banner564

Münih’te önemli temaslar

Davutoğlu; ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile görüştü

Münih’te önemli temaslar
banner598

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Almanya'da düzenlenen 50. Münih Güvenlik Konferansı çerçevesinde dün tüm günü ikili görüşmelerle geçirdi.

Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, AGİT Genel Sekreteri Lamberto Zannier ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, Libya Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Muhammed Abdülaziz, Almanya Başbakanının Dış Politika Danışmanı Christoph Heusgen ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Ivo Josipovic ile ayrı ayrı görüşmelerde bulundu.

AB Dışişleri Bakanı John Kerry ile Davutoğlu görüşmesinde, Cenevre toplantılarının sonrası Suriye’deki gelişmeler, kimyasal silahların Suriye’den çıkarılması sürecine ilişkin gelişmeler ve diğer bölgesel konular hakkında görüş alışverişinde bulunulduğu öğrenildi.

 

Ashton ile bölgesel konuları görüştü

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile görüşmesinde ise Davutoğlu'nun bölgesel konuları ele aldığı belirtildi.

Ahmet Davutoğlu'nun AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ile yaptığı görüşmede, Türkiye’nin AB üyelik süreci, aynı çerçevede Kıbrıs konusundaki son gelişmeler ile Balkanlardaki gelişmelerin ele alındığı kaydedildi.

 

“Barış için arabuluculuk”

AGİT Genel Sekreteri Lamberto Zannier ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja ile üçlü görüşmede de Bakan Davutoğlu'nun, arabuluculuk alanında Türkiye’nin ikili ve bölgesel girişimlerine ilaveten, BM’nin bu konudaki rolünün desteklenmesi amacıyla Türkiye ve Finlandiya’nın öncülüğünde 2010 Eylül ayında New York’ta  BM Genel Kurulu toplantıları marjında başlattıkları “Barış için Arabuluculuk” isimli girişim konusunun gündeme geldiği belirtildi. Bu çerçevede Bakan Davutoğlu himayesinde 2014 yılında Türkiye'de  düzenlenecek konferans konusunda görüş alışverişinde bulunulduğu ifade edilirken görüşmede ayrıca, AGİT nezdindeki arabulucuk faaliyetlerinin güçlendirilmesi hususunun da gündeme geldiği bildirildi.

 

Libya Dışişleri Bakanı ile de görüştü

Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile Libya Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Muhammed Abdülaziz arasında gerekleşen görüşmede de Türkiye-Libya ilişkileri, Türkiye’nin Afrika kıtasına yönelik yardımları, başta Mısır ve Suriye’deki gelişmeler olmak üzere bölgede son dönemde meydana gelen gelişmeler konusunda görüş alışverişinde bulunulduğu, Bakan Abdülaziz'in, Türkiye’nin Libya’ya her alanda gösterdiği yakınlık ve vermiş olduğu destek için teşekkürlerini tekrar ilettiği belirtildi.

Almanya Başbakanının Dış Politika Danışmanı Christoph Heusgeni'yi kabul eden Davutoğlu, Heusgen ile Türkiye-Almanya ilişkileri, Türkiye, AB ve Ortadoğu'daki gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Güncelleme Tarihi: 02 Şubat 2014, 02:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473