banner564

Ağlatan duruşma

Kürtaj skandalının 6 zanlısı toplamda 345 bin TL nakdi teminatla serbest bırakıldı

Ağlatan duruşma
banner598
Çiğdem AYDIN
   Kuzey Kıbrıs’ta ve Türkiye’de geniş yankı uyandıran kürtaj skandalının 6 zanlısı için, 46 gün polis hücresinde tutuklu kaldıktan sonra dün toplamda 345 bin TL nakdi teminat karşılığında serbestlik kararı verildi. Ancak; mesai saatlerinde nakit para toplanamadığı için, zanlıların tahliyesi bugüne kaldı.
    Dr. Verda ile eşi Dr. Mehmet Ali Tunçbilek 50’şer bin, Dr. Fahri Karagözlü ile Dr. Rasiha Serdaroğlu 100’er bin, Ebe Ayşegül İşbilir 25 bin, Taner Okburan 20 bin TL yatıracak.
   Dünkü duruşmada, Türkiye’deki Adli Tıp Kurumu’ndan beklenen raporun henüz gelmediğini belirten savcının 3 ay hapislik talep etmesi üzerine gözyaşlarını tutamayan Dr. Mehmet Ali Tunçbilek, 6 ve 8 yaşında bir kız ve erkek çocuklarının olduğunu belirterek, yurt dışına kaçma ihtimallerinin olmadığını söyledi. Dr. Karagözlü ise çocuklarına temiz bir isim bırakmak istediğini ifade ederek kaçmayacağını söyledi.

Şubat ayından beri hücredeler…
Şubat ayında polisin ihbar üzerine yaptığı kazılarda bulunan fetüslerle ilgili tutukladığı Dr. Fahri Karagözlü, Dr. Verda Özkent Tunçbilek, Dr. Mehmet Ali Tunçbilek, Dr. Rasiha Serdaroğlu, Ebe Ayşegül İşbilen ve emekli hemşire Taner Okburan teminat talebiyle dün Girne Kaza Mahkemesine çıkarıldı.
Soruşturmayı yürüten polis çavuşu Namık Kemal Baz; Dr. Fahri Karagözlü, Dr. Verda Özkent Tunçbilek, Dr. Mehmet Ali Tunçbilek, Dr. Rasiha Serdaroğlu, Ebe Ayşegül İşbilen, emekli hemşire Taner Okburan aleyhinde 2013-2016 yılları arasında işlenen “hamileliği yasa dışı sonlandırma” ve “Çocuk düşürmeye teşebbüs” suçlamaları ile ilgili başlatılan soruşturma yapıldığını söyledi. 

3 ay hapse gönderilmeleri istendi…
Polis çavuşu, alınan son 5 günlük tutukluluk süresinde, yeni ifadeler ve gönüllü ifadeler alındığını söyledi. Baz, Türkiye’den fetüslerle ilgili beklenen raporların henüz gelmediğini belirterek, 6 zanlı ile ilgili başlatılan soruşturmanın tamamlandığını ancak zanlıların serbest bırakılması durumunda tanıklara ve beklenen raporlara etki edebileceğine dikkati çekerek zanlıların 3 ayı geçmeyecek şekilde Merkezi Cezaevine gönderilmesi talebinde bulundu. 

Cezaevi şartına zanlıların avukatı itiraz etti…
Polis çavuşunun cezaevi talebine 6 zanlı avukatı da itiraz ederken, üç saatlik bir duruşma yapıldı. Avukatlar ortak görüşlerini mahkemede beyan ederek, zanlıların serbest bırakılması durumunda ülkeden kaçma ihtimalleri olmadığını, hepsinin aile bağlarının olduğunu ifade ederek, serbest bırakılmaları talebinde bulundu. 

Tunçbilek gözyaşlarına hakim olamadı…
Mahkemede söz hakkı verilen zanlılar Dr. Fahri Karagözlü, Dr. Verda Özkent Tunçbilek, Dr. Mehmet Ali Tunçbilek, Dr. Rasiha Serdaroğlu, Ebe Ayşegül İşbilen ve emekli hemşire Taner Okburan tutuksuz yargılanmaları halinde kaçmayacaklarını, tüm ailelerinin burada olduğunu ifade etti. Bu arada 46 gündür polis hücrelerinde tutuklu bulunan zanlı Dr. Mehmet Ali Tunçbilek, gözyaşlarına hâkim olamadı. Tanık kürsüsüne çıkartılan Tunçbilek aile bağlarının olduğunu ve serbest bırakılması durumunda kaçma ihtimali olmadığını savunarak, 6 ve 8 yaşında bir kız ve erkek çocuğu olduğunu ifade etti. Fahri Karagözlü ise çocuklarıma temiz bir isim bırakmak istediğini ifade ederek kaçmayacağını öne sürdü. Zanlıların ardından savunma avukatları zanlılara kefil olacak 9 kişiyi mahkemeye tanık olarak dinletti. Kefil tanıklar mahkemenin ön göreceği kefalet koşullarını yerine getireceklerini beyan etti.

“İşlenen suç, cinayete dönüşebilir…”
Tanıkların dinlenmesinin ardından Başsavcılık adına mahkemede hazır bulunan Kıdemli Savcı Erdinç Akyener, Adli Tıp’tan beklenen raporun henüz gelmediğini, yapılan her oturumda ise işlenen suçun raporun gelmesi ile cinayete dönüşebileceğini belirttiklerini söyledi. Akyener, ülkede ilk kez böyle bir olayın yaşandığına dikkati çekerek, özellikle zanlıların tanınmış birer kişi olmasının oldukça etkili olduğunu belirtti. Kimsenin mahkeme huzurunda ayrıcalıklı olmadığını ifade eden Akyener, işlenen suçun ciddiyetine dikkati çekerek zanlıların 3 ayı geçmeyecek şekilde cezaevine gönderilmeleri talebinde bulundu. 

Her zanlı için ayrı değerlendirme yapıldı…
Avukatların ve savcılığın beyanının ardından Yargıç Gökhan Asafoğulları karar için oturuma 1 saat ara verdi. Yargıç Gökhan Asafoğulları, meydana gelen olayın toplumu derinden etkilediğini söyledi. Asafoğulları zanlılar için karar verilirken, her bir zanlı için ayrı ayrı değerlendirme yaptığını belirtti. Asafoğulları, zanlılar aleyhine “Hamileliği Yasa Dışı Sonlandırma” ve “Çocuk düşürmeye teşebbüs” suçlamaları getirildiğini, suçlamalardan Hamileliği Yasa Dışı Sonlandırma suçunun 3 yıl, Çocuk düşürmeye teşebbüs suçunun ise 14 yıl hapis cezası öngördüğünü, mahkemede Dr. Verda Özkent Tunçbilek, Dr. Mehmet Ali Tunçbilek aleyhine Çocuk düşürmeye teşebbüs suçundan bir ifade verilmediğini belirti. 

Cezaevi talebi reddedildi…
Yargıç, zanlı Karagözlü, zanlı İşbilen, zanlı Serdaroğlu ve zanlı Okburan aleyhine çocuk düşürmeye teşebbüs suçlamasının getirildiğini ifade etti. Mahkemenin görevinin zanlıları teminata bağlarken, yargılamada hazır olmaları için tedbir almak olduğunu kaydeden Yargıç, mahkemede ifade veren kefillerin yeterli olduğuna, zanlıların kaçmayacağına ikna olduğuna değindi. Tüm olguları değerlendirdiğini kaydeden Asafoğulları, polisin 3 aylık cezaevi talebini ret etti. 

Mahkemeye para sayma makinesi getirildi…
Yargıç tüm zanlıların ileride davalarında hazır bulunmalarını sağlamak için yurt dışına çıkışlarını 
yasaklayarak, ayrı ayrı teminata bağladı. Dr. Verda Özkent Tunçbilek ve Dr. Mehmet Ali Tunçbilek 50’şer bin TL nakdi teminat, 2 kefil 350’şer Bin TL, Dr. Fahri Karagözlü 100 Bin TL nakdi, 2 kefil 600’er Bin TL kefalet, Dr. Rasiha Serdaroğlu 100 Bin TL nakdi 650’şer Bin TL 2 kefil, Ebe Ayşegül İşbilir 25 Bin TL nakdi, 200’er Bin TL iki kefil ve Taner Okburan 20 Bin TL nakdi 2 kefil 250’şer Bin TL kefalet ödeyerek serbest bırakılmalarına karar verildi. Bu arada mukayyitliğe para sayma makinesi getirildiği gözlemlendi.

İşlemleri bugün tamamlanacak
Akşam saatlerine kadar devam eden teminat duruşmasında, Yargıç Gökhan Asafoğulları’nın kararı açıklaması ile aileler sevinç gözyaşlarına boğuldu. Zanlı yakınları teminatla serbest bırakılma kararını alkışla karşılarken polis aile yakınlarını duruşma salonu önünde mahkeme dışına çıkarmak zorunda kaldı. Polis şerit çekerek zanlı yakınlarını duruşma salonundan uzak tuttu. Zanlı yakınları mahkeme kavuşmayı beklerken teminat işlemleri bitmediği için zanlılar dün geceyi geçirmek üzere cezaevine götürüldü. Zanlılar bugün teminat işlemlerini tamamladıktan sonra serbest kalacak.

Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2016, 10:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474