banner564

“Kaosa gerek yok”

Brüksel’e hareketinden önce konuşan Akıncı, AB’ye göre saatleri bir saat geri çekmenin en doğru ve akılcı iş olacağını belirtti

“Kaosa gerek yok”
banner598
Raif UZKAN 
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Parlamentosu (AP) yetkilileriyle temaslarda bulunmak üzere Belçika’nın başkenti Brüksel’e gitti.
Brüksel’e hareketinden önce konuşan Akıncı, AB’ye göre saatleri bir saat geri çekmenin en doğru ve akılcı iş olacağını belirtti. Akıncı bu konuda ülkede daha fazla kaos yaşanmasına neden olmadığının altını çizdi.
Akıncı, Ercan Havaalanı’nda düzenlediği basın toplantısında bugün AP Başkanı Martin Schulz, yarın AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’le ardından da Dış Politika ve Dış Güvenlik Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Federica Mogherini ile görüşeceğini kaydetti.
Kıbrıs konusunda 5’li konferans tarihinin belirlendiğini ve çözüm sürecinde kararlı bir aşamaya doğru gidildiğini kaydeden Akıncı, işlerin yolunda gitmesi halinde taraflar arasındaki ayrılık noktalarının bir uzlaşmayla sonuçlanması için çalışacaklarını, Rum tarafından da aynı kararlılığı göstermesi dileğinde bulundu.

“KKTC onurlu bir çözümde yer alacak”
Cenevre’de bir mutabakat sağlanması halinde KKTC’nin onurlu bir çözümde yer alacağını, iki kurucu devletten birisi haline geleceğini, uluslararası hukukla birlikte AB içinde de yer alacağını ifade etti.
“Bize düşen görevler var, aynı zamanda Avrupa Birliği’ne de düşen görevler var” diyen Akıncı, çözümün sağlıklı bir şekilde hayata geçebilmesi adına AB’nin de yapması gerekenlerin bulunduğunu, Kıbrıs Türk halkının ve KKTC’nin AB’ye hazırlanması yönünde de AB’den beklentilerin olduğunu kaydetti.

“Saatler doğa şartlarına göre ayarlanmalı”
Cumhurbaşkanı Akıncı, Brüksel’e hareketinden önce “saat” konusuna da değindi.
Yeni haftanın ilk gününe saatlerle ilgili karmaşayla girildiğine de işaret eden Akıncı, evinin bir okulla bitişik olduğunu söyledi ve okul zillerinin hem 08.00’de hem 08.30’da çaldığını, Kıbrıs Türk halkının bu karmaşayla yaşamaması ve sorunun ivedilikle çözülmesi gerektiğini bildirdi.
Kendi görüşünü daha önce de açıkladığını ve her şeyin hükümetin kararına bağlı olacağını ifade eden Akıncı, “Doğa koşullarına göre ve güneşin doğuşuna göre saatleri ayarlamak akıl işidir. Bu konuda yıllardır uygulamada olan bir düzeni yeniden tekrar etmek doğru olur diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Katıldığı, Bakanlar Kurulu toplantısında bu yöndeki görüşünü hükümete ilettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Akıncı, bu konuda zıtlaşmaya, kavgaya ve kaosa gerek olmadığını, doğanın kurallarına göre hareket etmenin ve AB saat dilimine göre saatleri bir saat geri çekmenin en doğru ve akılcı iş olacağını sözlerine ekledi.

Müzakereciler haftada 3 defa görüşecek
Öte yandan dün bir araya gelen müzakereciler, ocak ayında Cenevre’de gerçekleşecek zirveye kadar haftada 3 defa görüşme kararı aldı.
Cumhurbaşkanlığı’ndan elde edilen bilgiye göre, Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami ile Kıbrıslı Rum Müzakereci Andreas Mavroyanis dün yaklaşık 3 buçuk saat süren bir görüşme gerçekleştirdi.
Nami ile Mavroyannis’in, çarşamba günü gerçekleştirecekleri bir sonraki toplantıda, ağırlıklı olarak dış ilişkiler konusunu görüşeceği belirtildi.
Müzakereciler, Cenevre’de 9 Ocak’ta gerçekleşecek müzakerelere kadar her hafta pazartesi, çarşamba ve cuma günleri sabah saat 10.00’da bir araya gelme kararı aldı. 

Güncelleme Tarihi: 06 Aralık 2016, 09:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473