banner564

Kuzeye geçmek isteyenler işkence  çekiyor

Mağusa ve Girne’nin boş sokaklarında festival yapmayı bırak, Lokmacı’ya bak

Kuzeye geçmek isteyenler işkence  çekiyor
banner598

Onur ULAĞ 

   Paskalya tatili nedeniyle kara sınır kapılarından kuzeye geçen Rumların ve yabancıların sayısında büyük artışlar yaşanıyor. Özellikle araçlı geçişlerin yapıldığı Lefkoşa’daki Metehan kapısında ve yayaların kullandığı Lokmacı’da gerek Kıbrıslı Rumların gerekse yabancı turistlerin uzun kuyruklar oluşturduğu görüldü. 
   KKTC muhaceret memurlarının yoğun uğraşlarına rağmen geçiş noktalarında genişlemeye gidilmemesi ve personel azlığı nedeniyle uzun süre kuyrukta bekleyenler buna tepki gösteriyor.
   Metehan Sınır Kapısı’ndan geçerek, en yakın akaryakıt istasyonlarından depolarını dolduran Kıbrıslı Rumların, marketlere ve konfeksiyon mağazalarına da uğradıkları ve alış-veriş yaptıkları görülüyor. 
   Turizm Bakanlığı’nın, aylardan beri yaşanan bu sorunun çözümünü sağlamak yerine Gazimağusa ve Girne’de kendi kendimize ‘Turizm festivali’ düzenlemesini eleştiren vatandaşlar, basit bir sorunun çözülememesine tepki gösteriyor.

Arasta esnafı ne dedi? 
Sabih Yüksekbaş:
Satışlar çoğu dükkanda fena değil. Paskalyanın etkisi tabi ki oldu. Fakat Rum gümrüğünün engeliyle satışlar sınırlı kalıyor. Engelin kalkması halinde çok daha fazla ticaret yapılacağını düşünüyorum. Bunun için de yetkililerden ilgi ve Rum liderliğine, AB’ye yönelik uyarılar bekliyoruz.
Mehmet Başsın:
Şimdi Rumların Paskalya Bayramları var işlerimiz çok şükür biraz daha iyi oldu. Ama polis kontrolünde uzun kuyrukların oluştuğunu ve bunun sıkıntı yarattığını da görüyor, üzülüyoruz. Hükümetten beklentimiz burada memur sayısını artırması ve daha ciddi önlemler almasıdır.  Buna bir çare bulunmalıdır. Bir başka sıkıntımız da bizim ürünlerimiz emitasyon olduğu için insanlar Rum tarafına geçirmeye zorlanıyorlar.
Kazım Altıncıoğlu:
Paskalya nedeniyle kuzeye geçenlerin sayısında bir artış var ama Rum gümrüğü bizim mallara engel oluyor. Genellikle gelenler cafelere ve lokantalara gidiyor, tarihi yerleri geziyor. Rum gümrüğündeki engellemenin kalkması için bizimkilerin bir şeyler yapması gerekiyor. Ya yasağı kaldırsınlar, ya da iki taraflı yasaklansın. Bu iş böyle tek taraflı bir politika olmaz.

Salih Doktoroğlu:
Gümrükte problemlerimiz var devlete sürekli söylüyoruz. Sizin mallar sahtedir, Fake’dir derler bize dolayısı ile bu tarafa geçiremezsiniz diyorlar. Rumlar da korkarak birer ikişer tane alırlar bazen üzerlerine giyerler. Lokmacı’dan gelen turistler var onlardan bir şeyler kazanıyoruz.  Paskalya veya diğer zamanlarda da turistlerden bir şeyler alırız. Çarşıda genellikle yüzde doksan turist yüzde on Rum var. Devletin bu konuda bize yardımcı olmasını isteriz en azından anlaşma olana kadar bu sorunları halletsinler birkaç kere söyledik pek ilgilenen olmadı. İnşallah bu sefer ilgilenirler.

YORUM EKLE
YORUMLAR
ALFAROMEO
ALFAROMEO - 5 yıl Önce

KENDİ TARAFLARINDA TATİL YAPSINLAR. DOYAMADILAR MI KUZEYE PALİKARYA RUMLAR....BEŞ BETER OLSUNLAR... DÜŞMANLARA MI ACIYORSUN DİYALOG MEDYA?
1963-1974 ARASI SİZİN KÖY BUSLARINIZI DURDURRUP SİZİ KONTROL EDENLERİİİ
DİYALOG UYAN ?????? ANCAK ALLAH'A İBADET EDERSENİZ UYANABİLRİSİNİZ

SIRADAKİ HABER

banner471

banner473