banner564

Önerileri dinledi

Cumhurbaşkanı Akıncı, Lute ile pazartesi yapacağı görüşme öncesinde; Özyiğit, Denktaş ve Arıklı’yı bilgilendirdi

Önerileri dinledi
banner598

 Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs sorunu için görevlendirdiği geçici özel danışman Jane Holl Lute ile pazartesi yapacağı görüşme öncesinde Meclis’te temsil edilen partilerle değerlendirmelerini dün de sürdürdü.

Cumhurbaşkanı Akıncı, dünkü ilk görüşmesini saat 11.10’da Milli Eğitim ve Kültür Bakanı, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ile yaptı. Özyiğit’e TDP Mağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli eşlik etti.
Cumhurbaşkanı Akıncı dün ayrıca Maliye Bakanı, DP Genel Başkanı Serdar Denktaş ve YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı’ ile görüştü.


Özyiğit: Müzakere süreci başlamalı
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit TDP Mağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli’nin de hazır bulunduğu görüşme sonrasında basına yaptığı açıklamada son yıllarda Kıbrıs konusunda çetin bir müzakere süreci yaşandığını, Cenevre’de “artık bu iş bitiyor” derken Kıbrıs konferansında istenilen sonucun alınamadığını ve ardından birtakım aksaklıklara rağmen Crans-Montana’ya gidildiğini anımsattı.
Özyiğit, Guterres çerçevesinde, Crans-Montana’da kalınan yerden ama çok kısa bir sürede sonuç alıcı bir müzakere sürecinin başlatılmasını istediklerini söyledi.

Denktaş: Bir öneride bulunduk
Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı, Maliye Bakanı Serdar Denktaş ise, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya müzakerelerle ilgili bir yöntem değişikliği konusunda öneride bulunduklarını, görüşlerini aktardıklarını açıkladı.
Tıkanıklıkları aşmak için mevcut hareketsizliğin en aleyhlerine unsur olduğunu da görerek Akıncı’ya açılım düşüncelerini aktardıklarını söyleyen Denktaş, şu an için bu konuda basına açıklama yapmanın doğru olmadığını düşündüğünü  belirtti. 
Denktaş, bunu birkaç ay sonra yeniden gündeme getirip daha sıcak bir tartışma ortamı da yaratabileceklerini de kaydetti.
Denktaş, süreç bu yöntemle devam ettiği sürece zaman kaybından  ve gidip gidip duvara toslamaktan, belirsizliğin Kıbrıs Türk halkı için devamının onaylanmasından başka bir sonuç çıkmayacağını da söyledi. 

Arıklı: Mutlaka B Planına ihtiyaç var… 
Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı da Akıncı ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Kıbrıs Türklerinin geleceğini çaresiz şekilde beklemek durumunda olmadığını kaydederek, “Müzakereler başlar ya da başlamaz, olumlu bir noktaya gelir ya da gelmez, bu ayrı bir konu. Biz KKTC olarak Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte alternatifleri ortaya koyup, Kıbrıs Türk halkına yeni bir ufuk açmak zorundayız” dedi. 
“Mutlaka B planına ihtiyaç var” şeklinde konuşan Arıklı, “Tanınma daha sonraki iştir. Ulaşımdaki, kültürde, spordaki ambargoların kaldırılmasını kolay şekilde sağlayabiliriz” ifadelerine yer verdi.
Arıklı’ya YDP Genel Sekreteri Turan Büyükyılmaz ile YDP Lefkoşa Milletvekili Bertan Zaroğlu eşlik etti. 
Arıklı, Cumhurbaşkanının gelinen aşamayla ilgili kendilerine bilgi verdiğini belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanına şayet müzakereler başlayacaksa, egemenliğimizi ve eşitliğimizi zedeleyecek, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisini sulandıracak herhangi bir anlaşmaya şiddetle karşı olduğumuzu, bu konudaki hassasiyetimizi, kırmızı çizgilerimizi ilettik” dedi.
Maronit açılımı konusunda da açıklamada bulunan YDP Genel Başkanı Arıklı şunları ekledi:
“Sayın Cumhurbaşkanına bir konuda daha rica bulunduk. Maronit açılımını destekliyoruz. Ama bu açılımla birlikte Maraş açılımını gündeme getirmemiz lazım. Maraş’ın Türk yönetiminde, Birleşmiş Milletler gözetiminde özerk bir statüde eski kullanıcılarının hizmete açılması konusunda bir açılımda bulunmamız gerek. Müktesep haklarımıza halel gelmeksizin... Bunun formüllerini detaylı olarak Sayın Cumhurbaşkanına da verebileceğimizi söyledik. Bu formülü uluslararası uzmanlarla, hukukçularla birlikte hazırladık. Maraş açılımı bize hem siyasi hem de ekonomik olarak kazanım sağlayacak.”
Arıklı, YDP olarak müzakerelerin yeniden başlaması halinde hassasiyet gösterdiği konularla ilgili Akıncı’ya bir de mektup verdiklerini de söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474