banner564

Hükümetin suçu değil!

Yorgancıoğlu, Akaryakıt ve tüp gaz fiyatlarına yapılan artışın dünya borsası ile dövizin hareketlenmesi sonucunda olduğunu savundu

Hükümetin  suçu değil!
banner598

 Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, dün bütçe görüşmeleri nedeniyle Cumhuriyet Meclisi’nde toplanan Bakanlar Kurulu öncesi açıklamalarda bulundu. Başbakan Yorgancıoğlu, akaryakıt ve tüp gaz fiyatlarındaki artışın dünya borsaları ile dövizin hareketlenmesi sonucunda meydana geldiğini belirterek, “Hükümet bu ürünlerde fonunu minimumda tuttu” dedi.

Yorgancıoğlu, son zamanlarda akaryakıt ve tüp gaza yapılan genel artışların ortaya çıkan algı kadar çok olmadığını da belirtti. 

“Fiyatları firmalar belirler”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, tüp gaz fiyatlarını belirleyenin hükümet değil, ticaretini yapan 3 firma olduğunu söyledi.
Tüp gaza yapılan fiyat artışlarının hükümetin dışında özel sektör olan, Jet Gaz, Koop-Gaz ve İnter Gaz tarafından belirlendiğini dile getiren Yorgancıoğlu, hükümetin bu üründe fonu minimum derecede tuttuğunu kaydetti.
Tüp gaz ve akaryakıtın fiyat artış ve düşüşünün daha önce yapılan tüzüklerle otomatik olarak dünya borsası ve dövizin hareketlenmesine bağlandığına dikkat çeken Başbakan Yorgancıoğlu, hükümetin kendi geliri olan fonu artırmadığını belirtti.
95 Betxlarge oktan benzinin kendi hükümet döneminde 3.26’dan 3.41’e yükseldiğini, bunun da 15 kuruşluk bir artış olduğunu dile getiren Yorgancıoğlu, 97 oktan benzinin 3.43’ten 3.58’e, euro dizelin de 3.43’ten 3.58’e yükselerek 15’er kuruş arttığını kaydetti.

“Güney Kıbrıs ve Türkiye’den ucuzuz”

Akaryakıt ve tüp gaz fiyatlarını, Güney Kıbrıs ve Türkiye fiyatlarıyla da karşılaştıran Yorgancıoğlu, 95 oktan benzinin Güney Kıbrıs’ta 3.73, Türkiye’de 4.82 ile 4.84 arasında satılırken , KKTC’de de 3.41; 97 oktan benzinin, Güney Kıbrıs’ta 3.84, Türkiye’de 4.97 ile 5.02 arasında satılırken KKTC’de 3.57; Euro dizelin Güney Kıbrıs’ta 3.90, Türkiye’de 4.56 ile 4.58 arasında satılırken KKTC’de 3.59 ‘a verildiğine işaret etti.

Tüp gazın ise Güney Kıbrıs’ta 10 kilosu 41-47 TL, Türkiye’de 12 kilosu 86 TL ve KKTC’de 10 kilosu 45.50 TL’den satılmakta olduğuna dikkat çeken Yorgancıoğlu, yapılan mukayese sonucunda KKTC’nin daha ucuz olduğunun görüldüğünü kaydetti.

“Türkiye’de yaşananlar bize de yansıyacak”

Ufukta yeni zam var mı? sorusuna da, dünya borsaları ve dövizin artması ve düşmesi sonucunda gel gitlerin olabileceğini söyleyen Yorgancıoğlu, Türkiye’de son iki günde yaşanan olayların döviz ve dünya borsalarındaki etkisinin ülkeye de yansıyacağını kaydetti.
2014 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı görüşmeleri nedeniyle, Meclis’te toplanan Bakanlar Kurulu tamamlandı. Toplantı sonrasında herhangi bir açıklama yapılmadı. 

Güncelleme Tarihi: 19 Aralık 2013, 12:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474