banner564

Öfke dorukta

Susuz kalan hayvan üreticileri belediye binasını bastı

Öfke dorukta
banner598

 Çiğdem AYDIN

Gazimağusa’ya bağlı Vadili Köyünde yaşayan hayvan üreticileri, susuzluktan dolayı isyan noktasına geldi. Hayvanlarına verecek su bulamadıklarını ifade eden üreticiler, dün ani bir kararla Vadili Belediye Başkanı Mehmet Adahan’ı ziyaret etti. Köy halkına 
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları ve köy muhtarı Muhtar Tüner Öksüzoğlu da eşlik etti. Başkanın odasında bir araya gelen üreticiler, sorunlarını dile getirdi. Bir buçuk aydan fazladır suların düzenli akmadığını ifade eden hayvan yetiştiricileri, sabırlarının taştığını ifade etti. Görüşmede Mustafa Naimoğluları ile Başkan Adahan ise su sorununa yönelik açıklamalar yaptı. Üreticiler Diyalog’a da konuşarak dert yandı, eylem uyarısında bulundu.
Hayvan yetiştiricileri, “Mağduriyetimiz büyük. Hayvancılar zor durumda, hayvanlar susuz. Hastalanıyorlar. Biz bu duruma bir an önce bir çözüm bulunmasını istiyoruz” şeklinde konuştu. Muhtar Tüner Öksüzoğlu da devamlı su sorunuyla karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Öksüzoğlu,”12 yıldır muhtarlık yapıyorum, bu su sorunu hep vardır. Son bir buçuk aydır su sorunumuz daha da üst raddeye çıktı” dedi.

Naimoğulları: Türkiye’den gelen su umutlandırmıştı
Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları da Türkiye’den su gelmesine rağmen, köylülerin bundan faydalanamadığından yakındı. Naimoğluları, şunları söyledi: Yıllarca su sıkıntısı yaşadık ancak Türkiye’den su geldiği zaman sevindik. Dedik ki ‘Anamur suyu geldi, hayvancımıza halkımıza bu suyu vereceğiz’ ancak bu hazırlığı yapmadık. İsale hatlarını düzenleyemedik. 
Naimoğulları, ülkede üretilen soğuk sütün ve büyükbaş sütünün 3’te birinin Vadili bölgesinden çıktığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:  Su yok, süt üretimi azaldı. Hayvanlarda ölümler başladı. Bir an önce bu sorunun çözülmesi lazım. Günlerdir Belediye Başkanı ile görüşüyorum. Su Dairesi ile görüşüyorum. Onlarda ellerindeki imkân kadar seferber oluyorlar. Bir an önce bu bölgedeki hayvancı rahatlatılmalı.

Adahan: Bakan ‘provokasyondur’ diyor
Vadili Belediye Başkanı Mehmet Adahan’ı da ziyaret ederek sorunlarını aktaran köy halkı, çözüm beklediklerini ifade etti. Halkı dinledikten sonra konuşan Başkan Adahan ise su borularıyla ilgili sürekli sorunlar ortaya çıktığını, ekiplerin sorunu çözmek için uğraş verdiğini kaydetti. Adahan, konuyu Tarım Bakanı Erkut Şahali ile de görüştüklerini dile getirdi. Adahan, “Bakan bu işin bir provakasyon olduğunu söylüyor. Ben de iddia ediyorum ve diyorum ki, burada herhangi bir tıkaç yoktur” dedi. 

Yarın eylem yapacaklar
Diyalog’a konuşan köy halkı da en kısa sürede sorunlarına birçok çözüm bulunmasını beklediklerini aksi takdirde başka yollara başvuracaklarını ifade etti. Sorunun bir an önce çözülmesini talep eden Vadili halkı, yarın yolları kapatarak eylem yapacakları yönünde uyarılarda bulundu.
 
Köylüler ne dedi?

Hüseyin Gürtay:
Yaklaşık 300 küçükbaş, 300 büyükbaş hayvanımız var. Bir buçuk aydır su gelmiyor. Seçimden önce su geliyordu. Seçim bitti su kesildi. Pergama, Akdoğan vs. tüm köylerde su akıyor ancak bir Vadili ile Turunçlu’ya su gelmiyor. Bu sorun derhal çözülmeli. 

Cengiz Topal: 
Köyümüze verilen suların yetersiz oluşu en büyük sorunumuz. Bütün hayvancılar mağdur olmuş durumda. Devlet yetkililerine da buradan çağrı yapıyoruz. Vadili bölgesi büyükbaş hayvancılıkta küçükbaş hayvancılıkta potansiyeli yüksek olan bölgedir. Bu sus sorununu çözün.

Hüseyin Menteş: 
450 civarı hayvanım var. Seçimden önce az çok bizi idare eden bir su geliyordu. Seçimden sonra artık su kesildi ve tankerlerle su taşımaya başladık. Taşıdığımız su da kaliteli değil. Fakat nereye başvurduysak bir çözüm bulamadık. Belediye su gelecek diyor ama çözüm yok. Bir çözüm bulunmazsa Cuma günü yolları kapatma eylemi yapacağız.  

Güncelleme Tarihi: 26 Temmuz 2018, 10:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473