banner564

“Özgürlüklere  zarar veriyor”

KKTC’de “yasaklı kitap”  listesi bulunmadığını söyleyen Akıncı, bu yönde tutuklama yapılmasını eleştirdi

“Özgürlüklere  zarar veriyor”
banner598

 Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ülkede herhangi bir yasaklı kitap listesi bulunmadığına dikkat çekerek, özgürlükleri tehdit eden demokrasi dışı yaklaşımlarla kararlı bir şekilde mücadele edilirken, özgürlük ve demokrasi ortamına zarar verilmemesi gerektiğini kaydetti.

Akıncı yaptığı açıklamada, Kıbrıs Türk halkının, uygar dünyanın demokrasi, özgürlük ve insan hakları anlayışını benimsediğine ve bu değerlere uygun bir yaşam sürmeyi ortak amaç edindiğine dikkat çekerek, “Halkımız aynı zamanda terörün ve şiddetin gelişip yaygınlaşmasına karşı azami mücadeleyi öngören evrensel anlayışa da sıkı sıkıya bağlıdır. Bu çerçevede dikkat edilmesi gereken, özgürlükleri tehdit eden demokrasi dışı yaklaşımlarla kararlı bir şekilde mücadele edilirken, özgürlük ve demokrasi ortamına zarar vermemektir” dedi.

Kaygılar artıyor
Son zamanlarda halk arasında özgürlüklerin kısıtlanmakta olduğuna ilişkin kaygının giderek büyüdüğüne işaret eden Akıncı, “Yasa koyucu ve uygulayıcılar bu kaygıyı önemle dikkate almalıdır. Bu kaygılar dikkate alınarak özgürlükçü bir perspektifle, mevzuatta şiddet-terör ile demokrasi-özgürlükler arasındaki ayırımın belirgin bir şekilde yapılması gerekmektedir” dedi.
“Ülkemizde, özgürlüklerin kısıtlanması yerine artırılmasına ilişkin bir yönelim içinde olunmalı, kendimizi bir parçası hissettiğimiz çağdaş dünyanın değerleriyle bütünleşmeyi sağlayacak adımlar atılmalıdır. Unutulmamalıdır ki şiddet, özgürlük ve demokrasi ikliminde değil, baskıcı ve otoriter ortamlarda gelişmeye zemin bulur” diyen Akıncı, şöyle devam etti:
“Yasaklı kitap bulundurma suçlamasıyla ilgili tutuklama yapılması, kamuoyunda son iki gündür yoğun bir şekilde tartışılmaktadır. Bilindiği gibi ülkemizde herhangi bir yasaklı kitap listesi bulunmamaktadır. Bu durum, yurttaşlardaki kaygıyı daha da artırmaktadır. Terör, şiddet ve kitap okuyuculuğu arasında doğrudan ilişki kurmanın, toplumun özgürlük algısında yarattığı tahribat görmezden gelinmemelidir.
Bütün bu tartışmalar içinde kendimize evrensel hukuk normlarını ve insan hakları değerlerini rehber edinmek, tutulacak en akılcı yoldur.”

Tepkiler sürdü
Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) Yeni Güçler Genel Sekreteri Mehmet Davulcu, hükümete kitabı suç delili olmaktan çıkaracak tedbirleri alıp acilen hayata geçirme ve sahip olduğu meclis çoğunluğu eliyle  sömürge döneminden kalan “mızır neşriyet” gibi içerikli yasaları yürürlükten kaldırılması çağrısı yaptı.

Sendikal Platform eylem yapacak
Sendikal Platform, hükümete; “düşünceyi, kitabı, yayını suç sayan anlayıştaki yasaların değiştirilmesi” çağrısı yaptı.
Sendikal Platform, önceki gün tutuklanan Bengül Gargınsu’ya destek olmak amacıyla bu sabah saat 08.30’da Lefkoşa Mahkemeler önünde olacağını da duyurdu.

Toparlanıyoruz Hareketi
Temiz Toplum Derneği (Toparlanıyoruz Hareketi), “kanıksanmaya yüz tutan inşaatlardaki işçi ölümleri ve trafikte verilen canlar en acil eylem planlarını bekleyen kanayan yaralar iken, enerji ve zamanın yasaklı kitap gibi konulara harcandığını” ifade etti.

MDP Terör Yasası istedi
Öte yandan Milliyetçi Demokrasi Partisi (MDP), yasak kitap bulundurmaktan 1 kişinin tutuklanması olayında yargının eldeki deliller ışığında en doğru kararı vereceğini belirtti.
Büsküvütçü, geniş kapsamlı ve net çerçeveli bir terör yasası hazırlanıp bir an önce Meclis’ten geçirilmesi gerektiğini ifade etti

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473