banner564

Ne olacağını ‘bilen yok’

Sadece 5 gün görev yapan Sucuoğlu hükümetinin istifası Cumhurbaşkanına sunuldu; UBP’li milletvekilleri erken seçim önerisini kabul etmedi

Ne olacağını ‘bilen yok’
banner598

Raif DOĞRU
Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve Başbakan Faiz Sucuoğlu Meclis’ten güven oylaması beklerken, Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Doğuş Partisi’nin (YDP) koalisyondan çekilmesi üzerine dün Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a giderek hükümetin istifasını sundu. Sucuoğlu, yeni hükümet oluşumuna ilişkin parti kararını genel sekreter Oğuzhan Hasipoğlu’nun açıklamasını istedi. Hasipoğlu ‘Hükümeti kurma görevinin, genel başkan Sucuoğlu yerine UBP’li bir milletvekiline verilmesi halinde bunu kabul etmeyeceklerini söyledi ve bunun parti kararı olduğunu ifade etti.
Sucuoğlu, hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı’na sunmadan önce parti yetkili kurullarını topladı ve erken genel seçim konusunu burada gündeme getirdi. Diyalog’un elde ettiği bilgiye göre; UBP’li milletvekillerinin hemen hepsi erken genel seçime karşı olduğunu belirtti. Gelinen aşamada ülkede tam bir kaos ortamı oluştu.

Tatar, istifayı kabul etti
Cumhurbaşkanlığına saat 18.00’de UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu ile birlikte giden Sucuoğlu çıkışta yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Tatar’ın istifayı kabul ettiğini ve yeni hükümet kurulana kadar şu anki hükümetin devamı yönündeki yetki yazısını kendilerine verdiğini söyledi.
Önlerindeki süreci hep birlikte izleyeceklerini dile getiren Sucuoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanı demokrasi ve demokratik süreç gereği gereken adımları atacak, bunları değerlendirdik. Hayırlı olsun.  İnşallah önümüzdeki süreç çok daha iyi olur” diye konuştu.

Ruh halinde sıkıntı yok ama…
Cumhurbaşkanlığı’ndan hangi ruh haliyle ayrılıyor olduğunun sorulması üzerine de Sucuoğlu, “Önce sağlık, sağlığınız iyi olduğu sürece diğer problemler çözülür. Sağlıklı olduğumuz sürece mücadeleye, yaşamaya devam edeceğiz. Ruh hali anlamında herhangi bir sıkıntı yok. Bu bir görevdir, görev alırsınız, elinizden geldiğince çaba sarf edersiniz, yürümezse verirsiniz, bir müddet sonra başka şekilde bir görev tevdi edilir, bu süreç devam eder gider” dedi.

Meclisin toplanmasına gerek kalmadı
Öte yandan Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı, Başbakan Faiz Sucuoğlu’nun hükümetin istifasını sunması nedeniyle güven oylaması için toplantıya çağrılan Olağanüstü Genel Kurul Birleşimin gerekçesinin ortadan kalktığını duyurdu.

Toplantı üç buçuk saat sürdü
UBP Merkez Yönetim Kurulu dün üç buçuk saat süren bir toplantı yaparak, UBP Genel Başkanı, Başbakan Faiz Sucuoğlu’nun hükümeti kurma görevini Cumhurbaşkanı’na iade etmesi kararını üretti.
UBP MYK ayrıca kurulacak yeni hükümetin oluşumu için parti genel başkanı Sucuoğlu’na görev verilmesi tavsiye kararını da üretti.
Toplantının sona ermesinin ardından UBP Genel Başkanı, Başbakan Faiz Sucuoğlu ve UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu basına açıklama yaptı.

Başkanlıktan ayrılması istendi…
Sucuoğlu, üç buçuk saat süren MYK toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, genel konuları görüştüklerini, görüş aldıklarını, sıkıntıları paylaştıklarını, seviyeli bir toplantı gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Sucuoğlu, bugün de Parti Meclisi’nin toplanacağını belirtti.
Sucuoğlu, parti başkanlığından ayrılmasını talep eden vekiller olduğuna yönelik soruları yanıtlayarak, yazılı veya toplu bir girişim bulunmadığını, 3-4 kişinin kendi görüşlerini belirttiğini, buna saygı duyduğunu ve gereken cevabı verdiğini söyledi.


Güvenoyundan önce imzalayamazdık
Koalisyon ortaklarının bazı ön şartları olduğunu, güven oylamasından önce böyle bir protokol imzalamalarının mümkün olmadığını dile getiren Sucuoğlu, önce güven oylaması hemen arkasından bakanların da görüşlerini alarak başlayan çalışmaların devam edebileceğini ortaklarına ilettiklerini belirtti.
Sucuoğlu, her iki partinin de protokolü imzalamamayı gerekçe gösterdiğini söyleyerek, “Bizim protokolü imzalamamamız diye bir şey yok. Çünkü protokol dediğiniz hükümet programı ve benim Ankara’da imzaladığım protokolün içindeki maddelerdir” dedi.

UBP tehdide gelmez…
Sucuoğlu, daha önce iki üç defa imza atılan maddelere bir daha imza atmanın bir anlamı olmadığını, ama böyle bir hassasiyet oluştuğundan ve 100 gün olarak bir zamanlama koyulduğundan imzalamayı kabul ettiklerini ancak öncelikle güvenoyu olması gerektiğini söylediklerini belirtti.
Anlaşmada bulunan maddelere 2-3 madde eklediklerini çalışmaların dün de devam etmesinin planlandığını ancak YDP ve DP’nin aldığı kadar sonrasında çalışmanın durduğunu belirten Sucuoğlu, “UBP tehdide gelen bir parti değil” dedi.
Sucuoğlu, “Türkiye’nin müdahalesiyle” ilgili soruya ilişkin bu sorunun diğer iki partinin liderine sorulması gerektiğini söyledi.

Hasipoğlu: Dördüncü belgeyi kabul edemezdik…
UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, MYK olarak toplanarak durum tespiti yaptıklarını imzalanan üç metnin yani koalisyon, hükümet ve Türkiye Cumhuriyeti ile imzalanan protokollerin hükümetin yol haritası olduğunu, bunun üzerine dördüncü belge üzerinde ısrar edilip şart konmasının UBP’nin kabul edebileceği bir durum olmadığını söyledi.
 Hasipoğlu, dördüncü bir metin talebiyle hükümetten çekilme kararının “sorumluluktan kaçma ve ciddiyetten uzak” bir karar olduğunu söyledi.
Birinci tespitlerinin; hiçbir şekilde bir şartın dikte edilerek UBP’ye kabul ettirilemeyeceği olduğunu söyleyen Hasipoğlu, “İkinci tespitimiz de ortaklarımızın ateşten gömleği giymekten imtina ettikleridir, UBP buna hazırdı. Böyle bir belgeyi sunmakla bir bahane üretmiş oldular” dedi.

Sucuoğlu haricinde birine görev verilirse…
Hasipoğlu, UBP’nin 15 bin üyesinin oyuyla seçilmiş parti genel başkanı bulunduğunu, genel başkan haricinde UBP’nin başka bir vekiline hükümeti kurma görevinin verilmesini UBP’nin kabul etmeyeceğini ifade etti.
Hasipoğlu, UBP’nin görevden ve sorumluluktan kaçmadığını ve kaçmayacağını söyleyerek, kurulacak yeni hükümetin oluşumu için MYK’nın parti genel başkanı Sucuoğlu’na görev verilmesi tavsiye kararını ürettiğini ve nihai kararının Parti Meclisi’nde verileceğini açıkladı. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Koc Ali
Koc Ali - 2 yıl Önce

Vay be..TUrkiyenin parasida artik yetmiyor devletcilik oyununa

melek öz
melek öz - 2 yıl Önce

Oldu is görmez olduk

ARDA GENÇ
ARDA GENÇ - 2 yıl Önce

İSTİKRAR İÇİN,REFAH BİR TOPLUM İÇİN,İYİ BİR EKONOMİ İÇİN KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLETİ DERHAL DEVLET BAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİNE GEÇMELİDİR.

-Devlet Başkanlığı Hükümet sisteminde Seçimler 7 Yılda bir yapılır,

-Bu sistemde bir aday en fazla 3 kez Milletvekili seçilebilir.3 kez Devlet Başkanı ve 3 kez Parti Genel Başkanı seçilebilir.3 kez Devlet Başkan Yardımcısı,Meclis Başkanı,Meclis Başkanvekili ve Bakan olarak Devlet Başkanı tarafından atanır,

-İki Devlet Başkan Yardımcısı ve Bakanlar Devlet Başkanı tarafından Meclis dışından Milletvekili olmayan kişilerden atanır,

-Bu sistem iki partilidir.Beyazlar ve Kırmızılar diye,

-Bu sistemde Milletvekili sayısı 100'dür,

-Seçimde kullanılan geçerli oyların 100'e bölünmesiyle ortaya çıkan sonuç Milletvekili seçilme oy sayısıdır,

-Bu sistemde seçim bölgesi ve seçim ili yoktur.Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milletvekilliği vardır,

-Seçimlere katılma zorunluluğu yoktur,

-Yurt dışında ikametgahı bulunan ve Çifte Vatandaşlığı bulanan ve Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Vatandaşlığına geçirilenler seçimde oy kullanamaz,

-Bu sistemde erken seçim yoktur,( Milletvekilliği Dokunulmazlığı kaldırılması sonucu ile Milletvekili vefatı sonucunda(her ikisinin toplamı toplamda 50 Milletvekilinin üstüne çıkarsa) veya Devlet Başkanın vefatı hariç ),

-Parlamento seçimlerinde 51 veya üstü Milletvekilliğini kazanan partinin Genel Başkanı Devlet Başkanı seçilir.Ve Hükümeti kurar.Şayet Parlamento seçimlerinde Beyazlar 50 Kırmızılar 50 Milletvekili çıkarırsa Devlet Başkanlığı için Yüksek Seçim Kurulunda kura çekilir,

-Bir kez dahi Milletvekili seçilmiş kişiler ömür boyu Devlet Başkan Yardımcısı,Bakan,Vali ve Kaymakam olarak atanamazlar,

-Bu sistemde Belediye Başkanlığı ve Muhtarlık Makamı kaldırılmıştır.Bu makamlara Devlet Başkanı tarafından meclis dışından Vali ve Kaymakamlar atanır.Vali ve Kaymakamlar Devleti temsil eder.Siyaset yapamazlar.Herkese eşit ve adil bir şekilde hizmet ederler,Daha önce bir kez dahi Milletvekilliği yapmış kişiler Vali ve Kaymakam olarak atanamazlar,

-Meclis Başkanı ve İki Meclis Başkanvekili Milletvekilleri içerisinden, iki Devlet Başkan Yardımcısı ve Bakanlar Meclis dışından Devlet Başkanı tarafından atanır.Diğer İki Meclis Başkanvekili Muhalefet Milletvekilleri arasından Muhalefet partisi Genel Başkanı tarafından atanır,

-34 Milletvekilinin imzasıyla Devlet Başkan'ı, Devlet Başkan Yardımcıları,Meclis Başkan'ı ve Bakanların görevden düşürülmesi için gensoru verilebilir,

-34 Milletvekilinin imzasıyla da Milletvekili Dokunulmazlığının kaldırılması için gensoru verilebilir,

-Devlet Başkan'ın,Devlet Başkan Yardımcılarının,Meclis Başkan'ın ve Bakanların görevden düşürülmesi için Meclis'te 81 Milletvekilinin evet oyu kullanması gerekir.Milletvekilliği dokunulmazlığının kaldırılması için ise Meclis'te yapılan oylamada 81 Milletvekilinin evet oyu kullanması gerekir.Milletvekilliği dokunulmazlığı kaldırılan Milletvekilinin ve Devlet Başkanlığı düşürülen Devlet Başkan'ın Milletvekilliği de düşer.Meclis Başkanlığı görevinden düşürülen kişinin Milletvekilliği düşmez.Meclis Başkanlığından ve Meclis Başkanvekilliğinden istifa eden kişinin Milletvekilliği düşmez.Devlet Başkanı Meclis oylaması gerekmeksizin atamış olduğu Meclis Başkanını ve Meclis Başkanvekillerini görevden alabilir.Ve yerlerine Mevcut Milletvekillerinden birini bu göreve atayabilir.Görevden aldığı Meclis Başkan'ının ve Meclis Başkanvekilleri'nin Milletvekilliği devam eder.Muhalefet Partisi Genel Başkanı'da atamış olduğu Meclis Başkanvekillerini Meclis oylaması gerekmezsizin görevden alabilir.Ve yerlerine Mevcut Milletvekillerinden birini bu göreve atayabilir.Görevden alınan Meclis Başkanvekillerinin Milletvekilliği devam eder.
Meclis kararıyla Devlet Başkan Yardımcılığı ve Bakanlığı düşürülen kişilerin yerlerine Devlet Başkanı yeni kişiler atar,

-Milletvekili olmayan Devlet Başkan Yardımcıları ile Bakanlar Meclis çalışmalarına katılabilir.Ancak Meclis oylamalarında oy kullanma hakları yoktur,

-Milletvekili olmayan Devlet Başkan Yardımcıları ile Bakanlar her türlü yargılama faaliyetlerine dahil edilebilirler.Yargı sonucu hüküm giyen Devlet Başkan Yardımcıları ile Bakanlar Devlet Başkan'ın kararı ve Meclis onayı gerekmeksizin görevlerinden düşürülür. Yerlerine Devlet Başkanı tarafından yeni atamalar yapılır,

-Yargılanma sonucu hüküm giyen Devlet Başkan'ın,Meclis Başkan'ın, Milletvekilinin ve Meclis Başkanvekillerinin Dokunulmazlığı Meclis kararı olmaksızın kaldırılmaz. Ve verilen yargı kararı Milletvekilliği sıfatı sona ermeden uygulanamaz. ( Vatana ihanet,terör,insan öldürme ve Cinsel taciz suçları hariç.Bu suçlardan birini veya birden fazlasını işleyen ve yargı kararıyla hüküm giyen Devlet Başkan'ın,Meclis Başkan'ın, Milletvekilinin ve Meclis Başkanvekillerinin Milletvekilliği Dokunulmazlığı Meclis kararı olmaksızın kaldırılır.Ve bulundukları görevden düşürülür.
Meclis içinden yeni Devlet Başkan'ı seçilir.Meclis Başkan'ı ve Meclis Başkanvekilleri yeni seçilen Devlet Başkanı tarafından atanır),

-Vefat etmiş Milletvekili sayısı ile dokunulmazlığı kaldırılan milletvekili sayısının toplamı 50'nin üstüne çıkarsa veya Devlet Başkanı vefat ederse meclis fesih edilir.Ve 90 gün sonra tekrar milletvekili seçimi yapılır.O güne kadar Meclis Başkanı Devlet Başkanlığına vekalet eder.
Devlet Başkanı Gensoruyla düşürülür veya Devlet Başkanı istifa ederse Meclis seçimi tekrarlanmaz. Yeni Devlet Başkanı Meclis içinden Milletvekilleri arasından en fazla oyu alan kişi olur.Ve yeni hükümeti kurar.Gensoruyla düşürülen Devlet Başkan'ının veya Devlet Başkanlığından istifa eden Devlet Başkan'ının Milletvekilliği de düşer,

-Mecliste yasalar oylamaya katılan Milletvekillerinin salt çoğunluğunun onayıyla onaylanır,
( Örneğin bir yasanın oylamasına toplam 59 Milletvekili iştirak etti.En az 30'unun onayı var ise yasa meclisten geçer )
-Meclis'teki yasalar en az 51 Milletvekilinin katılımıyla oylanır.Altı bir sayıyla yasalar oylamaya sunulmaz,

-Anayasa değişikliği 81 milletvekilinin onayıyla onaylanır,

-Raferanduma 81 milletvekilinin onayıyla gidilir,

-Meclis 26 Milletvekilinin altında açılamaz,

-Beyazların ve Kırmızıların Genel Başkan seçimleri şu şekilde yapılır.Sadece Parti'ye üye olan kişiler Parti Genel Başkanlığına aday olabilir.Ve Partilerine siyasi parti üyesi olan adaylardan en fazla oyu alan aday partinin Genel Başkanı olur.Bir aday en fazla 3 kez Parti Genel Başkanı seçilebilir.Parti Genel Başkanı seçimi 7 yılda bir yapılır,

-Bu sistemde milletvekillerinin Mecliste oturumlarına katılma zorunluluğu yoktur.Mevcut milletvekiliyken parti değiştirmesi yasaktır.Milletvekili istifa müessesesi yoktur,

-Oy kullanma yaşı 19 yaşından küçük olmamak,Milletvekili olma yaşı 25 yaşından küçük olmamak,Devlet Başkanı olma yaşı 35 yaşından küçük olmamak,Devlet Başkan yardımcısı,Meclis Başkanı,Meclis Başkanvekili ve Bakan olarak atanabilmek için 30 yaşından küçük olmamak gerekir,

Turkish power
Turkish power - 2 yıl Önce

50 yıldır bildiniz mi

SIRADAKİ HABER

banner471

banner474