banner564

Herkes kendi yoluna

Anastasiadis ‘şartlı müzakere’ konusunda ısrar edince Eide’nin ‘mekik diplomasisi’ de sonuçsuz kaldı

Herkes kendi yoluna
banner598
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ‘şartlı müzakere’ konusunda ısrar etmesi nedeniyle, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide tarafından yürütülen ‘Mekik Diplomasisi’ de sonuçsuz kaldı.
Anastasiadis’in müzakere zeminini bertaraf ettiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Pazartesi günü için yapılan müzakere davetine katılmayacağı öğrenildi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas ise Eide’yi Atina’ya davet etti.
Kıbrıs Türk tarafının başından beri cesaretli adımlar atarak, iyi niyetle yürttüğü müzakere sürecinin, Rum liderliği tarafından bertaraf edilmesini değerlendiren siyasi gözlemciler, bundan sonra tarafların kendi yolunda ilerleyeceğine dikkat çekti.
Diyalog’a konuşan bir diplomatik kaynak, Kıbrıs Türk tarafının çözüm olacağı gerekçesiyle bazı konularda geri adım attığını belirterek “Bundan sonra yapılması gereken iç sorunlara odaklanmak ve halkın refah seviyesini yükseltecek adımları atmaktır”dedi.

Akıncı’nın değerlendirmesi
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Rum Yönetimi liderinin bugün itibarıyla tavrını değiştirmediğini, Kıbrıs Türk tarafının da ön şart kabul edecek durumda olmadığını söyledi. 
Akıncı, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin mekik diplomasisinin sonuç vermediğini belirtti. 
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı dünkü bir kabulünde, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakerelerde henüz üzerinde anlaşmaya varılmamış konuların Cenevre’de düzenlenecek zirvede ele alınması için Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı tarafından iki lider arasında yürüttüğü görüşmelerde gelinen aşama hakkında bilgi verdi. 

Anastasiadis: Güvenlik Konseyi garantör olabilir
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, “BM Güvenlik Konseyi BM Anayasası’nın 7 maddesi tahtında Kıbrıs’ın güvenliğinin garantörü olabilir” iddiasında bulundu.
Rum radyosu Anastasiadis’in Sputnik’e verdiği röportajda, Güvenlik Konseyi garantörlüğünü, Garanti Antlaşmaları’na son verilmesi seçeneklerinden biri olarak nitelediğini duyurdu.
Kıbrıs aidiyetli bir inisiyatif olduğundan, Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin Cenevre’de müzakerelere dahil olmak isteyip istemediklerini bilmediğini söyleyen Anastasiadis “Ancak Güvenlik meselesine çözüm bulunmasında büyük rol oynayabilirler” dedi.
Bu arada Rum radyosu Anastasiadis’in 17 Yunan’a ait kalıntıların Yunanistan’a teslimi için Strovolo’daki Theou Sofia Kilisesi’nde düzenlenen törende 17 Mayıs’ta sunduğu öneriyi geniş ölçekte anlattığını duyurdu.

Eide: Sürdürmenin temeli yok
BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, liderlerin talebiyle 17 Mayıs’tan beri sürdürdüğü mekik diplomasisinde ortak zeminde buluşulamadığını açıkladı. Eide, “ortak zemin için umut olmadan mekik diplomasisini sürdürmenin temeli olmadığını” vurguladı.
Eide yaptığı yazılı açıklamada, Cenevre’de bir araya gelmek ve geri kalan konuları çözmek için istek gösteren liderlerin, yöntem konusunda ortak bir zeminde buluşamadıklarını belirtti.
Eide açıklasında “Ne yazık ki, liderler arasında yöntem konusundaki farklılıkları gidermek ve Cenevre’de toplanabilmek için gösterilen ciddi çabalara rağmen liderler ortak zemin bulamadı. Ortak zemin için umut olmadan mekik diplomasisini devam ettirmenin bir temeli yoktur” ifadelerini kullandı. 

“Guterres’e bilgi vereceğim”
Eide, bu kararı hakkında bu sabah Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum lider Anastasiadis ve BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesinin büyükelçilerini ortak toplantı yaparak bilgilendirdiğini, ardından da BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e bilgi verip bundan sonra izlenecek yol için Guterres’in tavsiyelerini alacağını bildirdi.

Güncelleme Tarihi: 27 Mayıs 2017, 10:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474