banner564

Meclis’te protesto

Bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütleri, hükümetin toplumu yok oluşa sürükleyen asimilasyon politikalarını halka dayattığını savundu

Meclis’te protesto
banner598

Bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütleri, hükümet icraatlarını protesto etmek üzere Cumhuriyet Meclisi önünde eylem gerçekleştirdi. Eylemde, basın açıklaması da yapıldı. Hazırlanan ortak açıklamayı KTÖS Başkanı Emel Kurtuluş Tel okudu.

Açıklamada, UBP-DP hükümetinin bir yandan toplumu yok oluşa sürükleyen asimilasyon ve entegrasyon politikalarını halka dayatırken, diğer yandan da, Kıbrıs sorununa çözüm bulma çabalarını içinden çıkılmaz hale getirdiği savunuldu.
“Ganimet düzeninin” devam ettiği ve topluma ait arazilerin, sahillerin, dağların hükümet üyelerinin yakınlarına peşkeş çekildiği savunulan açıklamada, bunun “buzdağının görünen yüzü” olduğu ve gerçekte yapılan “tahribatın” daha büyük olduğu ifade edildi.
Devam eden görüşme sürecini çökertmek ve Kıbrıs Türk toplumunun siyasi iradesini ortadan kaldırmaya yönelik vatandaşlık dağıtılma işlemlerinin sürdüğünün iddia edildiği açıklamada, yıllardan beri devam eden bu uygulamanın, seçimlerde hükümet olmayı garanti etmeye yönelik bir silaha dönüştüğü görüşüne de yer verildi.

Meclis oturumunu izlediler
Basın açıklaması yapan grubun bir bölümü daha sonra, Meclis Genel Kurulunu izlemek üzere toplantının yapıldığı salona gitti. Öte yandan Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Meclis Başkan Vekili Hüseyin Avkıran Alanlı başkanlığında toplandı. Yaklaşık 1 saat gecikmeyle saat 10 55’te başlayan Genel Kurul toplantısında, ilk olarak Bağımsız Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz’ün sunduğu Sabıka Kaydının Silinmesi Yasa Önerisi’nin Komite’de görüşülmesine ilişkin tezkeresi okutulup onaylandı.

Erhürman: Sorularımıza kim yanıt verecek? 
Toplantıda, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman “kamu arazileri” konusunda güncel konuşma yaptı. Erhürman, Başbakan ve Başbakan Yardımcısı’nın Meclis’te bulunmadığını, sorularına kimin yanıt vereceğini sordu.

Ataoğlu: Net bir bilgi yok
Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, kürsüye gelerek Erhürman’ın ve diğer muhalefet milletvekillerinin konuya ilişkin sorularını yanıtladı. Ataoğlu, Emlak Malzeme Dairesi binalarıyla ilgili iddiayı Erhürman’ın konuşması sırasında telefoniyen araştırdığını ancak henüz net bir bilgi alamadığını kaydetti.
Çıkarma Plajı ile ilgili Bakanlar Kurulu kararının iptal edilmesinden yana olduğunu söyleyen Ataoğlu, Metehan’daki arazi, ile ilgili olarak da tahsis edilen kişi araziyi istemediği için tahsisin iptal edildiğini, bu arazinin ya devlet arazisi olacağını ya da askere geri verileceğini kaydetti.

Soyer: Cevap vermeleri mesuliyet gereği
Söz alan CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, hükümette sorumlu olan kişilerin sorulan sorulara cevap vermelerinin bir mesuliyet gereği olduğunu kaydederek, Başbakan ve Başbakan Yardımcısı’nın Meclis oturumuna katılmamasını eleştirdi.
Soyer, Başbakanlığı döneminde 2005 yılında Çıkarma Plajı’nın 30 yıllığına ucuz fiyata kiralanması konusunu önlerinde bulduklarını, bunun üzerine kendilerinden önce 2001 yılında yapılan bu sözleşmede yenilemeye giderek kiralama bedelini artırma yönüne gittiklerini kaydetti.

Akansoy: Raporlar açıklanmalı
CTP Milletvekili Asım Akansoy ise, “Çalışma Hayatı” konulu güncel konuşma yaptı. Akansoy, Çalışma Bakanlığı’nın faaliyet raporlarının açıklanmasının yasa gereği ve Bakanlığın görevi olduğunu söyledi. Yasanın faaliyet raporlarının yazılmasını, basılmasını ve dağıtılmasını emrettiğini, en azından iki ayda bir raporların siteden yayınlanması gerektiğini kaydeden Akansoy, ellerine raporlar gelmezse muhalefet olarak çalışma hayatına olumlu katkı yapamayacaklarını söyledi.

Saner: Sorumluluklar büyük
Genel Kurul’da CTP Milletvekili Asım Akansoy’un ardından eleştirileri yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner, çalışma hayatının düzene konulması için çok büyük sorumlulukları bulunduğunu anımsattı. Saner, dairelere ait mevcut yasa ve tüzüklerin 1989 yılından beri yenilenmediğini ve o günün şartları ve kurallarına göre 2017’nin düzenlenemeyeceğini söyledi.

Güncelleme Tarihi: 07 Haziran 2017, 13:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473