banner564

Ne olacak bunun sonu?

Angolemli, tüm çarşının, ev kiralarının, ücretlerinin dövize endeksli olduğunu ancak, maaşların TL olarak ödendiğini söyledi

Ne olacak bunun sonu?
banner598
Tuğçe Ülkü AYDIN
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün Başkan Vekili Hüseyin Avkıran Alanlı başkanlığında saat 10.30’da başladı.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Merkez Bankası Teşkilat (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı oybirliği ile onayladı. 
Genel Kurul’da ilk olarak güncel konuşmalara geçildi. 
İlk konuşmayı dövizdeki dalgalanmalar konusunda TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli yaptı. 
Angolemli, tüm çarşının, ev kiralarının, ücretlerinin dövize endeksli olduğunu ancak, maaşların TL olarak ödendiğini söyledi. 
Döviz borcu olanların yaşadığı mağduriyete de dikkat çeken Angolemli, daha önce bu konuda tedbirler alındığını, ancak günümüzde böyle bir düzenlemenin yapılmadığını kaydetti. 
Serdar Denktaş da Angolemli’ye cevaben yaptığı konuşmada, bir adım atılmadan önce dövizdeki dalgalanmanın nerelere gideceğinin görülmesi gerektiğine işaret etti.

Töre: Hala Sultan İlahiyat Koleji’ne ilgi yoğun 
UBP Milletvekili Zorlu Töre de, Hala Sultan İlahiyat Koleji konusunda yaptığı konuşmada, okuldaki duruma işaret ederek, İlahiyat Koleji’ne ilginin yoğun olduğunu belirtti.
Töre, kolejin kapatılması için açılan davaları eleştirerek, mezun olan gençlerin sadece “Arapça öğrenir Kuran-ı Kerim eğitimi alır” mantığının doğru olmadığını anlattı.
Berova da, Töre’nin konuşmasına cevaben, kolejin bakanlığa bağlı ve diğer eğitim kurumları gibi bir kurum olduğunu belirterek, Genel Öğretim Dairesi altında bulunan okulun açılış sürecini anlattı. 

Soyer’in gündemi de dövizdi 
İlk konuşmayı yapan CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, dövizdeki yükselişe dikkat çekerek, KKTC bütçesinin gelecek yıl için öngördüğü tüm kalemlerde ciddi bir kayıp olacağını söyledi. 
Döviz kurundan dolayı asgari ücretin dolar bazında 14 yıl geriye gittiğini ileri süren Soyer, kamu görevlileri açısından ise barem 16’nın 10’cu basamağında bulunan bir kamu görevlisinin maaşının 2005 yılı düzeyinde gerilediğini kaydetti. 


Tatar: Durum o kadar da vahim değil… 
UBP Milletvekili Ersin Tatar da, doların diğer para birimleri karşısında çok değerlendiğine işaret ederek, durumun Soyer’in söylediği kadar vahim olmadığını kaydetti. 
Merkez Bankası’nın daha yönlendirici, aktif olabileceğini ifade eden Tatar, Merkez Bankası çalışanlarının teşkilat yasasında doğru yapılacak değişiklikle, personelin daha verimli çalışabileceğini söyledi. 

Veteriner Hizmetleri Yasa Tasarısı geri gönderildi
Konuşmaların ardından Meclis Genel Kurulu’nda, Veteriner Hizmetleri Yasa Tasarısı ele alındı.
Komite Başkanı UBP Milletvekili Ersin Tatar, raporu milletvekillerinin bilgisine getirmesinin ardından, tasarının yeniden gözden geçirilme ihtiyacı doğduğunu belirterek komiteye geri gönderilmesini önerdi.
Konuşmalar sonrasında, tasarı, öneri uyarınca komiteye geri gönderildi. Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra, Sayıştay Komitesi’nin, Kalkınma Bankası 12.10.1998-31.12.2004 Dönemine Ait Sayıştay Denetim Raporuna İlişkin Raporu görüşüldü.
Genel Kurul, 28 Kasım Pazartesi toplanmak üzere bugünkü çalışmalarını tamamladı.

Güncelleme Tarihi: 22 Kasım 2016, 08:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473