasında Başbakan Erdoğan’la görüşmesinde elektrik programının da uygun bir zamanda başlatılacağı sözlerinin kendisini memnun ettiğini söyleyen Eroğlu, bu tür haberlerin ve projelerin KKTC halkının moralini yükselttiğini söyledi.

 

Eroğlu, hem hizmet, hem de tarım sektörünü direk etkileyecek su temin projesinin, ilerde suyun Rum tarafıyla paylaşılmasının gündeme gelmesi halinde büyük bir koz olacağını dile getirerek, su projesinin halkın yarınlarının çok güzel olacağını gösterdiğini sözlerine ekledi.

Eroğlu’nun konuşmasının ardından taahhütname imzalanarak, havai fişek ve konfeti gösterileri eşliğinde temel atıldı.

Güncelleme Tarihi: 02 Şubat 2014, 03:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473