banner564

‘Önlem almak şart’

Cumhurbaşkanı Tatar, Güney Kıbrıs’ın silahlanma için yılda 300 milyon Euro ayırdığını söyledi

‘Önlem almak şart’
banner598

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, egemen bir KKTC’nin önemine bir kez daha dikkat çekti; “Rum’a gidip yama olma ve ileride yok olma gibi bir maceraya girecek halimiz yok” dedi.  Cumhurbaşkanı Tatar, 20 Temmuz Barış Harekatı’nın yıl dönümünde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla güçlü mesajlar verileceğini kaydetti. 
Tatar, yılda 300 milyon Euroluk silahlanma yapan Güney Kıbrıs’a karşı bir takım askeri tedbir alınmasının şart olduğunu da vurguladı. 
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, NTV’ye değerlendirmelerde bulundu.  
Doğu Akdeniz’de çıkarların korunmasında KKTC devletinin mutlaka egemen olması gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, egemen Kıbrıs Türk devletinin Türkiye ile istediği gibi anlaşma yapabileceğini kaydetti.
Tatar, “Egemen değilsem tamamıyla yetkiyi merkeze, o da Brüksel’e teslim eder. AB’de olmayan Türkiye buradan çekilsin dediklerinde ise Türkiye Anadolu’ya hapsolur gibi bir pozisyon ortaya çıkar” dedi. 
Federasyon tezindeki tuzağın tek egemenlik olduğunu belirten Cumhurbaşkanı, “Tek egemenlikte çoğunluk azınlığı yönetir ve özellikle AB içinde 3’üncü ülke olarak görülen Türkiye Cumhuriyeti’nin zaman içinde buradan çekilmesiyle Kıbrıslı Türkler yapayalnız kalır. Dolayısıyla varlık ve halk olarak erozyon, asimilayon ve yok edilişe kadar gidebilecek tehlikeli bir süreç yaşanır” ifadelerini kullandı. 
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Bir anlaşma olursa daha iyi olabilir fakat Rum’a gidip yama olma ve ileride yok olma gibi bir maceraya girecek halimiz yok” dedi. 

20 Temmuz’da güçlü mesajlar
20 Temmuz Barış Harekatı’nın yıl dönümünde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla güçlü mesajlar verileceğini kaydeden Tatar, Türkiye ve KKTC arasındaki bağların ne kadar muhabbetli bir şekilde geliştiğini göstermenin büyük bir güç gösterisi olduğunu söyledi. 

Maraş için 344 başvuru
Maraş’ta mülk sahibi Rumların Türk yönetimi idaresi altında kente dönüşü için Taşınmaz Mal Komisyonu’na yaptığı başvurulara da dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, “Şu anda 344 kişi başvurdu. Eğer bu süreç hızlanırsa 3 bine yakın kişi başvurabilir” dedi.
Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin Geçitkale havaalanına İHA ve SİHA üssü kurmasına ilişkin olarak da konuştu. 

Askeri tedbir lazım
Tatar, “Rumlar silahlanmaya devam ediyor. Bütün ekonomik sıkıntılara rağmen yılda 300 milyon Euroluk silahlanıyorlar. Madem ki Rumlar bu şekilde bir silahlanma iştahıyla hareket ediyor, bizim de burada Geçitkale’ye İHA, SİHA veya deniz üssü gibi bir takım askeri anlamda tedbir almam lazım. Geçitkale’yi biz zaten teslim ettik. Sözleşme, anlaşma var. SİHA ve İHA’lar orada gerekli iniş kalkış ve savunma amaçlı bölgede neyin ne olduğunu görmek için Geçitkale’yi kullanabiliyorlar” dedi.      

Tatar Spehar ile görüştü
Öte yandan Cumhurbaşkanı Tatar dün, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs’taki Özel Temsilcisi ve Barış Gücü (UNFICYP) Misyon Şefi Elizabeth Spehar’ı makamında kabul etti.
BM’den yapılan açıklamada, Spehar’ın, 21 Temmuz Çarşamba günü BM Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirmesi öncesinde, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile görüştüğü bildirildi. Konuyla ilgili UNFICYP’in sosyal medya hesaplarından paylaşım da yapıldı.
Açıklamada, Spehar’ın ayrıca hafta başı Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile bir araya geldiği de hatırlatıldı.
Öte yandan, edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bu sabah İngiliz Yüksek Komiseri Stephen Lillie ile de bir araya geldi. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
GERMANIUM
GERMANIUM - 3 yıl Önce

bacak show !!!!

SIRADAKİ HABER

banner471

banner474