banner564

Maraton tamamlandı

7 milyar 731 milyon 500 bin TL olarak hazırlanan 2019 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı onaylandı

Maraton tamamlandı
banner598

Meclis Genel Kurulu’ndaki bütçe maratonu dün sona erdi. 7 milyar 731 milyon 500 bin TL olarak hazırlanan 2019 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı ve 3 milyar 590 milyon 744 bin 200 TL ödenek öngören Maliye Bakanlığı bütçesi, oy çokluğuyla kabul edildi.
Meclis Genel Kurulu’nda 11 Aralık’ta başlayan bütçe görüşmeleri dün, Maliye ve Gelirler Bütçesi’nin ardından tasarının bütününün oylanmasıyla tamamlandı.
11 Aralık’tan beri devam eden bütçe görüşmelerinin sekizinci ve son gününde saat 18.00 sıralarında yapılan oylamada 2019 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı, 27 kabul, 21 ret ve 2 katılmayanla oy çokluğuyla kabul edildi.  

Tatar: İşimizi yapalım
Maliye Bakanlığı bütçesi görüşülürken söz alan UBP Genel Başkanı Ersin Tatar, konuşmasının başında Serdar Denktaş ile önceki gün yaşanan tartışmaya işaret ederek, siyaset ortamında, en saygı duyduğu isimlerden biri olan Rauf Raif Denktaş’ın oğluyla tartışmaya girmek durumunda kaldığını dile getirdi.
Tatar “Birbirimize saygısızlık yapmayalım, işimizi yapalım” dedi.

Arıklı: Türkiye desteği düştü
YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı, 2019 bütçesindeki rakamlara değinerek, Türkiye’nin maddi desteğinde düşüş görüldüğünü söyledi.
Arıklı, yatırım yapılmasa, desteklere de para ayrılmasa gelirler ile giderler arasında 900 milyon TL’ye yakın bir açık olduğunu belirtti.
Bütçe açığının Türkiye’den gelecek kaynağa bağlı olduğunu, geçen yıl Türkiye’den gelen paranın yüzde 24’ünün kullanılabildiğini söyleyen Arıklı, “Bu yıl bu paranın ne kadarı kullanılabilecek?” diye sordu.

Atun: Vizyon yok
UBP Milletvekili Sunat Atun, ekonomik programın önemine işaret ederek, hükümetin bir ekonomik vizyonu olmadığını ileri sürdü.
Hükümetin ekonomi konusunda daha yüksek hedefler koyması ve bu hedefleri uygulaması gerektiğine işaret eden Atun, hükümetin bir an önce Başbakan liderliğinde bir ekonomik program hazırlaması gerektiğini vurguladı.

Amcaoğlu: Olumlu bulduk
UBP Milletvekili Olgun Amcaoğlu da, 13. maaşların dün yatırılmış olmasını olumlu bulduklarını belirtti ancak CAS çalışanlarının durumuna işaret ederek, dün CAS çalışanlarının açlık grevine başladığını kaydetti.
Amcaoğlu, aynı para birimi ve devalüasyon oranını yaşayan TC ve KKTC arasında ne gibi farklılıklar olduğunu, hayat pahalılığı oranlarında neden farklılıklar olduğunu sordu.

Denktaş: Teşekkür etti
Konuşmalar sonunda söz alan Maliye Bakanı Serdar Denktaş, bütçesinin hazırlanmasına katkı koyan herkese teşekkür ederek, dün CAS çalışanlarının temsilcileri ile görüştüklerini kaydetti.
Ek mesailer konusunda, vardiyanın bacaklardan biri olduğunu, ancak bunun yeterli olmadığını belirten Denktaş, sendikalarla istişare edilerek ek önlemler alarak bu sorunu aşmak niyetinde olduklarını vurguladı.
Denktaş, Dome Otel konusunda ise buranın zarara uğratılmadığını, vergi konusunda bir sıkıntı yaşandığını, çalışanlar konusunda da bir sıkıntı olmadığını, kendisinin mevcut sistemin devamından yana olduğunu kaydetti.
Denktaş, 2019 bütçesinin hayırlı olmasını temenni etti.
Daha sonra 2019 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı milletvekillerinin oyuna sunuldu ve yapılan açık oylamada 7 milyar 731 milyon 500 bin TL’lik tasarısı 27 kabul, 21 ret ve 2 katılmayanla oy çokluğuyla kabul edildi.  

Erhürman: Gelirler artırılacak
Oylama ardından söz alan Başbakan Tufan Erhürman, bütçe görüşmeleri sürecinde tüm katkı koyan milletvekillerine, Meclis çalışanları ve basın çalışanlarına teşekkür etti.
Başbakan Erhürman, hükümetin, bütçe disiplini, gelirlerin arttırılması ve giderlerin azaltılması için canla başla çalıştığını ve çalışmaya devam edeceğini kaydetti.
Meclis Genel Kurulu dünkü birleşimini tamamladı.
Meclis Genel Kurulu’nun bir sonraki birleşimi 25 Aralık Salı günü saat 10.00’da başlayacak ve bu toplantıda yasama öncelikli olacak şekilde, yasama ve denetim görevi birlikte gerçekleştirilecek.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474