banner564

NATO ve AB sorumlu

Floransa’daki konferansa katılan Harmancı, Ukrayna’da yaşananlara dikkat çekerek, diyalog ve iş birliğine vurgu yaptı

NATO ve AB sorumlu
banner598

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı’nın davetli belediye başkanı olarak katıldığı Floransa Akdeniz Şehirleri Belediye Başkanları Konferansı devam ediyor. 
Floransa Akdeniz Şehirleri Belediye Başkanları Konferansı, Rusya ordusu saldırılarında Ukrayna’da hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşu ile başladı. Floransa Belediye Başkanı Dario Nardella’nın açılış konuşmasının ardından konferansın ilk gün çalışmaları oturumlarla devam etti. 
LTB Başkanı Mehmet Harmancı, dünyanın farklı ülkelerinden mevkidaşları ve delegasyonların katıldığı konferans öncesinde yaptığı değerlendirmede Ukrayna’da yaşananlara dikkat çekerek, diyalog ve iş birliğine vurgu yaptı. 
Başkan Harmancı şunları kaydetti:
 “İki gündür hepimiz askeri güç yoluyla yeni bir dünya düzeninin kurulmasına şahit oluyoruz. Maalesef Rusya haksız ve vicdansız bir kararla Ukrayna topraklarını işgal ediyor. Masumlar, siviller, yaşlılar, çocuklar etkileri belki de hiç silinemeyecek bir vahşetle karşı karşıya. Batının sadece kendi çıkarlarını gözeten siyaseti Ukrayna halkını ateş çemberine attı. NATO ve AB de bu gelinen durumun bir başka sorumlusudur.”
Başkan Harmancı sözlerini şöyle sürdürdü: 
“Floransa Akdeniz Şehirleri Belediye Başkanları Konferansı tüm Avrupa’yı yakından ilgilendiren bu gündemle açıldı. Yerel yönetimler arasında kurulacak sağlam diyalog ve iş birliği bağlarıyla barış adına bir hareket yaratılabilir.
Kültürlerarası iş birliği, çevre kirliliği ile sürdürülebilir enerji kaynakları, halk sağlığı güvenliği ve Akdeniz’de göç konularında fikir alışverişi yapıyor, ortak aklı beraber bulmak için samimiyet çalışılıyor.  
Toplum olarak yaşadığımız tecrübelerle de yakından biliyoruz ki savaşların en yıkıcı sonuçlarından biri de göçtür. Sınır güvenliğinin insan güvenliğinden üstün tutulduğu dünyada, özellikle düzensiz yollarla her türlü riski alarak savaşın vahşetinden kaçmak zorunda kalan insanlar hem göç yollarında hem de ulaştıkları ülkelerde hayati tehlikeler ve insan hakkı ihlalleriyle mücadele etmek zorunda kalıyorlar. Ukrayna’da yaşanan gelişmelerin de yeni bir göç ve mülteci dalgası oluşturması da kaçınılmazdır.”

“BM’ye taleplerimizi ileteceğiz”
 “Kıbrıs adası da Orta Doğu, Afrika ve Asya’dan Avrupa’ya göç yolu üzerinde önemli bir noktadadır. Kıbrıs’ın güneyinde sığınma başvurularında yaşanan yığılma ve mülteci kamplarının yetersizliğinin yarattığı zorlukları bir süredir görüyor ve üzüntüyle takip ediyoruz.” diyen Harmancı, son günlerde bu konuda Güney Kıbrıs ile Avrupa Birliği arasında bir anlaşma imzalandığını ve sığınmacıların büyük çoğunluğunun Yeşil Hat üzerinden Kuzey’den geçiş yaptığı vurgusunu da basından izlediklerini kaydetti. 
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473