banner564

Kaderinde bu da var!

18 ay hapislik cezası alan muhasebeci Sebati Var’ın suçu müşterileri 14 bin lira dolandırmak

Kaderinde bu da var!
banner598
Hüseyin ÇİÇEK
Gazimağusa’da 2011 ve 2012 yılları içerisinde müşterilerini dolandırarak zimmetine yaklaşık 14 bin TL geçiren muhasebe bürosu sahibi Sebati Var, dün Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi tarafından suçlu bulunarak 18 ay hapse mahkum edildi.
Gazimağusa’da muhasebe bürosu sahibi olan sanık Sebati Var, 2011 yılı Mart ayı içerisinde KKTC’de çalışma izinli olarak bulunan Hüseyin Doğan’ın sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı primlerini yatırması için kendisine verdiği 4 bin 800 TL’yi ilgili dairelere yatırmayıp zimmetine geçirerek sirkat etti. 
2012 yılında ise Nurettin Akpınar adlı işçiye çalışma izni çıkaracağı gerekçesi ile bin TL para temin eden Sebati Var, Akpınar’ın  Zeynep Atma isimli şahsın yanında çalışmamasına rağmen, adı edilenin yanında bahçıvan olarak çalıştığına dair ön izin başvuru formu doldurmak sureti ile sahteleyip görevlilere  verdi. 

İşçileri bir bir tuzağına düşürdü
Bunlarla da yetinmeyen Sebati Var, Mehmet Seven isimli işveren adına Sosyal Sigorta, ihtiyat sandığı ve çalışma dairesinden prim alabilmek için yetkili kılındıktan sonra Mehmet Seven’in yanında çalışmayan Bestami Dervişoğlu ve Hamza Özer isimli inşaat işçilerini bahçıvan olarak gösterdi. Dervişoğlu ve Özer adına ilgili dairelere belgeleri vererek adı edilen şahıslar adına 2 bin 400 TL tutarındaki primi sirkat eden  Var, bununla da yetinmeyerek çekler üzerinde oynama yaparak gereğinden fazla miktarda para temin etti. 

Güven ilişkisini zedeleyen bir suç türü
Gazimağusa Ağır Ceza Mahkeme Heyeti adına kararı okuyan Yargıç Mesut Mesutoğlu, sanığın işlemiş olduğu suçların son dönemlerde önlenemez şekilde arttığını dile getirdi. Sanığın işlemiş olduğu suçun toplumdaki güven ilişkisini zedelediğini belirten Mesutoğlu, kendilerine emanet ve yetki veren kişilerin güvenini suistimal eden kişilere karşı mahkemelerin hoşgörülü davranmasının mümkün olamayacağını ifade etti.

Devleti de yanılttı
Sanığın bir çok müşterisinden aldığı yetkileri kötüye kullandığını anlatan Mesutoğlu, sanığın sadece müşterilerini değil devleti de yanılttığını ve bunun ağırlaştırıcı faktör olduğunu vurguladı. 2011-2012 yılları arasında 9 ayrı müşteriyi dolandıran sanığın huzurlarına aktarılan olgulardan konu suçları planlı ve programlı olarak işlediğinin net olarak anlaşıldığını belirten Mesutoğlu, sanığa hapislik dışında bir ceza verilemeyeceğini ifade etti. Sanığın sabıkasız oluşunu, suçunu kabul ederek adaletin erken tecellisine katkıda bulunmasını ve yaşını da dikkate aldıklarını anlatan Mesutoğlu, sanığa uzun süresi bir hapislik cezası yerine fırsat mahiyetinde kısa süreli bir hapislik cezası vermeyi uygun ve adil bulduklarını söyledi. Mesutoğlu sanık Sebati Var’ı  bir buçuk yıl hapse mahkum ettiklerini açıkladı.

Güncelleme Tarihi: 06 Kasım 2015, 10:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474