banner564

Öğrencilere Kıbrıs’ı anlattı

Aydın’daki konferansta konuşan Talat, KKTC’de ciddi bir yapısal sorun olduğunu 20 yılda 18 hükümet kurulduğunu belirtti

Öğrencilere  Kıbrıs’ı anlattı
banner598
Eski Cumhurbaşkanı ve Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde Genç Liderler Topluluğu tarafından düzenlenen “Kıbrıs Sorunu” konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. Talat, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda alınan mesafeyi ve devam eden çözüm arayışlarını anlatıp, öğrencilerin sorularını yanıtladı.
Rum tarafının Kıbrıs adasında çözümün bulunmasıyla ekonomisinin rahatlayacağını bildiğini anlatan Talat, “Bu şekilde çökmüş olan ekonomilerini ayağa kaldırabilecekler, yabancı yatırımcı çekebilecekler. O yüzden şartlar değişti. Enerji kaynakları, Türkiye ve Yunanistan'ın yakınlaşması çözüm sürecine yardımcı olacaktır. Bugün çözüm süreci müzakerelerini yöneten cumhurbaşkanlığıdır ama hükümet de tabii etkiler. Hükümet krizinin çok uzun sürmeyeceğini düşünüyorum, bugün yarın hükümet kurulur diye düşünüyorum ya da erken seçime doğru sürüklenir öyle görünüyor. Bizde ciddi bir yapısal sorun var. 5 yılda bir seçim yapılır 20 yılda 18 hükümet kuruldu. Bu kaldırılabilecek bir yük değil. Tabii bunu kendi siyasetimizin çözmesi lazım” dedi.

“Başkanlık sistemi, Türkiye’nin iç meselesi”
Talat, “Türkiye'de başkanlık sistemi tartışmalarını nasıl görüyorsunuz?” sorusu üzerine, bu durumun Türkiye'nin kendi içindeki bir mesele olduğunu söyledi.
Talat bir öğrencinin, “Türkiye ve KKTC birbirine bağlı olması gerekirken, Ada'da Türk kimliğine karşı bazı olumsuz ifadeler eylemler gözlemliyoruz, Rumlarda da böyle bir durum var mı?” sorusu üzerine, Rum halkının Yunanistan'a karşı silahlı savaştığını, Rum Cumhurbaşkanı'nın BM güvenlik konseyi toplantısında Yunanistan’ın Kıbrıs'ı işgal etiğini söyleyerek yardım çağrısında bulunduğunu ve 1974 darbesinden sonra Kıbrıslı Rumlar ile Yunanistan'ın arasının hiç iyi olmadığını anlattı.

“Münferit küçük gruplar…”
Türkiye'nin Ada'ya hiç böyle bir eylem yapmadığı için ciddi bir sıkıntı yaşanmadığını aktaran Talat, “Kıbrıs'ta her görüşten insan görürsünüz, münferit küçük grupları görürsünüz. Kıbrıs'ta demokrasi var. Kimse kusura bakmasın KKTC'de Türkiye’yi sevmeyen insanlar da eylem yapacaksa yapar. Burada bir sorun yok. Önemli olan bunun toplumda yaratacağı etkidir. Zaman zaman Türkiye'den gelen hatalı çıkışlar oluyor, o çıkışlar da bazı tepkiler topluyor. Biz de de hatalı şeyler oluyor. O da Türkiye'de tepki topluyor ama bunlar konuşma, tartışma düzeyinde. Bunlar ciddi bir çelişki değil diye düşünüyorum. Türkiye ile Kıbrıslı Türklerin ilişkilerini ciddi bir şekilde bozacak, yaralayacak ciddi bir olay şu ana kadar olmamıştır” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2016, 09:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473