banner564

‘İzin vermeyiz’

AB destekli ‘Ölü Hayvanların Toplanma Merkezi’ projesine Şahinler halkı sert tepki gösterdi

‘İzin vermeyiz’
banner598

 Ömer KADİROĞLU

Güzelyurt İlçesi’ne bağlı Şahinler Köyü’nde Avrupa Birliği desteğiyle hayata geçirilecek olan Ölü Hayvan ve Hayvan Atıkları deposu ile transfer istasyonunun yapımına başlanması köylülerin tepkisine neden oldu. Köylüler, yapılacak istasyonu köylerinde istemedikleri gerekçesi ve böyle bir yatırımın yerleşim yerinden uzak bir bölgede hayata geçirilmesi talebiyle inşaatın başladığı yerde eylem düzenledi. Eyleme Şahinler Köyü halkının yanı sıra, Güneşköy, Mevlevi, Serhatköy ve Gayretköy Muhtarları da katılarak destek belirtti. Eylemde konuşan Şahinler Köyü Muhtarı Halil Yangın, Şahinler Köyü’nün Batı bölgesinin bakir kalmış köylerinden biri olduğunu belirterek, köyün güzel yatırımlara ihtiyacı olduğunu söyledi. Eylemde sırasıyla Güneşköy Muhtarı Akay Darbaz, Gayretköy Muhtarı Talip Keskiner, Serhatköy Muhtarı Cavit Sekmen, Mevlevi Muhtarı İsmail Ayyıldız da söz alarak eyleme destek belirtti. Diyalog’a konuşan bölge halkı ise projenin başka yere yapılmasını gerektiğini söyledi. 
Muhtarlar ne dedi…
Halil Yangın:  
Şahinler Köyü Muhtarı Halil Yangın, basına yaptığı açıklamada köyde daha güzel bir çalışmanın yapılması beklentisi içerisinde olduklarını ancak ölü hayvanların toplanacağı bir merkezin çalışmalarına başlanması durumu ile karşılaştıklarını ifade etti. Yangın, Avrupa Birliği’nin destek verdiği projeye kesinlikle karşı olmadıklarını ancak kendileri ile bilgi paylaşımı yapılmadan olmaması gereken bir konumda projenin yapımına başlanmasını kabul etmediklerini söyledi.  Yangın, projenin hayvancılığın yoğun olduğu bir noktada hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi. 
Akay Darbaz: 
Güneşköy Muhtarı Akay Darbaz da projenin yapımına başlanan bölgenin mal sahibinin köy halkı olduğuna dikkat çekti. Projeye hayat verecek olan kişilerin köy halkına bu proje için bilgi vermesi ve ona göre hareket etmesi gerektiğine işaret eden Darbaz, “Buraya böyle bir proje yapıyoruz uygun olur mu diye bir sormaları gerekiyordu” dedi. Projenin önemli ve gerekli olduğuna da değinen Darbaz, “Proje daha görülmeyen bir noktada hayvancılığın daha yoğun olduğu bir noktada yerleşim yerinden uzak bir noktada yapılması ve bu halkı huzursuz etmemek gerekliydi” şeklinde konuştu.
Cavit Sekmen: 
Serhatköy Muhtarı Cavit Sekmen ise projeye kesinlikle karşı olmadıklarını ifade ederek projenin güzel bir proje olduğuna değindi. Sekmen, gerek sağlık açısından gerekse çevre açısından önemli olan projenin 2014 yılında onaylandığını ancak bölge halkının bilgisi olmadan proje hazırlanıp çalışmalarına başlandığını ifade etti. 
İsmail Ayyıldız:
Mevlevi Muhtarı İsmail Ayyıldız da Avrupa birliği destekli projeye karşı değil destek olduklarını ifade etti. Projenin bölgede ihtiyaç duyulan bir proje olduğuna dikkat çeken Ayyıldız, yer seçimi açısından yanlış bir seçim olduğunu söyledi. Köylü ile birlikte hareket ederek daha uygun bir yerde yapılması gerektiğini ifade eden Ayyıldız,  yetkililerin bölge halkı ve muhtarları ile işbirliği içerisinde çalışmalar yapması gerektiğini söyledi.
Talip Keskinel: 
Gayretköy Muhtarı Talip Keskinel ise tüm muhtarların ve halkın birlik içerisinde sesini duyurmaya çalıştığını ifade etti. Bu sorunun sadece Şahinler Köyü’nün sorunu olmadığını ifade eden Keskinel, yapılan çalışmadan dolayı endişe yaşadıklarını ifade etti. 
Vatandaşlar ne dedi…?
Atay Atun: 
Bu projenin burada olması doğru değildir. Biz burada güzel çalışmalar, parklar veya gençlere verilmesi gereken arsalar beklerken bir anda ölü hayvan toplama istasyonunun yapımına başlanması durumuyla karşılaştık. Bizim bölgede yaklaşık 200 civarı hayvan var ve yoğun hayvancılık yapılan yerde yapmak yerine burada olması doğru değildir. Biz bu projenin burada olmasını istemiyoruz.
Mehmet Yalovalı:
Biz buralarda yürüyüşler yapıyoruz. Bahçeler var ve ürünler ekiliyor. Biz burada park veya yürüyüş yolları beklerken bir anda böylesi bir proje ile karşılaştık. Burada ölü hayvanlar toplanacağı için pis koku ve sağlıklı olmayan bir ortam olacağı için buraya yapılmasını istemiyoruz.
Ayşe Yalovalı:
Buralar tarım alanları. Zeytinler var ve sebzeler ekiliyor. Bu proje iyi bir proje olabilir ancak burada yapılmasını sağlık açısından doğru değildir. Proje için daha iyi bir yer bulunup oraya yapılabilir. Sağlıksız bir ortam yaratacağı için projenin köyümüzde hayat bulmasını istemiyoruz.
 Havva Yurdal:
Proje yapımına başlayana kadar hiç kimsenin bu projeden haberi olmadı. Bu proje için ne köy halkı ne de muhtarlarla bir bilgi paylaşımı olmadı. Burada çocuklar ve halk için bir park veya bir yürüyüş parkuru yapmak yerine halkın sağlığını riske atacak bir proje hayat buluyor. Bu proje yerleşim yerlerinden uzak bir noktada hayat bulabilir. 
Adnan Usul:
Burada bir proje yapılıyor ancak köye yakın bir yerde olduğu için yapılması uygun değildir. 200 civarı hayvan sayısı olan bir yerde bu projeyi istemiyoruz. Hayvancılığın daha yoğun olduğu ve yerleşim yerlerinden uzak bir noktada yapılması daha doğru olur. 
Hasan Dayıcık:
Bu tesisin burada yapılması doğru değildir. Burada narenciye bahçeleri ve tarımla uğraşan insanlar var bizler burada yürüyüşler yapıyoruz ve doğadan otlar topluyoruz. Böylesi bir çalışmanın burada yapılması kesinlikle doğru değildir. 
Cemal Darbaz:
KKTC kuruldu kurulalı bu güne kadar yapılan en önemli projelerden biridir. Sağlık açısından çok önemli bir projedir ancak bu projeyi yetkililer hayata geçirirken ellerine yüzlerine bulaştırdı. Ölü hayvanların gelişigüzel doğaya atılması yerinde böylesi bir merkezde toplanıp imha edilmesi doğru ancak projenin hayata geçirileceği nokta yanlıştır.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473