banner564

Olumsuzluk giderildi

DP’den UBP’ye geçen Yayın Yüksek Kurulu üyeliğine Alihan Pehlivan getirildi

Olumsuzluk giderildi
banner598
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün Sibel Siber başkanlığında toplandı. 
Birleşimde Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nin Boşalan Yayın Kurulu Üyeliği İçin Önerilen Adayın Değerlendirme Raporu görüşüldü.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Aile Evlenme ve Boşanma Yasa Önerisi’nin görüşülmesi amacıyla 7 üyeli bir ad-hoc komite oluşturulması kararı aldı.
Yayın Yüksek Kurulu’nda (YYK) Meclis aritmetiğine bağlı olarak DP’den UBP’ye geçen bir üyelik için boşalan yere de Alihan Pehlivan getirildi.
CTP-BG Milletvekili Asım Akansoy’un, Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi gündeminde bulunan “KKTC Hukukuna Göre Mülkiyet Hakkı Herhangi Bir Gerçek Veya Devlet Dışındaki Tüzel Kişiye Ait Olmayan ve Tasarruf Hakkı Halen Bir Gerçek veya Tüzel Kişiye Veya KKTC Devletine Ait Bulunan Taşınmaz Mallar Üzerindeki Hakların Devri Ve Kaydedilmesi (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin komitede ivedilikle görüşülmesi oy birliğiyle onaylandı.
Bu konuda söz alan UBP Gazimağusa Milletvekili Hamza Ersan Saner, güneyden kuzeye geçip kuzeyden mal tahsis edip üzerine mülk inşa eden vatandaşları yakından ilgilendirdiğine dikkat çekerek, öneriyle eşdeğerden hak sahibi olan vatandaşların mallarını güneydeki malikinden alıp kendi üzerine çevirebileceklerini söyledi.
Genel Kurul’da daha sonra Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı CTP Milletvekili Birikim Özgür, Vergi Usul (Değişiklik) Yasa Tasarısı’na ilişkin raporu okudu.
Raporun okumasının ardından söz alan UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, 1977 yılında yapılan yasanın değişikliğinin görüşüleceğini belirterek, neden değişiklik yerine yenisinin yapılmadığını sordu.
Hükümet döneminde e-devlet ve otomasyon çalışmalarının durma noktasına geldiğini savunan Tatar, durumu eleştirdi.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Vergi Usul (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı oy çokluğuyla kabul etti.
Maliye Bakanı Zeren Mungan’ın “vergilerin Anayasası” olarak nitelediği Vergi Usul (Değişiklik) Yasası’na, TDP ret oyu verdi.

Angolemli: Vergi uygulanabilir olmalı
TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli vergi yasa tasarısının görüşülmesi sırasında yaptığı konuşmada, verginin, ülkelerin ve toplumların ayakta durmasını sağladığını ancak uygulanabilir ve adil olmasının çok önemli olduğunu vurguladı.
Angolemli, vergi ile ilgili kararların Meclis’ten alınması gerektiğini aksi takdirde büyük haksızlıklar yaratılacağını söyledi.
Angolemli, yasa tasarısına ret oyu vereceklerini söyledi.
TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler de, vergi usullerindeki şeffaflığın önemine işaret ederek, maliyenin vergi listelerinde kime ne kadar af yapıldığını topluma açıklaması gerektiğini kaydetti.
Bu yasanın onaylanmasının ardından ikinci görüşmeleri geçen hafta tamamlanan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu (Kuruluş, Görev, Çalışma ve Denetleme) (Değişiklik) Yasa Tasarısı, İstanbul Teknik Üniversitesi İTÜ-KKTC Eğitim-Araştırma Yerleşkeleri (Kuruluş, Görev, Çalışma ve Denetleme) (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile Yükseköğretim Kurumları Mali Düzenleme (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın üçüncü görüşmeleri yapıldı. Tasarılar, oy çokluğuyla onaylandı.
Meclis’in bir sonraki birleşimi 14 Mayıs Perşembe saat 10.00’da yapılacak.

Güncelleme Tarihi: 12 Mayıs 2015, 09:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473