banner564

‘Hükümetin marifeti’

KTAMS ve Kamu-Sen Başkanları, hayat pahalılığının Türkiye’den daha fazla olduğu Kuzey Kıbrıs’ta kamu maaşlarının eşitlenmesine tepki gösterdi

‘Hükümetin marifeti’
banner598
Remzi SAMAR   

   Kıbrıs Türk Amme Memurlar Sendikası (KTAMS)Başkanı Ahmet Kaptan ve Kıbrıs Türk Kamu Sendikası (KAMU- SEN) Başkanı Mehmet Özkardaş, Diyalog gazetesinin dün gündeme getirdiği Türkiye ile KKTC arasındaki maaşların neredeyse eşitlendiği konusundaki haberini değerlendirdi. Uzmanların yanı sıra kendilerinin de bu konuda endişe duyduğunu ifade eden Kaptan, Kıbrıslı Türklerin ülke standardına göre maaş almadıklarını belirterek, konunun endişe verici boyutlara ulaştığını kaydetti. 
   KAMU- SEN Başkanı Mehmet Özkardaş da Türkiye’deki memur maaşlarının KKTC’deki maaşlardan daha fazla olduğunu ifade ederek, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun bir sözü vardı; ‘Bu halka yapacaklarını vadedip yerine getiremeyenleri artık seçmeyin’ dedi. Başbakan hiç merak etmesin hiçbir sözünüzü tutmasak da bu sözünüzü tutacağız” diye konuştu. 
   
Özgardaş: Bir metre yol kat edemediler
   KAMU-SEN Başkanı Mehmet Özkardaş, “Şu an ki hükümet tüm yolsuzlukların hesabını soracağız göç yasasına karşıyız diye başa geldi; ama icraatta bir metre yol kat edemediler” dedi. 
 “Bir sürü yalanlar söylediler bu halka ve hükümet oldular” diyen Özkardaş şöyle dedi:  “Hükümet olduktan sonra her şey ortada... Elektriği yüzde 36 indirim yaptık dediler.  Yalan, yaptıkları indirimler psikolojiktir. Onun için bu yalancılıktan vazgeçsinler…”

“Ticaret ve Sanayi Odaları başı çekiyor”
  Bu eşitsizliğe neden olanlar arasında Ticaret ve Sanayi Odaları’nın başı çektiğini savunan Özkardaş, şunları kaydetti: “Dürüst vergi ödeyen işadamlarımızı bunun dışında tutuyorum. 400 500 milyon çalınıyorsa şu anda bakan, ticaret odasının danışmanlığını yaptığı zaman bunu söylüyorsa, 2 buçuk yıldır bununla ilgili önlem almıyorlarsa, vergi affı çıkarıyorlarsa, hatta bu ülkenin vatandaşlarından aldıkları KDV’leri bağışlıyorsa bu hükümetle sermayenin işbirliğini gösteriyor. Bu halkın soyulması halkın fakirleştirilmesidir. Emekçiden, çiftçiden narenciyeciden küçük esnaftan alan kanını emen patronlara peşkeş çekmektir. Bunun başka açıklaması yok.”

Kaptan: Sorgulanmalı
   Çalışan her kesimin hak ettiği ücreti alması gerektiğinin altını çizen KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan’da şöyle dedi: “Yıllar öncesine baktığımız zaman 1970 yıllardan itibaren bugüne kadar seyreden dönemde Türkiye’deki ücretlerin Kıbrıslı Türk emekçisinin çok çok altındaydı. Fakat bunun en önemli nedenlerinden bir tanesi Türkiye’deki yaşam standardının ve paranın alım gücünün Kıbrıs’a oranla karşılaştırılamayacak kadar kötüydü. Etiket fiyatlarına baktığımız zaman temel gıda maddelerinde insanların ihtiyaçlarını karşılayacağı bize nispeten çok düşüktü. Şu anda Kıbrıs’a göre etiket fiyatları düşük olmasına rağmen bizim ülkemizdeki maaşlarla eşitlenmesi sorgulanmalıdır.”

“İhtiyaçlı çocuk muamelesi görüyoruz”
   İlerleyen zaman içerisinde dayatma paketlerle, özellikle Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğüyle birlikte ihtiyaçlı çocuk muamelesi gördüklerini savunan Kaptan, “Siyasilerimiz ise maalesef bunun karşısında göstermesi gereken dirençleri, göstermediler. Gelen her emri ve talimatı sorgusuz bir şekilde meclisimizin parmak sayısına dayalı olarak bugüne kadar uygulayarak geçirdiler. 1 Ocak 2011’de uygulamaya giren yasa ile KKTC’deki ücretler yüzde 38 oranında düşürüldü” diye konuştu. 



Diyalog gazetesinin dün gündeme getirdiği iki ülke arasındaki maaşlar şu şekildeydi;


                                   Türkiye                 -          KKTC
Memur:                       1956.          2099
Hizmetli:                      1818            1877
Öğretmen:                   2381          2479
Başkomiser:                 3.049            2479 (Akademi mezunu polis)
Polis:                            2.714 2155
Uzman doktor:             3. 896          5618
Doktor:                        3.243 3625
Hemşire:                      2. 2479          2268  

Güncelleme Tarihi: 11 Şubat 2015, 10:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474