banner564

Özgürlüğün 40’ıncı yılı

Lefke’deki törende konuşan Eroğlu, bölgenin çok zor dönemlerden geçerek bugünlere geldiğine dikkat çekti

Özgürlüğün 40’ıncı yılı
banner598
Lefke’nin Rum esaretinden kurtuluşunun 40. yıldönümü dün Lefke’de düzenlenen törenlerle kutlandı. Törene Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun yanı sıra, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi adına 1. Müsteşar İbrahim Cem Şahinkaya, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı adına 39. Tümen Komutanı Tümgeneral Sadık Piyade, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlyas Bozkurt, Ana Muhalefet UBP adına Güzelyurt Milletvekili Kemal Dürüst, Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, askeri erkan, devlet ve hükümet yetkilileri, milletvekilleri, belediye başkanları, siyasi partiler, muharip dernek, kurum, kuruluş yetkilileri ile vatandaşlar katıldı.

Eroğlu: Lefke çok zor günler geçirdi
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, törendeki konuşmasında, 20 Temmuz 1974’te başlayan Barış Harekatı’nın ikinci aşamasının sonuçlandığı noktanın Lefke olduğunu anımsatarak, Lefke’nin çok zor günler geçirdiğine dikkat çekti. 
“Lefke ve yöresinde yaşayan kardeşlerimiz, Kıbrıs’ın diğer bölgelerinde kalan Kıbrıs Türkleri acaba 20 Temmuz Barış Harekatı’nın birinci ve ikinci aşamaları olmasaydı ne olacaktı” diye soran Cumhurbaşkanı Eroğlu, 15 Temmuz 1974’te ENOSİS için darbe yapan, EOKA-B mensupları ile Yunan askerlerinin kendi insanlarını bile katlettiğini söyledi.  Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türkiye etkin ve fiili garantörlük hakkını kullanarak Kıbrıs’a müdahale etmeseydi, EOKA-B ve Yunan askerlerinin Kıbrıs Türk halkının başına neler getireceğinin yanıtının Muratağa, Sandallar, Atlılar, Taşkent’te yattığını söyledi. 
 
“Biz Kıbrıs’ın bir barış adası olmasını istiyoruz”
“Biz Kıbrıs’ın bir Barış adası olmasını istiyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, var olan barış ortamının Rum komşularla yapılacak antlaşma ile perçinlenmesinden yana olduklarını vurguladı.
İyi niyetle süreci devam ettirmek ve bir sonuca ulaşmak amacında olduklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, halkın antlaşmadan umudunu giderek yitirdiğini, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletlere olan güveninin, inancının ciddi şekilde sarsıldığını söyledi.  Verilen sözlerin havada kalması, çözüme, antlaşmaya “hayır” demesine rağmen hala Rumların memnun edilmeye çalışılmasının halk tarafından tepkiyle karşılandığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Biz halkımıza kulak vermek zorundayız” dedi. 

Kaya: Dünyayı mazgal deliğinden izlemek... 
Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, törende yaptığı konuşmada, bugün bu topraklar üzerinde, yaşayanların yarattığı bir miladın 40. Yıldönümü olduğunu belirterek, 40 yıl önceki neslin sahip olduğu toplumsal varlığının, kimliğinin ve kültürünün yaşatılması idealinin en olumsuz şartlarda, bu miladın yaşatılmasının en önemli unsuru olduğunu söyledi. Acı, hüzün ve belirsizlik döneminin yerine yaşamı yeniden kurmak mücadelesinde, bu neslin çok bedel ödediğini ifade eden Kaya, bir neslin en verimli çağını, dünyayı bir mazgal deliğinden izleyerek geçirdiğini söyledi.


Sergiyi açtılar
Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber’le birlikte, Lefke Belediyesi’nin, Lefke’nin Kurtuluşu Festivali kapsamında organize ettiği Fotoğraf Sergisi’nin açılışını da yaptı. 

Güncelleme Tarihi: 17 Ağustos 2014, 09:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473