banner564

Özgürlüğümüz 44 yaşında

Lefkoşa’da Dr. Fazıl Küçük Bulvarında düzenlenen kutlama ve törenlere vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi

Özgürlüğümüz 44 yaşında
banner598

 Rahme ÇİFTÇİOĞLU

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı nedeniyle Lefkoşa’da Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda tören düzenlendi.
Törene, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, Başbakan Tufan Erhürman, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkan Vekili Levent Gök, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, TSK Temsilcisi Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Gülan, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan, 28. Tümen Komutanı Tuğgeneral Mahmut Altun,39. Tümen Komutan Tuğgeneral Erdal Şener, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Vekili Ayşegül Baybars, bakanlar, milletvekilleri, Türkiye ve diğer ülkelerden gelen konuklar, askeri ve sivil yetkililerle, kurum, kuruluş ve dernek temsilcileriyle vatandaşlar katıldı.
İstiklal Marşı’yla başlayan tören, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın tören birliklerinin denetlemesi ve halkın bayramının kutlamasıyla devam etti. Akıncı ile Oktay’ın mesaj teatisinin ardından Yavuz Çıkarma Plajı’ndan getirtilen bayraklar Cumhurbaşkanı Akıncı’ya sunuldu. TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Cumhurbaşkanı Akıncı’nın konuşmalarıyla devam eden tören, halk dansları gösterisiyle sürdü.
Resmigeçidin ardından Türk Yıldızları’na ait 2 uçak tören alanının üzerinde gösteri yaptı.


Oktay: Kıbrıs Türk halkı mağdur edilmeyecek
TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay törende yaptığı konuşmada, Türkiye’nin, Kıbrıs Türk halkının çözümsüzlüğün mağduru haline gelmesine hiçbir şekilde göz yummayacağını; Kıbrıslı Türklerin bir Kıbrıs Rum devletinde azınlık haline getirilmesine asla izin verilmeyeceğini belirtti.
Oktay, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bugün; Hükümetiyle, Meclisiyle, tüm kurum ve kuruluşlarıyla çağdaş bir devlet olarak bölgesinde barış ve istikrara önemli katkı sağlayacak konumdadır. Kıbrıs, birikimi ve donanımıyla bizim için de iftihar kaynağı haline gelmiştir” dedi.
Konuşmasında, KKTC’ye uygulanan ambargolara da değinen Oktay, Kıbrıs Türk halkının maruz kaldığı haksız tecridin siyasi, hukuki, ahlaki ve insani hiçbir açıdan izahı olmadığına işaret ederek, uluslararası toplum bu uygulamalara daha fazla vakit kaybetmeden son vermesi gerektiğini söyledi.
Oktay, “Sizlere Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın sevgilerini ve selamlarını getirdim. Sayın Cumhurbaşkanımız Barış ve Özgürlük Bayramınızı kutluyor, coşkunuzu ve heyecanınızı paylaşıyor. Ayrıca Anavatan’daki kardeşlerinizin selamlarını ve iyi dileklerini de sizlerle paylaşmak istiyorum” dedi.

Denizi aşarak gelen su…
Fuat Oktay, şöyle devam etti:
“KKTC ile Türkiye arasındaki denizi aşarak getirdiğimiz suyla birlikte bugün, adanın içme suyu sorunu büyük ölçüde çözülmüş durumdadır. Güzelyurt ve Mesarya ovalarının sulanmasına yönelik çalışmalar da devam ediyor. Böylece KKTC’de yükseköğretim ve turizmin yanı sıra, tarım sektörünün de yeni bir atılım yapmasını, ekonominin öncü sektörlerinden biri haline gelmesini birlikte başaracağız.
Ortak gayemiz, bu büyük başarıları yeterli bulmayarak, bu noktadan daha da ileri gitmek ve önümüzdeki 5-10 yıl içinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni Doğu Akdeniz’de bir çekim merkezine dönüştürmek olmalıdır. Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemi’nin uygulanmasıyla birlikte elde edilecek büyük kazanımların sonuçlarını, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de görmek mümkün olacaktır.”

Akıncı: Çözümsüzlüğün sorumlusu biz değiliz 
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, çözüm iradesini defalarca kanıtlayan, dostane ilişkilerin savunucusu olan Kıbrıslı Türklerin nabzının her zaman barıştan, çözümden, işbirliğinden yana attığını kaydederek, “Çözüm hedefine varılamamışsa sorumlusu biz değiliz” dedi.
50 yıldır devam eden çözüm arayışlarının neden sonuç vermediğini başta Birleşmiş Milletler olmak üzere tarafların ciddiyetle sorgulamasının vakti geldiğini hatta geçtiğini belirten Akıncı, “En başta Kıbrıs Rum tarafının ciddi bir fikir dönüşümüne ihtiyacı vardır. Bunu söylediğim zaman rahatsızlık duyanlar oluyor. Ama bu bir gerçek” dedi.
Kıbrıslı Türklerin sürekli ‘çözüm’ bekler durumda hareketsiz kalmayacağını da vurgulayan Mustafa Akıncı, her şeyi çözüm sonrasına erteleyerek bekleyişe geçmenin gerçekçi bir anlayış olmayacağını söyledi.
Akıncı, “Dilerim ki Rum tarafında önümüzdeki dönemde yeni bir anlayış hakim olsun ve kalıcı adil bir çözümün yolunu açabilelim. Bu olur ya da olmaz hiç ihmal etmememiz gereken ise kendi içimizde ekonomimiz ve demokrasimizle, daha üst bir seviyeye çıkmak yönünde canla başla çalışmak olmalıdır” dedi.
Cumhurbaşkanı Akıncı konuşmasında, halkın bayramını kutlayarak, şehitleri rahmetle, gazileri saygıyla andıklarını belirtti. 

Güncelleme Tarihi: 21 Temmuz 2018, 12:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474