banner564

İtirazlar artıyor

Rekabet Kurulu, kamu ihaleleriyle ilgili kamuoyunu bilgilendirici açıklama yaptı

İtirazlar artıyor
banner598

Kamu İhale Yasası’yla kamu ihaleleriyle ilgili “İtiraz Makamı” olarak görevlendirilen Rekabet Kurulu, kamu ihaleleriyle ilgili açıklama yaparak, ihalelere itirazların artmakta olduğunu, itirazların çoğunluğunu Merkezi İhale Komisyonu’nun kararlarına karşı yapıldığını belirtti.
Rekabet Kurulu’na 15 Kasım 2016’dan 30 Eylül 2019 tarihine kadar 145 adet itiraz başvurusu dosyalandığı kaydedilen açıklamada, 2017’de 36, 2018’de 40 adet itiraz yapılırken, 2019’un ilk 9 ayında Kurul’a 69 adet itiraz başvurusu yapıldığı ifade edildi.
Kurul’a yapılan itiraz başvurularının çoğunluğunu, Merkezi İhale Komisyonu’nun kararlarına karşı yapılan itirazların oluşturduğu belirtilen açıklamada, Rekabet Kurulu’nun, bugüne kadar Merkezi İhale Komisyonu’na ait 115 adet dosya ile ilgili nihai kararını verdiği; Merkezi İhale Komisyonu’nun 57 (% 49,57) ihale kararının ve 10 (% 8,70) ihale sürecinin iptal edilmesini kararlaştırdığı duyuruldu.
Açıklamada, yaklaşık 35 aylık sürede İtiraz Makamı olarak görev yapmakta olan Rekabet Kurulu’nun, yapılan itirazlar çerçevesinde yapmış olduğu değerlendirmeler sonucunda, hataların Yasa’dan kaynaklı olmadığı, Yasa’nın yanlış veya eksik uygulanmasından kaynaklandığını tespit ettiği de kaydedildi.
Rekabet Kurulu, dün yaptığı yazılı açıklamada, kamu ihalelerine ilişkin medyada son zamanlarda çıkan haberler üzerine, kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla basın açıklaması yapma gereğinin doğduğunu belirtti.
İtiraz Makamı, Merkezi İhale Komisyonu kararına karşı yapılan itiraz başvuruları ile ilgili nihai kararını verebilmek için yaptığı ilk bilgi/belge talebinde ihale dosyası içinde bulunan tüm bilgi/belgeler gönderilmediğinden, değerlendirmesini sağlıklı yapabilmek amacı ile bugüne kadar 60 dosyada iki veya daha fazla kere ek belge talebinde bulunmak zorunda kalmıştır. Bu durum İtiraz Makamının nihai kararını verme süresi ve dolayısıyla İhalelerin sonuçlanma süresinin uzamasına sebep olmaktadır.”

“En düşük fiyat ihaleyi kazanmak için yeterli değil” 
Rekabet Kurulu açıklamasında, ihale sürecinde en düşük veya ekonomik açıdan en avantajlı teklifi vermenin ihaleyi kazanmak için yeterli olmadığı vurgulanarak, şunlar aktarıldı:
“İhale dokümanlarında talep edilen belgeleri eksiksiz vermek, mali teklif formunu ihale dokümanına uygun olarak doldurmak, ihale dokümanında talep edilen teknik özelliklere uygun mal veya hizmet teklif etmek, talep edilmesi halinde ihale dokümanına uygun şekilde numune, katalog veya sertifika sunmak gerekmektedir. Bunlardan herhangi birinin sağlanmaması halinde en düşük fiyatlı teklif dahi olsa Yasa’da açıkça belirtildiği şekilde, kamu yararı olsa dahi, teklifin değerlendirme dışı kalması gerekmektedir. Bu konuda gerek ihale komisyonlarının, gerek ihale makamlarının, gerekse Rekabet Kurulu’nun takdir hakkı bulunmayıp teklifin geçersiz olduğu yönünde karar üretilmesi yasal bir zorunluluktur.”     

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474