banner564

Hedef Haziran 2015

Rum basınında yer alan ‘Amerikan kaynaklı’ haberlerde, Türkiye’deki Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra Kıbrıs sorununda baş döndürücü gelişmelerin yaşanacağı iddia ediliyor

Hedef Haziran 2015
banner598
   Amerika’nın, Kıbrıs sorununu bugünkü bataklıktan çıkaracak gelişmeler için uygun zamanı beklediği, bunun için de  Türkiye’de 10 Ağustos’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden hemen sonra, genel seçimlerin yapılacağı 15 Haziran 2015’e kadar bir süre belirledikleri iddia edildi.
   Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Fileleftheros gazetesi “Amerikalılar, Kıbrıs sorununa müdahale için fazla zamanın olmadığını düşünüyor” başlıklı haberinde, tüm hazırlıkların, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçileceği senaryosuna göre yapıldığını bildirdi.
   Kıbrıs sorununun potansiyel arabulucularının, planlarını uygulama zamanını tayin etmek için bütün parametreleri ve siyasi gelişmeleri değerlendirdiğini yazan gazete, diplomatik kaynakların önümüzdeki 6-8 aylık süreyi Kıbrıs sorununda hareket olması için en uygun zaman olarak gördüklerini kaydetti. Washington’un da bütün müdahillere müdahale etmeye çalışacağını ifade eden gazete özetle şöyle devam etti:
   “Amerikan ilgisi öncelikle enerji konularıyla alakalıdır. ‘Bitirilmesi gerektiğini’ düşündükleri Kıbrıs sorununun da içinde yer aldığı büyük resim budur. Amerikalılar, enerji projelerinin ilerlemesini istiyor ve bunun için önlerine çıkacak her engeli aşmakta kararlı görünüyorlar. Batılı diplomatik kaynaklar yatırımların ve menfaatlerin, tali konularda –ki Kıbrıs sorununu da böyle görüyorlar- risk alınamayacak kadar büyük ve önemli olduğuna işaret ettiler. Prosedür şu ana kadar bir sonuç vermediğinden mesele, Kıbrıs sorununda nasıl hareket edileceğidir. 

Biden başaramadı

   Amerikan Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın geçen Mayıs ayında Ada’ya yaptığı ziyaret beklentileri karşılamadı. Washington’da, Biden’ın Kıbrıs’ta bulunması, Maraş mesesiyle flört edilerek, Kıbrıs sorunuyla ilgili önemli bir ilanla (uzmanların kapalı kente girmesi) birleştirmek istendi. Bunun olmaması Amerikalıları, bu aşamada müdahalede bulunma konusunda çekinceli hale getirdi. 
   Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı planlarını, Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında Kıbrıs sorununda gelişmeler olabileceği temelinde şekillendiriyor. Aynı zamanda Amerikan yönetiminin enerji konularıyla ilgilenen yetkilileri Ankara’ya, önümüzdeki 8 ay içerisinde bir harekette bulunmaması halinde treni kaçıracağı ve oyun dışı kalacağını iletiyor. Ancak bu kolay bir şey değil ve Türkiye’nin Kıbrıs’ın stratejik kontrolüyle ilgili planlarından vazgeçmesi söz konusu değil. Ankara’nın Kıbrıs’la ilgili planlarını terk etmemesinin diğer bir nedeni de enerji meselesidir. NOrta Doğu’daki gelişmeler Amerikalıların, planlarında dikkate aldıkları bir parametre ve Kıbrıs’a iyi gözle bakma nedenlerinden biridir.” 

Kilometre taşı

   Alitiha gazetesi ise, Kıbrıs müzakerelerindeki ilk kilometre taşının Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçimleri olduğunu belirtti. Gazete sözkonusu haberde şu görüşlere yer verdi:
   “Beklendiği gibi Tayyip Erdoğan seçilirse, cevaplanması gereken soru, yeni hükümete kimin başkanlık edeceğidir. Amerikalılar –ve bizimkiler- bu kişinin, Ahmet Davutoğlu olmasını umuyor. Amerikalılar yegâne muhatap almaya başladıkları Davutoğlu’nun (çünkü Erdoğan’ı artık Putin diye çağırıyorlar) siyasi oyunun dışında kalması halinde Türk liderliği ile Kıbrıs sorunu ve diğer birçok konudaki görüşmelerinde zorluklar olacağına inanıyor. Atina’da gerçekleşen Anastasiadis-Samaras görüşmesinde NATO toplantısı ve bu çerçevede yapılacak temaslar ele alındı. Joe Biden Tayyip Erdoğan’la yapacağı görüşmeden olumlu mesajlar getirirse bu yeni bir dinamik yaratacak.”

Güncelleme Tarihi: 04 Ağustos 2014, 10:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474