banner564

Kahramanlara  saygı duruşu

KıbrıslıTürklerin Rumlara karşı verdiği varoluş mücadelesin mihenk taşlarından Erenköy direnişi ve şehit düşenler, törenle anılacak

Kahramanlara  saygı duruşu
banner598

 Kıbrıslı Türklerin Rumlara karşı verdiği varoluş mücadelesin mihenk taşlarından Erenköy direnişi ve direniş sırasında şehit düşenler, bugün Erenköy’de düzenlenecek törenle anılacak.

Erenköy direnişinin 54. yıldönümü çerçevesinde düzenlenecek anma töreni, Erenköy Şehitliği’nde yer alacak. Tören saat 10.00’da, çelenklerin protokol sırasına göre Şehitler Anıtı’na sunulmasıyla başlayacak.
Saygı duruşu ve  saygı atışının ardından bayraklar İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekilecek.
Şehitlik Özel Defteri’nin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan tarafından  imzalanmasının ardından konuşmalara geçilecek.
Tören, şehitliğin ve Erenköy Mücahitler Müzesi’nin ziyaret edilmesiyle sona erecek. 
Direnişte şehit düşenler için 10 Ağustos’ta Mevlid-i Şerif okutulacak.
Şehitlerin hayatta olan silah arkadaşları adına Gürsel İnsel tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, 10 Ağustos günü Lefkoşa ve diğer merkez camilerde Cuma Namazı’ndan sonra Mevlid-i Şerif okutulacak.

Töre: Şehitlere şükranlarımızı sunuyorum
Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Zorlu Töre,  “Şanlı Erenköy direnişinin ve 2. Mutlu Barış Harekâtının yıldönümüne yaklaştığımız bugünlerde, kaybedilen canlarımız, belleklerimizde canlı canlı yaşıyor” dedi. 
Töre, yaptığı yazılı açıklamada şunları dile getirdi:
“Bu acılar toplumsal yaşamımızda ve özellikle Taşkentlilerde derin izler bırakmıştır. Şehitlerimize ve ailelerine olan sevgi-saygı ve şükranlarımızı ifade ederken Taşkent Kooperatifinde şehit ailelerinin uğradığı mağduriyet, haksızlık, adaletsizlik asla kabul edilemez.  Şehit aileleri Taşkent Kooperatifinde mudi olamaz. Kooperatif Mukayyitler Birliği bu konuyu sürüncemede bırakamaz.  Merkez Bankası, Bankalar Birliği bu gibi konularda derhal çözüm üretmelidir.” 
Mevduatların sigortası bulunduğunu ama denetimlerde ihmal, hata ve kasıt olduğunun anlaşıldığını belirten Töre, soruşturmanın uzayıp uzayıp bitirilmediğini kaydetti. 
Töre, “Taşkent ve Erenköy şehitlerini rahmetle anarken ulusal direnişimizde ve varoluş kavgamızda çok önemli yerleri olan şehit ve gazilerimize şükranlarımızı sunarım” dedi. 

Özgürgün: İnanç ve kararlılığın zirvesi
Ulusal Birlik Partisi(UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürün, Erenköy Direnişinin inanç ve kararlılığın zirvesi olduğunu söyledi.
Hüseyin Özgürgün, Erenköy Direnişi’nin 54’üncü yıldönümü nedeniyle yayımladığı mesajda “8 Ağustos Erenköy Direnişi, Kıbrıs Türk tarihinin varoluş mücadelesinde bir kilometre taşı, yurtseverliğin, yiğitliğin, inanç ve kararlılığın zirvesi olarak gösterilebilecek kahramanlık öyküsüdür” dedi.
Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs Türk halkının yıllar boyu verdiği mücadelede Anavatana olan inanç ve güvenini daima koruduğunu, bunun neticesinde kendi özgür ve bağımsız devletine kavuşmayı başardığını, bu bilinçle devletini daha ileri noktalara taşımaya azimle devam ettiğini kaydetti.
Özgürgün, şehitlere rahmet diledi ve gazileri minnetle andıklarını ifade etti.

Sucuoğlu: Türklük destanının yazıldığı yer
Ulusal Birlik Partisi (UBP) milletvekil  Faiz Sucuoğlu, Erenköy Direnişi dolayısıyla mesaj yayımladı.
Sucuoğlu, mesajında, 8 Ağustos 1964 Şanlı Erenköy Direnişi’nin, Türklük destanının yazıldığı ve tarihe geçen kahraman Türk gençlerinin, bir vatan sevgisi savunmasında gösterdiği fedakârlık, üstün cesaret ve mücadelenin mihenk taşı olduğunu vurugladı
Sucuoğlu’nun mesajı şöyle: 
“8 Ağustos; tahsillerini yarıda bırakıp dış ülkelerden gelen beş yüz Türk gencinin ve orada bulunan iki yüz kadar mücahit ve kadınların, Grivas yönetimindeki beş bin kişilik Rum çapulcularına karşı göğüslerini siper edip, vatan topraklarını Rum postalları altında çiğnetmedikleri, Rumun katliam hevesini boğazında bıraktığı ve ‘Bu toprakların bizim vatanımızdır’ denildiği gündür.
Rum saldırıları sırasında çelik kanatlarını gererek gelen kahraman Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel’in düşmanı bozguna uğratıp, büyük zayiat vermesi sonrasında, uçağının isabet alarak düşürüldüğü ve Rumlar tarafından esir alınarak hunharca şehit edildiğini genç nesillere anlatarak tarihimizi unutturmamak gerekmektedir.
Bu vesile ile canlarını seve seve veren şehitleri rahmetle anarken, gazilerimize ise şükranlarımı sunarım.”


Bayar: Onur ve gururla anıyoruz
Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği, Şanlı Erenköy Direnişi’nin 54. yıl dönümünü onur ve gururla andığını belirtti.
Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkan Yardımcısı Celal Bayar, Erenköy Direnişi’nin yıl dönümü nedeniyle mesaj yayımladı.
Bayar mesajında, Kıbrıs Türkü’nün Anadolu’ya açık tek penceresi durumunda olan Erenköy bölgesinin TMT’nin en önemli ikmal merkezi olduğunu, bereketin buradan başlayarak diğer sancaklara buradan ulaştırıldığını kaydetti.
Beyar ,    “21 Aralık 1963 Kanlı Noel Rum saldırılarının başlaması üzerine vatan, millet ve bayrak aşkıyla dolu Türkiye’deki üniversiteli Türk gençleri diğer bazı kardeşlerimizle birlikte, gruplar halinde Erenköy’e çıkarak vatan savunmasına koştular. Varoluş mücadelemize büyük katkı koymuşlardır” ifadelerini kullandı.
Beyar“ Şanlı Erenköy direnişinin 54’üncü yıl dönümünde Erenköy şehitlerimizi ve tüm şehitlerimizle Şehit Pilot Cengiz Topel’i rahmetle anarız. Kahraman Erenköy gazilerimizden ebediyete göçenleri rahmetle, hayatta olanları sevgi, saygı ve şükranla anarız” dedi.


Benan: Minnetle anıyoruz
Şehit Aileleri Malul Gaziler Derneği Başkanı Gürsel Benan yayımladığı mesajda, “Şanlı mücadele tarihimizin Erenköy direnişinin 54. yılında vatan toprakları için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi ise minnetle anıyoruz” ifadelerine yer verdi. 

Çaluda: Gelecek nesillere aktarmalıyız
Dr. Fazıl Küçük Hareketi Başkanı Mustafa Çaluda, “54 yıl önce EOKA’nın zulmüne karşı kahramanca verilen bu mücadeleyi bu gün de damarlarımızda hissetmeli ve gelecek nesillere aktarmalıyız” ifadelerini kullandı.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474