banner564

New York  öncesi  net mesaj

Volkan Bozkır ile görüşen Cumhurbaşkanı Akıncı, “Kıbrıs müzakerelerinde ucu açık sonuç odaklı olmayan dipsiz bir sürece dahil olmayacağız” dedi

New York  öncesi  net mesaj
banner598

 Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, TBMM Dışişleri Komisyon Başkanı Volkan Bozkır ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Cumhurbaşkanı Akıncı kabuldeki konuşmasında, Kıbrıs sorununa çözüm arayışlarının 50 yıl daha uzamasının artık düşünülemeyeceğini, bu nedenle Crans-Montana’dan beri sürekli ucu açık sonuç odaklı olmayan dipsiz bir sürece dahil olmayacaklarını buna sadece kendilerinin değil BM Genel Sekreterliği’nin de sıcak bakmadığını ima ettiğini söyledi.
Mustafa Akıncı, 29 Eylül’de New York’ta BM Genel Sekreteri ile görüşmesi öncesinde net mesaj vererek, BM’nin de artık bir sonuç görmek istediğini, çözümün aracı olmak yerine sorunun parçası haline geldiklerini ifade etti.
Akıncı, “Barış Gücü 1964 yılında 3 aylığına adaya geldi, ne kadar daha buralarda olacaklarını onlar da sorgulamaya başladılar” dedi.

Bozkır: Biz aynı yerdeyiz bekliyoruz isteyen gelir
Volkan Bozkır göreve geldikten sonra ilk yurt dışı ziyaretini tabiatıyla KKTC’ye gerçekleştirdiğini belirterek, TC’nin KKTC’nin tüm sorunlarında yanında olma ve birlikte hareket etme kararlılığında olduğunu söyledi.
Crans-Montana sürecinden sonra bir belirsizlik ve hayal kırıklığı ortamı doğduğunu ifade eden Bozkır, “Ancak Rum tarafının adeta süreci uzatarak zaman kazanmak ve bir anlamda kurdukları devlette Kıbrıslı Türkleri bir azınlık statüsünde yerleştirmek arzusu çok aşikar şekilde ortaya çıktı” dedi.
Bozkır, Türkiye olarak, böyle bir ortamın meydana gelmesine izin vermeyeceklerini vurgulayarak, siyasi eşitlik temelinde bir arada yaşanması şansının gerçekleşmesinin kendilerinin de arzu ettiği bir sonuç olduğunu ancak bunun dışında emrivakilerle sonuç vermeyecek şekilde sürecin uzatılmasını istemediklerini belirtti.
Bozkır, Doğu Akdeniz’deki gazı taşımak için yapılan çalışmaların birçoğunun kabul edilebilir olmadığını, gazın Türkiye üstünden aktarılmasının tek çare olduğunu belirterek, “Biz sabrımızı koruyoruz, onlar da doğruyu bulacak” dedi.
AB’nin kafasının karışık olduğunu, ırkçı hükümetlerle sorunlar yaşadığını söyleyen Bozkır, AB’yle yaşanan kırgınlıklara değinerek, “Biz aynı yerdeyiz bekliyoruz isteyen gelir” dedi.

Bozkır’dan Uluçay’a ziyaret
Öte yandan Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, göreve geldikten sonra ilk yurt dışı ziyaretini KKTC’ye gerçekleştiren TBMM Dışilişkiler Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır ve beraberindeki milletvekillerini kabul etti.

Erhürman: Siyasi eşitlik önceliğimiz
Başbakan Tufan Erhürman, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır ve heyetini kabul etti.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu öncesinde bu görüşmeleri yapmanın önemine işaret eden Bozkır, ziyaretin çok yararlı geçtiğini anlattı.
Başbakan Tufan Erhürman da, ziyaretin BM Genel Kurulu öncesinde yapılmasının önemine değindi.
Kıbrıs Türk halkının, bu kadar yıllık mücadelenin ardından, siyasi eşitliğinin güvence altına alınmadığı herhangi bir modelin altında yer almayacağını vurgulayan Erhürman, müzakere sürecinin Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte, dayanışma içinde yürütülmesinin önemine işaret etti. 


Bozkır’dan Özersay’a davet
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır ve heyetini kabul etti.
Bozkır’ın ziyaretinin hem zamanlı, hem anlamlı hem de yararlı olduğunu dile getiren Özersay, KKTC’nin kendi imkânları çerçevesinde, TC ile işbirliği halinde, farklı uluslararası platformlarda Kıbrıs Türkü’nün hak ve menfaatlerini elinden geldiğince savunmaya gayret gösterdiğini dile getirdi. 
Bozkır ise Özersay’la Dışişleri Bakanı sıfatı ile bir araya gelmekten onur duyduğunu anlattı. 
Bozkır, Özersay’la yapacağı görüşmeyle gün boyu yaptıkları görüşmeleri toparlayacaklarını, aldıkları mesajları Türkiye’ye götüreceklerini kaydetti.
Büyük bir misafirperverlik gördüklerini anlatan Bozkır, Özersay’ı TBMM Dışişleri Komisyonu’nda konuşma yapmaya çağırdı.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473