banner564

Mahkemenin en ağır cezası

Silahlı soygunda Gesfi Döviz Bürosu’ndan 14 bin 275 lira çalan ve parayı aynı gün eğlencede harcayan Onur Kesin’e 10 yıl hapislik verildi

Mahkemenin en ağır cezası
banner598

 Suna ERDEN

Lefkoşa’da Metehan Sınır Kapısı yakınında faaliyet gösteren Gesfi Döviz Bürosu’nda 17 Eylül 2018 tarihinde silahlı soygun gerçekleştiren Onur Keskin hakkındaki dava dün karara bağlandı.Olaydan 11 gün sonra yakalanan ve yargılanmak üzere cezaevine gönderilen sanık Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı ile 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Başkan Fadıl Aksun, Kıdemli Yargıç Alev Ulunay Hüdaverdi ve Yargıç Temay Sağer’den oluşan ağır ceza heyeti, sanık hakkındaki kararı oybirliği ile verdi. Heyet kararında asker olan sanığın vatanı koruması için kendisine verilen silahı soygunda kullandığını, birçok kişiye kokru saldığını ve bunun ağırlaştırıcı faktör olarak değerlendirdiklerini belirtti.

Önce keşif yaptı
Kararı okuyan Başkan Aksun, sanığın suçu işlemeden önce keşif yaptığını, silahın tanınmaması için de kabzını değiştirdiğini söyledi. Sanığın bu davranışının olayı planlı yaptığını gösterdiğini ifade eden Aksun,  soygun esnasında silahı kasiyere ve oradaki diğer şahıslara gösterdiğini ve ölüm ile tehdit ettiğini belirtti.
Sanığın sürekli para bulunan bir işletme olan “döviz bürosu"ndan soygun yapmış olmasının ise ağırlaştırıcı faktör olarak değerlendirildiğini kaydeden Aksun,  “Bir başka ifade ile sanık yüklü miktarda para çalabileceği bir yer seçerek suçun vahametini ağırlaştırmıştır”dedi.
Aksun, sanığın soygundan sonra da kıyafetlerini değiştirerek suçun ortaya çıkmasını önleyici hareketler sergilediğini ifade etti.
Aksun, bu durumun da sanığın aleyhine değerlendirildiğini söyledi.Sanığın soygunun yanı sıra olay esnasında orada bulunanlar üzerinde yarattığı dehşet ve tedirginliğin de dikkate alındığını vurguladı.
Aksun, asker olan sanığın yurt savunması için kendisine verilmiş olan silahı böylesi bir suçta kullanarak hem görevine ihanet ettiğini hem de bağlı olduğu birliğin saygınlığına zarar verebilecek davranışta bulunduğunu söyledi.

Ağırlaştırıcı etkenler oldu açıklandı
Başkan Fadıl Aksun, sanık aleyhine değerlendiren hususları şöyle sıraladı:
“Görevi gereği kendisine emanet edilen silahı kullanması.
 Suçu önceden planlayarak işlemesi.
 Suçun işlendiği iş yerinin faaliyet alanı itibarı ile yüklü miktarda para bulundurabilecek nitelikte olması.
Suçu işledikten sonra sanığın çalmış olduğu paraları başka kişilerin hesabına atmak sureti ile bulunmasına mani olacak tedbirler alması.
Sanığın suçu işledikten sonra kıyafet değiştirerek bulunmasına mani olacak tedbirler alması.
Suçu işlerken birden fazla kişiyi mağdur edecek şekilde silahla tehdit etmesi.
Görev yapmakta olduğu kurumun saygınlığını zedeleyecek nispette bir suça karışması.
Çaldığı paralarla aynı gün kumar oynaması.
Aksun, sanığın işlediği suçun içerisinde barındırdığı korku ve şiddet eğiliminin başlı başına bu suçtan dolayı kamu yararının ön plana çıkarılması sonucunu gerektirdiğini belirtti. 
Başkan Fadıl Aksun, birçok Yargıtay kararında belirtildiği üzere kamu yararının ağır bastığı suçlarda hafifletici sebeplere gereğinden fazla ağırlık verilmemesi gerektiğini kaydetti. 
Sanığın lehine ve aleyhine olan tüm hususlara değinen Aksun, sanığa oybirliği ile 10 yıl hapis cezası verdiklerini açıkladı.
Silahlı soygun gerçekleştiren sanık, Gesfi Döviz Bürosu’na ait 14 bin 275 TL’yi çalmış ve büroda müşteri olarak bulunan Kıbrıslı Rum K.K.’nin elindeki 50 Euro’yu da zorla alıp kaçmıştı.Sanık çaldığı paraları aynı gün bir eğlence mekanında harcamıştı.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473