banner564

“Hayvancı diz çöktü”

Başbakanla görüşen Naimoğulları, tankerlerin buzlukların ağzına kadar dolu olduğunu şu anda ellerinde pazarlanmayı bekleyen 850 ton süt bulunduğunu belirtti

“Hayvancı diz çöktü”
banner598
Rahme ÇİFTÇİOĞLU
Başbakan Hüseyin Özgürgün ve Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile görüşen hayvancılar, tankerlerde, buzluklarda bekletilen 850 ton sütün pazarlanmasında sıkıntının sürdüğünü belirterek, çözüm istediler.
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları görüşmede ilk sözü alarak, “Tankerler, buzluklar süt dolu. Şu an pazarlanması gereken 850 ton süt var. Günlük pazarlanması gereken süt 400 ton. Bu sektörün 6 ay sonra 1 yıl sonra politika üretilmesini bekleme lüksü yoktur. Her gün canlı bir ürün olan sütü pazarlamak zorundayız ve hayvancı diz çöktü” dedi. 
Ülkedeki kararların geç alındığını, çözümlerin geç bulunduğunu belirten Birlik Başkanı, “Bu sektör sabah akşam üretim yapan tek sektördür. Süt, patates değil ki buzdolabına koyalım, arpa değil ki ambara koyalım. İneğin, keçinin, koyunun memesindeki süt beklemez. Havalar ısındı. Ürün bozulmaya başladı. Daha da sıkıntı yaşayacağız” şeklinde konuştu.
Üreticilerden bir dönem süt talep edildiğini, bir dönemde ise sütlerin geri çevrildiğini kaydeden Naimoğulları, “Hayvancılar da iki arada bir derede kaldı” diye konuştu. 

“Hellimin tescilini değil, pazarlaması…”
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, şunu ekledi:
“Cumhurbaşkanımızdan siyasilere kadar herkes hellimin tescilini konuşuyor. Hellimin tescilini değil, pazarlamanın durumu ortaya koymalıyız. İthalat noktasında düzenlemelere gidilmesi lazım. Ne yazık ki ülkedeki otellere, restoranlara, askeri noktalara üniversitelere yerli ürün pazarlayamıyoruz.”

“Ülkeye 30 milyon dolarlık süt ürünü giriyor”
Güney’deki gibi yasal düzenlemeler yapılmasını ve yerli ürün kullanılmasının zorunlu hale getirilmesini isteyen Birlik Başkanı, “Yasaklı zihniyetten yana değiliz ama düzenleme yapılması şart. Sadece bir yılda ülkeye 30 milyon dolarlık süt ürünü giriyorsa, yerli ürünler ülkeye yurt dışından blok halinde getiriliyor, burada paketleniyorsa bunların sorgulanması lazım” dedi.

Başvurular hızla değerlendirilmeli
Özellikle sütte yatırım konusunda başvuruların söz konusu olduğunu söyleyen Birlik Başkanı Mustafa Naimoğulları “Bu başvurular hızlı şekilde değerlendirilmeli ve gerekli izinler verilmeli. Ülkedeki iş adamlarında, pazarlama yapan firmalarda küçükbaş hayvan sütünü işleyecek, hayvancıya destek olacak anlayış var” ifadesine yer verdi. 

Özgürgün: Çözüm için ciddi gayret sarf ediyoruz
Başbakan Hüseyin Özgürgün, ise hayvancılarla görüşmesinde sütteki sorunu çözmek için Tarım Bakanı Çavuşoğlu ile ciddi gayret sarf ettiklerini dile getirdi, “Biz hükümete geldiğimizde ciddi bir sorunu karşımızda bulduk” dedi.
Sadece süt değil, hayvancılık ve tarım konusunda da çalışmalar yaptıklarını belirten Başbakan, mesailerinin çoğunu bu konuya ayırdıklarını dile getirdi; “İstişareleri yoğunlaştırdık. Eminim ki kısa sürede çözüm bulacağız” ifadesine yer verdi.

Kriz çözülmedi, üretici beklemede
Öte yandan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, Türk Ajansı Kıbrıs (T.A.K) muhabirinin sorusu üzerine Başbakan'la görüşmelerinin olumlu geçtiğini söyledi. 
Krizin şu an itibarıyla henüz çözülmediğini dile getiren Birlik Başkanı, beklemede olduklarını dile getirdi.

Güncelleme Tarihi: 11 Haziran 2016, 10:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474