banner564

İşte böyle

Türkiye’de kızını dudaktan öpen babaya 15 yıl hapislik verilirken, KKTC’de cinsel taciz veya saldırının cezası 4 yıl ile sınırlı

İşte böyle
banner598

 Pelin YÜKSELAY

Türkiye’de öz kızını dudağından öptüğü için boşandığı karısı tarafından dava edilen babaya 15 yıl hapislik cezasının verilmesi, KKTC’de cinsel taciz veya saldırı suçlarına yönelik yasaların ‘yeniden değerlendirilmesi’ konusunu gündeme getirdi.
   Ülkemizin tanınmış hukukçularından Boysan Boyra, KKTC’de benzeri bir suça en fazla 4 yıl hapislik cezası verilebileceğini söylerken “Cinsel taciz veya saldırı suçlarının cezası böyledir. Ancak tecavüz olması halinde ömür boyu hapisliğe kadar uzanan değişik cezalar verilebilir” dedi.
Diyalog’a konuşan Boyra, ceza yasasında bu tür suçların iki şekilde belirtildiğini söyledi. Boyra, “Ceza Yasası’na göre, bu gibi konularda iki suç iskân edilmiştir. Biri cinsel taciz, öteki ise cinsel saldırıdır. Eğer fiziksel temas yoksa bu davranış daha çok cinsel taciz altında nitelendirilir. Eğer temas var ise bu cinsel saldırı olarak değerlendirilir” dedi. Boyra, temasın olduğu ve cinsel saldırı kapsamına giren suç türlerine öngörülen cezanın 4 yıl hapis olduğunu ifade ederek şunları söyledi: Cinsel saldırı karşısında Ceza Yasası’nın bu konuya layık gördüğü ceza 4 yıldır. Ağır bir suç olarak kabul edilir. 
Boyra, Türkiye’de öz kızını dudağından öptüğü için 15 yıl hapse mahkûm edilen baba ile ilgili kararı örnek göstererek, “ KKTC’de yargılanmış olsaydı 4 yıl hapis almış alacaktı” dedi.

Ömür boyu hapse kadar yolu var
Boyra, tecavüz suçuna öngörülen en azami cezanın ise ömür boyu hapis olduğunu ifade ederek, ancak her olayın kendine has olguları olduğunu, bu nedenle yargıçların bir yıl ile ömür boyu hapis cezası verebileceğini ifade etti. Boyra sözlerini şöyle sürdürdü:  Ceza Yasası’nın sistematiği, en yüksek haddi bildirmektir. Bu şekilde ömür boyu hapis dendiği zaman pratikte şöyle bir yetki veriyor yargıca; yargıç isterse böyle bir durumda, en hafif cezadan, ömür boyu hapse kadar ceza verebilir. Yani ömür boyu hapis dediği zaman yargıçlar, ömür boyu hapis verecek demek değildir. Çünkü her olayın meydana geliş şekline göre, bir tanımlaması vardır. Bu durumda cezaların en üst hadleri bildirilir. Yargıçlar ise o ceza ile olayın meydana geliş şekli arasında gider gelir. Bu bakımdan tecavüz ömür boyu hapis dediğinde 1 yıldan başlar, ömür boyuna kadar gider demektir. 
Boyra bazı vakalarda iyi bir araştırma yapılması gerektiğini de ifade ederek, 12-13 yaşına kadar bir çocuğun doğru söyleyip, söylemediğinin araştırılması gerekir. Bu da tabi ki bir pedagog yardımı ile tespit edilir. Eğer bilme yetisi varsa, ya da yalan söylemenin yanlış olduğunu bile bilecek durumda ise çocuğun da ifadesi kabul edilebilir ”şeklinde konuştu.   

Güncelleme Tarihi: 24 Temmuz 2018, 10:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474