banner564

Önemli bir adım

Özersay, Akdağ’ın son ziyaretinde destek sözü verdiği yurt dışındaki Kıbrıslı Türklere yönelik projenin hayata geçeceğini belirtti

Önemli bir adım
banner598

 Fezile A. ÖKSÜZ   

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, hükümet programının bir parçası olan yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklere yönelik projenin, bir nüfus projesi değil de, orada yaşayan vatandaşları kendi iradeleriyle kayıt altına alma ve bağlarını güçlendirme; dönmek isteyenlerin de dönüşünü kolaylaştırma projesi olduğunu söyledi.
Projenin gerçeğe uygunluğu ve uygulanabilir olabilmesi için geçen hafta yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerle bir anket çalışması başlattıklarını belirten Özersay, projenin, kayıt altına alma aşamasından sonra çıkacak resme bakarak şekilleneceğini ve lansmanının temmuz ayında İngiltere’de yapılacağını kaydetti.
Özersay, yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerle bağları güçlendirme ve istemeleri halinde dönmelerini kolaylaştırma adına sağlanacak kolaylıkların nüfus yapısının belirleneceği anket çalışmasının sonuçlarıyla birlikte şekilleneceğini söyledi.
Kudret Özersay, bugün için hükümetin “yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklere oy kullanma hakkı vereceğiz” diye bir tavrı olmadığını ve bu konuda aldığı bir karar bulunmadığını vurguladı.
Kudret Özersay, yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklere yönelik başlatılan projeye ilişkin TAK muhabirinin sorularını yanıtladı.

“Amaç bağları güçlendirmek”
Projenin, yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin kendi iradesiyle kayıt altına alınması projesi olduğuna işaret ederek, ekonomik, toplumsal ve benzeri kolaylıklar içeren bir çalışma olacağını kaydeden Özersay,  “Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın ülkemizle olan bağlarının güçlendirilmesi esas amaçtır ancak insanların ülkemize dönüşlerini teşvik edip, kolaylaştırır hale de dönüşebilir” dedi.
Özersay, yurt dışındaki Kıbrıslı Türklerle ilgili projenin, uluslararası toplum içinde daha güçlü bir kimlik olarak var olabilmek adına çok önemli bir proje olduğunu söyledi.

“Beklentileri nedir, onu belirleyeceğiz”
Kudret Özersay, kalemlendirme ve atılacak adımlar konusunda bir taslak çalışması yapılan projenin gerçeğe uygunluğu ve uygulanabilir olabilmesi için yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerle bir anket çalışması başlattıklarını belirtti.
“Kıbrıslı Türklerin beklentisi nedir? Sadece hükümetten değil, devletten, toplumdan beklentisi nedir? Amaç bunu belirlemek” diyen Özersay, anketlerle kişilerin mesleklerini, yaş gruplarını, göç etme tarihlerini ve şu anda hangi konumda olduklarını da belirleyeceklerini kaydetti.
Özersay, projenin bir de web sitesi olacağını ve sosyal medya araçlarının da bu iletişimi kurmak için kullanılacağını belirtti.

Ne gibi kolaylıklar planlanıyor?
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerle bağları güçlendirme ve istemeleri halinde dönmelerini kolaylaştırma adına ne gibi kolaylıklar sağlanacağına ilişkin soruyu yanıtında şunları söyledi:
“Örneğin, üçüncü kuşak Kıbrıslı Türk bir genç var İngiltere’de yaşayan. Bir mesleği de var. Şimdi dönmeyi de düşünmüyor. Bu gence kırsal kesim arsası verme yaklaşımımız olmayacak ama kayıt altına alınması durumunda, olası bir çalışmayla adada gençlere konut sahibi olma kolaylığı sağlanırsa, sistem içinde olacağından o da yararlanabilecek.
Bir miktar birikmişi de olabilir bu gencin. Kıbrıs’a yatırım yapmak ya da mülk almak isteyebilir, ona vergide bir takım kolaylık sağlanacak. Ya da tapu işlerinde birtakım kolaylıklar sunulacak. Yılda sadece bir kez tatil için gelen bir kişi, senede 3 defa gelirse, şu kolaylıklardan yararlanabilecek şeklinde bir düzenleme de olabilir. Böylece insanımızın ülkeye çok daha sık gelmesi, daha sıkı bağlar kurması teşvik edilecek…”

“Projenin lansmanı temmuz ayında Londra’da”
Özersay, anketlerle ilgili değerlendirmelerin ardından temmuz ayında yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklere yönelik projenin lansmanının Londra’da yapılacağını kaydetti.
Kudret Özersay, haziran ayı için planlanan tanıtımın, Yüksek Seçim Kurulu’nun seçim yasaklarına girebileceği yönündeki görüşünden dolayı temmuz ayına alındığına işaret etti.
Kayıt altına alma aşamasından sonra çıkacak resme bakarak projenin şekilleneceğini söyleyen Özersay, projenin olgunlaşmaya başlamasıyla hükümetin de bazı yasal adımlar atacağını belirtti.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473