banner564

Karar için bekliyor

Özersay, “Kazanamayacağımı görürsem Cumhurbaşkanlığına aday olmam” dedi

Karar için bekliyor
banner598

 Aytuğ TÜRKKAN

   Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı ve Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, Cumhurbaşkanlığı seçimi için henüz bir karar üretmediğini belirtirken, parti içinde bazı değerlendirmelerin yapıldığını söyledi. Özersay, Diyalog’un  “Aday olur da seçilemezseniz o zaman siyasi hayatınız nasıl şekillenir” şeklindeki sorusuna “Kazanmayacağımı görürsem aday olacak değilim herhalde” sözleriyle yanıt verdi.
   Özersay; hem kendisinin hem de Başbakan Ersin Tatar’ın Cumhurbaşkanlığı’na aday olması halinde hükümet çalışmalarının bundan olumsuz etkilenebileceğini belirterek “hükümet etmekle ilgili bir taahhüt ortaya koyduk. Eğer girilecek bir yarış hükümet etmemize engel olursa, ya da süreç bizi koyduğumuz ilkelerin tersini yapmaya götürüyorsa o zaman hükümetin devam etmemesi daha hayırlı olur” dedi.
Özersay, Diyalog Tv’de yayınlanan Aytuğ Türkkan ile Detay programında önemli açıklamalarda bulundu. 

“Kazanmayacağımı görürsem aday olmam” 
Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik soruları yanıtlayan Özersay, Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik henüz kendisinin ve partisinin karar vermediğini anımsatarak şöyle konuştu: “HP’nin adayı ben olacaksam ya da bağımsız olacaksa, karar verilmesi gereken şudur, Meclis’te olmakla mı daha fazla faydam dokunur yoksa cumhurbaşkanı olarak mı? Bunu değerlendirmek durumundayız. İçinde bulunduğumuz süreçte bunu yapıyoruz.”
Peki eğer cumhurbaşkanı adayı olur da seçilemezseniz o zaman siyasi hayatınız nasıl şekillenir şeklindeki soruyu yanıtlayan Özersay “Kazanmayacağımı görürsem aday olacak değilim herhalde” diyerek kısa ve net bir mesaj verdi… 

Hem Özersay hem Tatar aday olursa…
Özersay’a “Hem siz, hem de Başbakan Ersin Tatar aday olursa hükümet devam eder mi?sorusu soruldu, yanıtı ilginçti: 
“Bu konuda bir şey söyleyemem. Burada hükümet etmekle ilgili bir taahhüt ortaya koyduk. Eğer girilecek bir yarış hükümet etmemize engel olursa, ya da ortaya koyduğumuz ilkelerin tersini yapmaya götürüyorsa bizi süreç - mesela seçim var diye bir başbakan yapmaması gereken harcamalar yaparsa- o zaman hükümetin devam etmemesi daha hayırlı olur. O nedenle şimdiden bir şey söylemek mümkün değil, şartlara bakmak gerekir. Şu anda bir görev üstlendik vatandaşa hizmet vermeye çalışıyoruz. İşi gücü bırakıp cumhurbaşkanlığını düşünmüyoruz, vatandaşa hizmet için çalışıyoruz.” 

“Kim politikalarını savunabilecek?”
Kıbrıs sorunun geldiği aşamaya değinen Özersay, cumhurbaşkanı adaylarının tezlerini ortaya koyarken ve vatandaştan oy isterken nerelere vurgu yapacağına ilişkin düşünlerini de paylaştı. 
Özersay, “Kıbrıs sorunu öyle bir noktaya geldi ki herkes bir doyum noktasına ulaştı. Kıbrıs sorununa ilişkin bir şey konuşmak istemiyor insanlar. Köylerde bunu görüyoruz. Ülkede ekonomik sorunlar, alt yapı, eğitim sağlık yol sorunları önceliklidir belki ama bir de gerçek var, Doğu Akdeniz bölgesinde son dönemde yaşanan gelişmeler ve bizlerin Türkiye ile birlikte ortaya koyduğumuz tepkiler ileriki 50 yılı etkileyecek çok önemli meselelerdir. Kıbrıs sorunun federal çözüm dışında farklı şeylerin konuşulabileceği artık başka yerlerde de konuşuluyor. Vatandaş seçimde hangi politikanın ortaya konulduğuna bakacak. Ama sadece buna bakmayacak. Bunu ortaya koyana da bakacak. Kim savunacak bu politikayı, bunu savunabilir mi, buna da bakması gerekir. Ayni zamanda kazanabilir mi diye de bakacak vatandaş. Bir önceki seçimde kazanabileceğimi düşünselerdi daha farklı yaklaşabilecek insanlar vardı. Uluslararası alanda bizi temsil edip edemeyeceğine de bakacaktır vatandaş” dedi.
 

Özgürgün kararı milat niteliğinde…
Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay, eski başbakan Hüseyin Özgürgün’ün dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik soruları da yanıtladı. Özersay konunun kişiselleşmemesi gerektiğine vurgu yaparak, alınan kararın milat olduğunu söyleyerek şunları aktardı: “Dar bir şeye kimse saptanmasın, bu birinin dokunulmazlığı konusu değil. Bu bir ülkede yöneticilerin hesap vermek zorunda olduğunu anlamasını sağlayacak bir örnektir. Nereden buldun yasası henüz çıkmasa bir bir yasamız var. Yöneticilik yapmışsan servetinin hesabını vermen gerektiğini söylüyor bu yasa. Bu çerçevede hesap verebilir bir siyaset anlayışıdır bizim derdimiz. Kıbrıs Türk siyasi tarihinde bu karar 5-10 sene sonra bu bir başlangıçtı, bir milattı diyecek.” 

‘Nereden buldun yasası’ yasallaşacak
Kudret Özersay verdikleri sözleri tutmak için uğraş verdiklerini belirterek sözlerini şöyle tamamladı, 
“Siyaset sözünde durmaz cümlesi her tarafa yerleşti. Bu örnekte olamayacak denilen şeyler oluyor. Bir söz verildi gereği yapılmıyor mu? Hatta başka bir hükümet kurduğunuz sözünüzü tutmayacaksınız denildi, biz buna “mahkeme karar versin” dedik, konu bu. Nereden Buldun Yasası şu anda meclistedir. Bazı vekillerin itirazları vardı, bu dönemde birkaç hukukçu arkadaş çalıştı konuyu. Şimdi meclisteki taslağa bir iki öneri getireceğiz ve bunu diğer vekillerle birlikte bağlayıp bu yasanın yürürlüğe girmesini sağlayacağız çünkü bu bizim sözümüzdür…”  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473