banner564

HP ile olmazsa sandığa

Tatar, bir gün içinde tüm partileri ziyaret ederek ilk turu tamamladı

HP ile olmazsa sandığa
banner598

 Suna ERDEN

   UBP Genel Başkanı Ersin Tatar, yeni hükümetin kurulmasıyla ilgili çalışmalar çerçevesinde dün tüm parti liderlerini ziyaret ederek, görüş alış-verişinde bulundu. CTP, DP ve TDP liderleri Tatar’a olası UBP-HP koalisyonu konusunda başarı diledi. HP lideri Özersay UBP ile hükümet kurulması olasılığına yüzde 50 şans verdi.
   UBP genel Başkanı Tatar’ın ise, ülke sorunları karşısında hükümetin bir an önce kurulmasından yana olduğu, parti meclisinden aldığı güçle koalisyon çalışmalarını tamamlamak istediği öğrenildi. Tatar’ın, yakın çevresine “koalisyon görüşmeleri başarısız kalırsa sandığa gidilmesini destekleyeceğiz” dediği bildirildi.
   Bu arada UBP İskele milletvekili Önder Sennaroğlu’nun Tarım Bakanlığı konusunda ısrarlı olduğu, bu görevin verilmemesi halinde “DP’ye giderim” dediği iddia edildi. Sennaroğlu’nun, Büyükkonuk Belediye Başkanı olan oğlu Ahmet Sennaroğlu’nu da DY’ye götüreceği yönünde sözler söylediği öne sürülürken, Tatar’ın bu konuda herhangi bir tehdit kabul etmeyeceği bildirildi. UBP’den önemli bir isim Diyalog’a yaptığı açıklamada “Genel başkanımızın duruşu nettir. Bakan olmadı diye gitmek isteyen olursa gider” dedi.  

İlk durak CTP
   UBP lideri Ersin Tatar, hükümet kurma çalışmaları kapsamında ilk olarak Cumhuriyetçi Türk Partisi'ni (CTP) ziyaret etti. Tatar, CTP Genel Merkezi’nde, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ile görüştü.
Toplantı öncesinde basına açıklama yapılmadı. 
Görüşme sonrası UBP Genel Başkanı Ersin Tatar ile CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman basına açıklama yaptı. 
İlk sözü alan UBP Genel Başkanı Tatar, Erhürman'a teşekkür etti, görüşmede güzel bir sohbet olduğunu ve iki büyük partinin önümüzdeki süreci değerlendirdiğini, bunun demokrasi kültürünün gereği olduğunu söyledi. 
Tatar, görüşmeleri diğer partilerle de yapıp ya bir koalisyon hükümeti kuracaklarını veya ülkeyi seçime götürmek için bir koalisyon olasılığını değerlendireceklerini belirtti. 
Ersin Tatar, ihtimallerin ya CTP’yle ya da HP ile hükümet kurmaları veya bir seçim hükümeti kurarak ülkeyi bir seçime götürmeleri olduğunu söyledi.
İlk görüşmeyi yaptıklarını, bunun ön görüşme olduğunu ifade eden Tatar, görüşmelerin ardından değerlendirmeler yapılacağını söyledi. 

Erhürman: Uzun süredir bir formül var
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da, CTP olarak bu süreçte sorumlulukla davrandıklarını ve bir an önce hükümetin kurulması gerektiğini vurguladı. 
Erhürman, ülkede uzun süredir bir hükümet formülünün olduğunu ve sürekli gündemi meşgul ettiğini ifade ederek, “Şu anda gündemde bir hükümet formülü var... Kendilerine başarı dilerim” dedi.
Tufan Erhürman, UBP ile ön görüşme yaptıklarını ancak koalisyon hükümetinde yer almayı yetkili kurullarında değerlendirme gereği bulmadıklarını ifade ederek, ortada bir hükümet formülü olduğunu işaret etti ve "O formülü yürütsünler, bunu dostça söylüyorum, başarılar dilerim" dedi.

Tatar: Erken seçimin de bir olasılık
Tatar’ın ikinci durağı ise Halkın Partisi (HP) oldu. 
HP Genel Başkanı Kudret Özersay ile bir saat süren toplantının ardından basına açıklama yapan UBP Genel Başkanı Tatar, prensipleri ele aldıkları görüşmenin olumlu ve güzel geçtiğini belirterek, genel siyasi durum ve ülkenin içinde bulunduğu koşulların değerlendirildiğini söyledi.
Tatar, bir sonraki toplantının zamanının henüz belli olmadığına işaret ederek, DP, TDP ve YDP ile de görüşecekleri hükümet anlamında bir sonucun çıkmasının mümkün olmadığını ifade etti.
“Bizim herhangi bir partiyle somut bir durumumuz, şöyle ya da böyle olur diye keskin bir söylemimiz yok” diyen Tatar, 12 milletvekiline sahip CTP veya 9 milletvekiline sahip HP ile bir koalisyon olmazsa, erken seçimin de bir olasılık olarak durduğunu belirtti.
Tatar, bir soruya karşılık, yolsuzluk ve usulsulsüzlükler konusunda UBP olarak hiçbir sıkıntıları olmadığını söyledi. Temiz toplum, temiz siyaset ve şeffaflık konularının UBP’nin geçmişten bu yana savunduğu ilkeler olduğunu dile getiren Tatar, prensipte uzlaşılmayacak bir konu bulunmadığını ve hükümetteki paylaşımın detaylarının görüşmede yer almadığını belirtti.
Başka bir soruya karşılık, HP’nin, UBP ile koalisyon kurmak için değil, sıkıntılar yaşadığı için koalisyon hükümetini bozduğuna işaret eden Tatar, UBP’nin, diğer partilerle de görüştükten sonra parti içerisinde tüm alternatifleri ele alacakları değerlendirme yapacaklarını kaydetti.

Özersay: Bir şey söylemek için erken
HP Genel Başkanı Kudret Özersay da, bir şey söylemek için erken olduğunu belirterek, daha ziyade dinleyen konumunda oldukları toplantıda bir miktar da olsa düşüncelerini dile getirdiklerini söyledi.
İzlenimlerini partinin yetkili organlarıyla konuşup, değerlendireceklerini söyleyen Özersay, hükümet seçeneklerinin önümüzdeki birkaç gün içinde belli olacağını belirtti. Özersay, farklı koalisyon seçenekleri bulunduğunu hangisinin gerçekçi ve mümkün olabileceğinin önümüzdeki günlerde belli olacağını ifade etti.
“UBP ile koalisyon kurulma ihtimali ne kadar varsa, kurulmama ihtimali de o kadar vardır” diyen Özersay, sürecin temel dinamiklerinin çalışması ve karar vermesi gerektiğini belirterek, partilerin hassas noktalarının konuşulduğunu belirtti.
Bir soruya karşılık, ülkenin en fazla yararına olacak ve çalışabilecek koalisyon modelinin hayata geçmesi gerektiğini söyleyen Özersay, koalisyonun illa UBP ile HP arasında olması gerekmediğini ifade etti.
Özersay, başka bir soruyu yanıtında, daha önce onlarca sayfa hükümet programları ve koalisyon protokolleri yazıldığını ve takvimler konulduğunu hatırlatarak, toplumun siyasete olan güvenini yaratacak şeyin, söylenen ve yazılan şeylerin yapılması, hayata geçirilmesi olacağını sözlerine ekledi.

Erken seçim de olabilir
Tatar, HP’nin ardından hükümet kurma ziyaretleri çerçevesinde Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş’ı da ziyaret etti.
UBP Genel Başkanı Ersin Tatar, memlekette ekonomik bir krizin bulunduğu, o nedenle bir an evvel hükümetin kurulması gerektiğine işaret ederek, hükümet için alternatiflerin belli olduğunu, bunların, UBP- HP veya UBP- CTP veya erken seçim için seçim hükümeti olduğunu, başka alternatif bulunmadığını yineledi.
UBP-HP koalisyonu beklentisinin yüksek olabileceğini belirten ancak “HP ile herhangi bir uzlaşma durumumuz yoktur” diyen Tatar, “Herkes sorumluluğunun bilinci içerisinde ve haddini bilerek, …Ben bu pozisyondayım daha güçlüyüm, daha fazla koparayım noktasında olmamalıyız, çünkü büyük bir kriz, mali sıkıntılar var” şeklinde konuştu.
Tatar ayrıca, dörtlü hükümet tarafından başlatılan, istihdam yapılması, kredi verilmesi veya kamu bankası yönetim kurulları üyelerinin görev sürelerini üç yıla çıkaracak tüzük değişikliği yapılması çalışmalarıyla ilgili, dörtlü koalisyon hükümetinin istifasının ardından yeni bir hükümet kurulana kadar yaşanacak olan boşlukta “herhangi bir icraatın olmaması gerektiğini” kaydetti. 

Denktaş: Beklenti UBP-HP
DP Genel Başkanı Serdar Denktaş ise, görüşmede maliyenin durumu ile ilgili bilgi aktardığını, DP’nin Meclis oturumlarında “Sorumlu muhalefet anlayışıyla ülkenin daha ileriye gidebilmesi için ne gerekiyorsa yapmaya hazır” olacağını söyledi.
Denktaş ayrıca, dörtlü koalisyonun sona ermesiyle genel beklentinin UBP-HP koalisyonunun kurulması yönünde olduğunu ifade etti.

Özyiğit: Bozanlar kursun
UBP Genel Başkanı Tatar, hükümet kurma çalışmaları kapsamında Toplumcu Demokrasi Partisi’ni de (TDP) ziyaret ederek, genel başkan Cemal Özyiğit ile görüştü. 
Görüşmeden sonra basına açıklama yapan TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, hükümeti bozanların hükümeti kurma sorumluluğu bulunduğunu söyleyerek, konuşulmakta olan bir hükümet formülü bulunduğunu, bir an önce hükümetin kurulması gerektiğini belirtti.
Özyiğit, toplumun kaybedecek zamanı olmadığını, acil çözüm bekleyen sorunlar bulunduğunu, toplantıda UBP heyetine bunları aktardıklarını kaydetti. 
Özyiğit, UBP heyeti ile kahve içip sohbet ederek, başarı dilediklerini söyledi. 

Son durak YDP
Tatar’ın dünkü temaslarının son durağı ise Yeniden Doğuş Partisi (YDP) oldu. Tatar, YDP’yi ziyaret ederek, Genel Başkan Erhan Arıklı ile görüştü. 
Görüşmenin ardından Tatar ve Arıklı basına açıklamalarda bulundu. 
YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı, görüşmede Tatar ve heyeti ile hükümet formüllerini ele aldıklarını ve YDP olarak hangi formüle destek verebileceklerini izah ettiklerini belirtti.
 YDP’nin en başından beri kurulacak erken seçim hükümetine içerden veya dışardan destek verebileceğini söylediğine dikkat çeken Arıklı, bunu Tatar’a da bir kez daha ilettiklerini söyledi. 
Seçim tarihi belli olmak şartıyla kurulacak her türlü hükümete içerden veya dışardan destek verebileceklerini vurgulayan Arıklı, Tatar’ın da bu konuyu değerlendirebileceğini söylediğini aktardı.
Seçim yasasının mutlaka elden geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken Arıklı, bununla ilgili ayrı bir çalışma yapılacağını ifade etti. 

Arıklı: Zaman kaybına tahammül yok
Herkesin beklediği ve gündemde olan Halkın Partisi ve Ulusal Birlik Partisi koalisyon hükümetinin kurulup kurulamayacağının çalışmasının ise bugünden itibaren başlayabileceği düşüncesini dile getiren Arıklı, bunun başarısız olması halinde ise diğer formüller ve kendilerinin önerdiği formüllerin gündeme gelebileceğini söyledi. 
Arıklı, Tatar ve ekibine başarılar dileyerek, halkın ve ülkenin çok fazla zaman kaybına tahammülü olmadığını, bir an önce ya hükümetin kurulması, ya da ülkenin önünü açacak bir seçime gidilmesine ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.  

Tatar:  Her şey KKTC için daha güzel olsun
UBP Genel Başkanı Ersin Tatar da, sabahtan bu yana gerçekleştirdikleri ziyaretlere işaret ederek, demokrasi kültürü ve anlayışı çerçevesinde siyasi partilerle gerçekleştirdikleri görüşmelerde çeşitli görüş alışverişlerinde bulunduklarını ifade etti. 
YDP ile yaptıkları görüşmede ülkenin sorunlarını da ele alıp konuştuklarını ifade eden Tatar, daha önceki açıklamalarında olduğu gibi, hükümet kurma çalışmalarına yönelik üç alternatif bulunduğunu yineledi. 
YDP’nin konumları gereği, ancak bir erken seçim hükümetinde kendilerine destek verebileceklerini belirttiğini aktaran Tatar, ancak ülkenin içinde bulunduğu konum, maliyenin durumu, diğer bir takım siyasi gelişmelerle ilgili olarak, günün sonunda memleket ve halk için en hayırlısı nasılsa onun olmasını temenni ettiklerini kaydetti.  Tatar, en nihai kararı çok da uzatmadan vermek gerektiğini belirterek, bu tablonun en erken zamanda netleşmesi için çalışacaklarını belirtti. 
Tatar, erken seçime gidilsin veya gidilmesin, Cumhuriyet Meclisi kapanmadan Seçim Yasası’na el atılması gerektiğine de değinerek, “Her şey KKTC için daha güzel olsun” dedi.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473