banner564

Kış aylarında  dikkat edilmeli

Yemde ve sütte aflatoksin kalıntı riski konusunda uyarı yayınlandı 

Kış aylarında  dikkat edilmeli
banner598

 Süt Endüstrisi Kurumu (SÜTEK) yemde ve sütte aflatoksin kalıntı riski konusunda uyarı yayınladı. 

Konuyla ilgili açıklamada “Kış mevsimine girdiğimiz bugünlerde, gerek yağışların gerekse havadaki nem oranının artmasıyla birlikte, hayvan yemlerinin iyi korunmaması sonucunda yemde ve sütte aflatoksin kalıntı riski artmaktadır” denildi.
SÜTEK’in gıda güvenliğini sağlamak için, aflatoksin M1 taramalarını sürdürdüğü kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: 
“Sütte aflatoksin M1 kalıntı miktarı ‘0.050 μg/kg (50 ppt)’ limitini aşmış sütler, imha edilmekte ve üreticilerimizi ekonomik zararlara uğratmaktadır. Dolayısı ile tüm üreticilerimizin aflatoksin M1'den korunmak için hayvan yemlerinin depolama koşullarına azami titizlik göstermesi gerekmektedir”

Hayvancılık Dairesi önerilerde bulundu
Öte yandan Hayvancılık Dairesi, hayvan ve insanlarda ciddi rahatsızlıklara yok açabilen, bazı küfler tarafından üretilen aflatoksinle mücadelede, yem ve hammaddelerin depolama yöntemlerine dikkat edilmesi tavsiyesinde bulundu.
Daireden yapılan yazılı açıklamada, son günlerde depolardan alınan numunelerde aflatoksinin düzeyinin normal seyrettiği, yem hammaddelerinin uygun koşullarda muhafaza edilmesiyle ve de uzun süreli depolamadan kaçınarak aflatoksin ile mücadelede daha olumlu sonuçlar alınabileceği kaydedildi.
Müdürlüğün, yem fabrikalarından ve yem hammadde tedarikçilerinden de rutin olarak  numune aldırıp analiz ettirdiği ifade edildi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474