banner564

Merit'ten ülke için önemli adım

Merit Turizm Grubu’nun “Meritta Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi Sosyal Sorumluluk Projesi” faaliyete geçirildi

Merit'ten ülke için önemli adım
banner598

 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) en büyük turizm yatırım grubu olan Merit Turizm Grubu, “Akdeniz’in cennet adası Kıbrıs” için faaliyetlerine ara vermeden devam ediyor. Turizmin gelişmesindeki çalışmalarının yanı sıra Kuzey Kıbrıs hayatına dokunan sosyal sorumluluk projeleriyle de adından söz ettirmeye başlayan Merit Turizm Grubu şimdi ise yeni ve önemli bir proje başlattı. 

Bu proje 100 milyon yıldan fazla bir süredir denizlerimizde varlıklarını sürdüren deniz kaplumbağalarının nesillerinin devamını sürdürebilmelerini amaçlamaktadır.
Akdeniz’in en önemli ev sahiplerinden Caretta caretta (İribaş Deniz Kaplumbağası) ve Chelonia mydas’ın (Yeşil Deniz Kaplumbağası)  korunmasına yönelik her türlü desteği vermek için “Meritta Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi” Sosyal Sorumluluk Projesi, hayata geçirildi. 
Kuzey Kıbrıs Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın onayı ile faaliyete geçen proje, yaralı ve bakıma muhtaç deniz kaplumbağalarının tedavisi, rehabilitasyonu ve yuvalama alanlarının korunması için her türlü desteği sağlayacak.

Önemli iş birliği
Son yıllarda süregelen insan faaliyetlerinden biri olan balıkçılık, deniz kaplumbağası türlerinin varlığı için en büyük tehdidi oluşturmaktadır.  Bu kapsamda; Kaplumbağa Koruma Cemiyeti,  MAVA Vakfı’nın desteğiyle hedef dışı av kurbanı olan deniz kaplumbağalarını koruma amacıyla balıkçılar ile birlikte özverili ve başarılı çalışmalar yürütmektir. Kuzey Kıbrıs’ta hayata geçirilen proje kapsamında, deniz kaplumbağalarının varlığı için tehdit oluşturan unsurların ortadan kaldırılması ve deniz kaplumbağalarının ağlardan uzak durmasını sağlayacak yeni sistemler denenmektedir. Önleyici koruma tedbirlerinin yanı sıra yaralı olan deniz kaplumbağalarını tedavi ederek mümkün olan en kısa sürede doğal yaşam ortamlarına geri kavuşturmak ve bu konuda kamuoyunda farkındalık yaratmak koruma biyolojisinin en önemli unsurlarından biridir. Bu ortak paydada yolları kesişen Kaplumbağa Koruma Cemiyeti ile Meritta Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi örnek bir girişimde bulunarak güzel adamızın deniz kaplumbağalarını korumak amacıyla önemli bir işbirliği içerisine girdi.

İlk misafirler 
Kaplumbağa Koruma Cemiyeti’nin yürüttüğü proje kapsamında, bölge balıkçılarından Barbaros Öz ve Ali Gür’ün ağlarına takılan iki yeşil deniz kaplumbağası, balıkçıların temkinli müdahalesi sonucu canlı olarak ağlardan kurtarıldı. Hayati tehlikelerinin olup olmadığına dair genel sağlık kontrollerinin yapılması için Meritta Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi’ne sevk edildi. 
Meritta Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi’nde, iki yeşil deniz kaplumbağasına solunum testi, soğuk duyarlılık testi, solunum testi ve davranış testi gibi hayati öneme sahip testler uygulandıktan sonra sindirim sisteminde yabancı madde varlığı kontrol edilerek kendi başlarına beslenip beslenemeyeceklerini kontrol etmek amacıyla bir süre gözetim altında tutuldu.

Kaplumbağalara Chelsea ve Mina isimleri verildi 
Tetkikler ve müdahaleler sonrasında doğal ortamlarına dönebilecek hale gelen Chelsea ve Mina, önceki gün Mağusa sahilinden denize geri gönderildi. Kaplumbağa Koruma Cemiyeti’nde görevli Robin Snape tarafından, Mina isimli kaplumbağaya yerleştirilen uydu cihazı ile Akdeniz’deki yaşamı da gözetim altında tutularak, bilimsel açıdan eksik olan deniz içi hayat döngüleri ve göç yolları hakkında yeni bilgiler toplanacak.
Merit Turizm Grubu, Sosyal Sorumluluk Projeler Müdürü Silem Sargın, iki yeşil deniz kaplumbağasının sağlıklı bir şekilde denize göndermenin verdiği mutlukla, bu tip işbirliklerinin, adamızın biyo çeşitliliğinin korunmasındaki önemini vurgulayarak, duyarlılıklarından ve emeklerinden ötürü Barbaros Öz, Ali Gür ve Robin Snape’e teşekkür etti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474