banner564

Kim engelliyor

Vatani görevini yaptığı sırada bir başkası tarafından vurularak gözlerini kaybeden Erkay Yıldız’ın annesi, aradan 9 yıl geçmesine rağmen yargı sürecinin başlamamasına isyan etti

Kim engelliyor
banner598

 Çiğdem AYDIN 

   Vatani görevini yaptığı sırada oğlu Erkay Yıldız’ın bir başka asker tarafından vurulduğunu ve gözlerini kaybettiğini belirten annesi Sevda Uçar, yargı sürecinin 9 yıldan beri başlamadığını belirterek, bu duruma isyan etti.
   Oğlunu vuran kişinin elini kolunu sallayarak gezdiğini anlatan acılı anne “Yargı sürecinin başlamasını kimlerin engellediğini merak ediyorum” dedi.
   Anne Sevda Uçar, yargı sürecinin başlamasını, ayrıca oğlunun gözlerinin tedavi ettirilmesini istiyor. 
   İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars konuyla ilgili girişim yapacağı sözünü verirken, CTP Milletvekili Dr. Sıla Usar İncirli de tedavi konusuyla ilgileneceğini ifade etti.   
   Diyalog Halk Meclisi’nin 112’inci programı Başkent Lefkoşa’nın Surlariçi bölgesinde gerçekleştirildi. Programda askerdeyken vurulan ve gözlerini kaybeden Erkay Yıldız ile ilgili annesinin konuyu gündeme getirmesi damga vurdu.

Oğlum G 3 ile vuruldu gözlerini kaybetti
Oğlunu sağlam askere gönderdiğini, yaralı teslim aldığını ifade eden Erkay Yıldız’ın annesi Sevda Uçar, şunları söyledi:
“Oğlumu 17 yaşında askere gönderdim. Herkes bu sorunu dillendirmemden belki sıkıldı, bunaldı bilmiyorum ama ben ölene kadar bunu dillendireceğim. Benim oğlum Erkay Yıldız 17 yaşındaydı. Oğlumu kınalarını yaktım da askere yolladım. Gülseren kışlasına bıraktım oğlumu sapasağlam. Bir asker oğlumun kafasına G 3 denen bir ateşli silahı dayadı ve vurdu. Oğlum ölümden beterdi ölmedi yaşadı. Asker, hükumet, devlet böyle bir şey olmasını kimse istemezdi ama oldu. Kaderinde varmış dedik tedavi süreci devam etti. Aradan 9 yıl geçti ben kimseyi kırmak üzmek istemiyorum evet bu ülkede birçok sorun vardır ama ben bu kadar büyük bir duyarsızlık görmedim. Bir anne olarak birçok hakarete de maruz kaldım.
Çocuğumun iki gözünün peşine düştüm, oğlumun gözlerini istedim, yapın dedim… Benim devletim varsa, askerim varsa, ülkem varsa bu çocuğun başına bu olay geldiyse, bunun tedavisi de var. Benim çocuğum 2 buçuk yıl bitkisel hayatta kaldı.
Oğlumu tam 11 ay geceli gündüzlü hangi saat ölecek diye bekledim. Bunun bedelini bana kimse ödeyemez zaten. Oğlumun tedavisi var, gözlerine mercek takılacak, katarağı alınacak. Kök hücre ile bir sürü tedaviler oldu, 9 yıldır devam eden yıpratıcı bir süreç. Benim oğlum askerde G 3 ile vuruldu ve uçakla Gata’ya gönderdiler. Bir buçuk yıl sonra Erkay’ın iki gözünün de görmeyeceğini öğrendik. Buna da tamam dedik. Dedim ki alın götürün siz yaptırın ben evimde oturur beklerim bu da yok. 
Suçum vatansever olmak mı?

Oğluma bunu yapan neden yargılanmıyor? 
Acılı anne buna neden olan kişinin elini kolunu sallayarak gezmesine tepki gösterdi. Uçar, oğlunu yaralayan şahsın 9 yıldır yargılanmadığını ifade ederek, şöyle devam etti:
 “Yaşananlar belli, her şey ortada. Benim çocuğumu vuran 9 yıldır neden yargılanmadı. Var mı benim oğlumun bir kusuru bir hatası alın sokun, içeriye onu da atın hapse, varsa onunda bir suçu o da çeksin cezasını. Biz öyle bir ülkede yaşıyoruz ki bir tane dosya hâkimin önüne konmadı, bu ne kadar acı bir şey ve adam hayatını yaşıyor dışarıda, elini kolunu sallayarak geziyor. Benim oğlumun suçu günahı nedir? Benim oğlumun hayalleri umutları yok muydu? Gezsin dolaşsın, bir iş sahibi olsun, kız arkadaşı olsun çabalasın bir şeyler yapsın. Renkleri ben anlatmayım ağaçları insanları ben anlatmayım oğlum görsün. 
Bu çocuğu enkaz halinde bana teslim ettiniz bu ülke bu çocuğun tedavisini bu çocuk düzelene kadar yapmak zorunda. Evet, bir maaş bağladınız gitsinler sorsunlar bu çocuk maaşından ne kadar kredi ödüyor. Ben komutanlara yalvararak nasıl yardım istediğimi muhtarımız bilir herkes bilir artık bana prosedür demesinler herkeslerse, nerelere ne paralar harcanıyor bu ülkede kimlerin nerelerde ne yaptığını biz hepsini biliyoruz halk aptal değildir. 
Benim bir tek isteğim var, ben oğlumun gözlerini istiyorum. Sayın Tufan Erhürman ‘getir evrakları bana’ diyor. Bu evrakları getirebilmem için 9 tane MR, 6 tane Tomografi, Profesörün muayene parası, gidiş dönüş uçak biletleri ,artı bu çocuk orada bir hafta kalacak en az bu işlemleri yapmak için kısacası Başbakanın benden istediği evrakları kendisine getirmem  için 23 bin TL lazım. Bu çocuğu ben vurmadım, bu çocuk bu hale sokakta oynarken de gelmedi, prosedür diye karşıma çıkmasınlar. Kapıları çalıyorum ‘lütfen bizi rahatsız ediyorsunuz’ ama siz benim çocuğumu alırken beni rahatsız etmediniz, bana prosedür sormadınız.
Çektiğim acıların bedelini, bana değil Kıbrıs’ı Dünya’yı verseniz ödeyemezsiniz. Ben oğlumun gözlerini istiyorum .”

Suçum neydi
Askerlik vazifesi sırasında gözlerini kaybeden Erkay Yıldız da kendisini bu hale sokan insanın neden yargılanmadığını sordu. Yıldız,“Askerde vuruldum. Bana sahip çıkmayan, benimle ilgilenmeyen yöneticiler halkın sorunlarını nasıl çözecek. Ayrıca Vicdani Ret kullandı diye bir kişi hemen ceza yedi. Benim 9 yıldır mahkemem neden olmadı? Buna cevap istiyorum. Tek suçum vatansever olmak mıydı?” dedi. 

Baybars: Polis Genel Müdürü ile konuşacağım
Program sayesinde bilgi sahibi olduğunu ifade eden İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, konuyla ilgileneceği sözünü verdi.
“Bir polis soruşturması 9 yıldır sürüyorsa evet çok haklısınız soruşturma kapandı mı açık mı bilmiyorum. Polis Genel Müdürü ile bizzat konuşup, bu soruşturmanın ne aşamada olduğunu öğrenip bizzat sizinle temasa geçeceğim. Yardımlarla ilgili olarak da bu aşamaya gelinceye kadar gözünüzün tedavisi geçmişte ne yapıldı onu anlattınız fakat yardım almanızı sağlayacak prosedür mutlaka işletilmesi gerekir. Sağlık Bakanımız da bu konuda çok duyarlıdır, kendisi ile temasa geçeceğiz, bakın görün ki bu temaslar sonucunda gereken mutlaka yapılacaktır.” 

Dr. İncirli: Tedavi sonuç verecekse bu yolu yürüyeceğiz
CTP Milletvekili Dr. Sıla Usar İncirli de konudan bilgi sahibi olduğunu belirterek, kendisinin de tıbbı noktada konuyla ilgileneceği sözü verdi. Usar İncirli şunları söyledi: 
“Benim anladığım kadarıyla ateşli bir silahla yaralandı, bir beyin travması geçirdi o zaman da konuyu takip ettiğim kadarıyla Gata’da yattı yaklaşık 2 ay kadar. O dönemde de Beyin Cerrahisi, Nöroloji, Göz Bölümleri, Psikiyatri bölümleri Erkay ile ilgilendiler ve onu hayatta tuttular. Takdir edersiniz ki çok acı bir şey silahla yaralanmalar ölümle de sonuçlanabilirdi. Çok şükür ki öyle bir şey olmadı tedavisi yapıldı ve bu genç arkadaşımız hayatta kaldı. 
Programda gördüğüm kadarıyla beyin fonksiyonları gayet iyi kendini düzgün ifade edebiliyor. Kolunda, bacağında güç kaybı yok. Bizimle burada derdini anlatabiliyor bence en önemli şey budur. Böyle büyük bir yaralanmadan sonra bir insanın yaşamda kalması en önemlisidir ikincisi de kendini ifade edebilmesi, yürüyebilmesi, konuşabilmesidir. Anladığım kadarıyla gözle ilgili bir sıkıntı var ama bu durumun o dönemde de halihazırda da tam bir tedavisi olmadığı yönünde… Doktorların size bilgi verdiğini anlıyorum, bazı deneysel tedavilerden söz edilmiş olabilir. O tedavilerin de işe yarayıp yaramayacağını buradaki doktor arkadaşlardan bilgi talep etmişler. Sizden istedikleri o evrak da o dur diye biliyorum. Bunları öğrendikten sonra irtibata geçelim, ben bu tedaviyi öneren hekimlerle konuşayım ve bu tedavi gerçekten fayda verecekse biz bu yolu yürüyelim. Ama bu deneysel bir tedavi ise bilmiyorum şu anda öyle olup olmadığını ama deneysel bir tedavi ise fayda verip vermeyeceği bilinmiyorsa, hastaya zarar verip vermeyeceği bilinmiyorsa bunu beraber değerlendirelim ve ona göre de bu yolda beraber ilerleyelim.”

YORUM EKLE
YORUMLAR
Burcu Güneş
Burcu Güneş - 1 yıl Önce

Annesi oğlunun bu durumunu gelir kapısı haline getirmiş sizde araştırmadan yayınlıyorsunuz. özel toplanan bağışlar,vuran şahsın ailesinden alinan paralar ve GKK vermiş olduğu paralar nere giddi bunu sordunuz mu bu kadına? Sürekli haberlere çıkıp ağlayıp sizlayip para istiyor. Herdefasinda da isdedigi para veriliyor fakat bu paralar nereye gidiyor? Bilen varmi? Bravo kibris gazetecileri insan karalamak bukadar ucuz olsa gerek.tebrik ederim sizi

SIRADAKİ HABER

banner608

banner473