banner564

Nami'den AB’ye net mesaj

Almanya’da temaslarda bulunan Nami, Kıbrıs’ta çözümün sadece Türk tarafının iyi niyetiyle olamayacağını vurguladı ve Rumlara baskı yapılmasını istedi

Nami'den AB’ye net mesaj
banner598
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından geçen hafta barış görüşmelerinde müzakereci olarak görevlendirilen Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Berlin'de yaptığı temasların ardından AA muhabirinin sorularını cevapladı.
Nami, Kıbrıs'ta çözüm için AB'nin Rumlar üzerinde etkisini kullanması gerektiğini belirterek, "Sorumlu olan tüm tarafların buna katkı sağlaması gerekiyor. Almanya'nın tarihi bir sorumluluğu var" dedi.
Kuzey Kıbrıs'taki seçimlerin ardından çözüm için uluslararası camiada olumlu bir beklenti oluştuğunu, kendilerinin de müzakerelerde hızlı bir ilerleme sağlanmasını istediklerini vurgulayan Özdil, "Yeni müzakere sürecinin başarıya ulaşması sadece Türk tarafının iyi niyetiyle olmaz. Bu mümkün değil. Sorumlu olan tüm tarafların buna katkı sağlaması gerekiyor. Almanya'nın tarihi bir sorumluluğu var. Çünkü bölünmüş bir adanın AB'ye kabul edilmelerinde çok kilit bir rol oynamışlardı" şeklinde konuştu.
2004 yılındaki müzakerelerin ardından referandumda Kıbrıs Türklerinin çözüm için Annan Planı'na "evet" oyu verdiklerini, ancak çözüm planının Kıbrıslı Rumlar tarafından reddedildiğini hatırlatan Nami, Kıbrıs Rum kesiminin buna rağmen tüm adayı temsil etme iddiasıyla AB'ye üye olarak kabul edildiğini kaydetti.


"Somut adım bekliyoruz"
Berlin'de yaptığı üst düzey temaslarda çözüm sürecine bakışlarını aktardıklarını, beklentilerini dile getirdiklerini anlatan Nami, "Toplantılarımız iyi geçti. Bu mesajımızın algılandığını Berlin'de gördüm. Somut adım atmalarını bekliyoruz" dedi.


Rum tarafının ayak sürümesi…
Kıbrıs'ta 2015 yılını çözüm yılı olarak görmek istediklerini ancak bu konuda daima temkinli konuşmayı tercih ettiklerini söyleyen Nami, "Çünkü geçmişte de bazı hedefler konmuştu. Ancak Rum tarafının ayak sürmesi nedeniyle bunları gerçekleştirememiştik" şeklinde konuştu.
Nami, Almanya temasları sırasında barış görüşmelerinde Rum lider Nicos Anastasiades'in takındığı tutumu da ele aldıklarını belirtirken, "Burada önümüzde çok büyük bir engel var. O da Kıbrıslı Rum liderin kendinden önce sağlanan yakınlaşmalara saygı duymayacağını açıklaması. Bu tavrını mutlaka değiştirmesi gerektiğini de net mesajlarla burada dile getirdik" dedi.

Güncelleme Tarihi: 10 Mayıs 2015, 09:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474