banner564

Pahalı ama mecburuz 

Diyalog Araştırdı

Pahalı ama mecburuz 
banner598

‘Biri İş’, ‘Diğeri Özel’ olmak üzere 2 tane cep telefonu kullanan vatandaşlar “facebook’a bağlanmak için internete konuşma ücreti kadar para ödüyoruz”diyor

Hüseyin ÇİÇEK-Melin DOBRAN
Kuzey Kıbrıs’ta aktif 680 bin cep telefonunun bulunması tüm çevrelerin dikkatini çekti. Diyalog muhabirleri ise Lefkoşa ve Gazimağusa’da geniş çaplı bir araştırma yaparak vatandaşların neden cep telefonu kullandıklarını, ücretler konusundaki dilek ve şikayetlerini ortaya çıkardı.
   Büyük bir çoğunluk iki tane cep telefonu kullandığını belirtirken “Birini iş, diğerini özel maksatlar için kullanıyoruz” dedi. Konuşmalar kadar internet kullanımının yaygın olması ise facebook’a bağımlılıktan kaynaklanıyor. Vatandaşlar “ödemekte zorlanıyoruz ama cepsiz ve internetsiz olamıyoruz”diyor.

100 TL’den aşağı fatura yok
Cep telefonlarına aylık olarak yüklü fatura ödediklerini belirten vatandaşlar aylık olarak ödedikleri faturanın en az 100 TL olduğunu dile getirdi. Konuşma ücretlerinin oldukça pahalı olduğunu savunan vatandaşlar, özellikle Türkiye’ye kıyasla çok pahalıya konuştuklarını savundu.
Vatandaş ne dedi?

Rifat Gözübüyük:
Telefonu günde 5-10 kez kullanıyorum. Gün olur, müşteriler çok arar. Gün olur telefonum günde birkaç kez çalar. Genelde iş için kullanıyorum, o da 2-3 dakika sürer. Özel olarak da 3-4 dakika konuşuyorum. Türkiye ile bazen görüntülü konuşuyorum bazen de arama yapamayan whatsapp uygulamasından arıyor. 1 tane telefon kullanıyorum hem iş hem de şahsım adına kullanıyorum.

Gökhan Yenigün:
Ben 1 tane cep telefonu kullanıyorum. Konuşma sürem bazen 3-4 dakika oluyor bazen de 20 dakikayı buluyor. Genelde arkadaşlarım ve çocuklarım arıyor. Messenger uygulamasından bazen fotoğraf gönderimleri oluyor, bazen de yurt dışındaki arkadaşlarla görüntülü konuşuyoruz. Günde 5-6 kez telefon görüşmesi yapıyorum.

Zafer Kanıöz:
Benim 1 tane telefonum var. Hem özel hem de iş görüşmelerimi ikisinden de yapıyorum. Telefonum günde yaklaşık 5 kez çalıyor. Yaklaşık 3-5 dakika konuşuyorum. Hem işten aranıyorum hem de ailemle konuşuyorum. Telefonda çok görüşme yapmıyorum.

Doğan Türkkal:
Benim 2 tane cep telefonum ve 2 tane telefon hattım var. Birinde sosyal medya hesaplarını kullanıyorum, internet üzerinden konuşma yapıyorum bir de video izliyorum. Biri iş hattımdır diğeri ise benim özel hattımdır. Telefonum günde yaklaşık 15-20 kez çalıyor. Konuşma sürem ise 15-20 dakikayı geçmez.

Halil Yenigür:
Benim 1 tane telefonum var hem iş için hem de kendim için kullanıyorum. Görüşmelerim yaklaşık 10-12 dakika sürüyor. Telefonumda herhangi bir uygulama yoktur. İş için 24 saat aranıyorum. Sevenim çok arkadaşım yok. Günde yaptığım telefon görüşmesinin sayısı 40-50 civarıdır.

Kayhan Tunalı:
Benim iki tane telefonum var. Her ikisini de iş için çok sık kullanıyorum. Günde yaklaşık 30-40 kez telefon görüşmesi yapıyorum. Görüşmelerim ise yaklaşık 2 dakika sürüyor. Konuşmalarımın hemen hemen hepsi iç icabıdır. Telefonumda birkaç tane sosyal medya hesabı var ama çok az kullanıyorum. Genelde Youtube ve Google gibi uygulamaları araştırma amaçlı kullanıyorum.

Hanife Karataş:
Benim 2 tane telefonum var. Hem iş hem de özel olarak kullanıyorum. Günde yaklaşık 8-10 görüşme yapıyorum. Hat tarifemde 1000 dakikam var, bir ay bu dakikalar bana yetiyor. Daha çok müşterilerimle konuşma yapıyorum.

Uğur Ramazanoğlu: Cep telefonlumu sadece ailemle görüşmek için kullanıyorum, internete ise gündemi takip etmek ve sosyal medyayı kullanmak amacıyla giriyorum, aylık ortalama 350 TL fatura ödüyorum ve bunun oldukça yüksek olduğunu düşünüyorum. Fiyatlar gerçekten çok pahalı, benim faturama eşim ve çocuğumun faturası eklenince bu fiyat bin TL’yi buluyor. Sabit telefonumu fazla kullanmadığım için bir şey diyemem ancak gsm opetörlerinin hizmetlerinden memnun değilim, benim hükümetimizden isteğim, bu iki operatörün istediği gibi artış yapmasını önlemesidir.
Musa Özkol: Cep telefonumu ailemle görüşmek için kullanıyorum, interneti ise sosyal medya, özellikle facebook amaçlı kullanıyorum. Aylık ortalama 250 TL cep telefonu faturası ödüyorum ve bu fatura tutarından memnun değilim. Gerçekten oldukça pahalıya haberleşiyoruz. Evde sabit telefonum var ancak ihtiyaç duymadığım için kullanmıyorum. Sunulan hizmetlerden de memnun değilim.
Mehmet Batuhan Köz: Cep telefonumu ailem ve arkadaşlarımla görüşmek ve internet amaçlı kullanıyorum. İnterneti ise sosyal medya özellikle facebook amaçlı kullanıyorum. Telefonuma aylık olarak 35 TL’lik kontör yüklüyorum, ben fazla harcama yapmadığım için fiyatlar konusunda bir şey diyemem, sabit telefonum yok.
Hüseyin Alder: Cep telefonumu tamamen haberleşme amaçlı kullanıyorum, interneti kullanmıyorum, aylık ortalama 90 TL fatura ödüyorum. Fiyatlar bence pahalı, daha uygun ücrete konuşabiliriz diye düşünüyorum. Ev telefonum var ancak kullanmıyorum. Hizmetlerden genel olarak memnunum, istediğim yeri arayabiliyorum, arayanlar bana ulaşabiliyor, benim için yeterlidir.
Ertuğ Kılıç: Cep telefonumu daha çok iş amaçlı kullanıyorum. İnterneti de iletişim amaçlı kullanıyorum, facebook ve sosyal medyayı çok etkin kullanmıyorum. Aylık faturam 200 ile 500 TL arasında değişiyor. Fiyatlardan memnun değilim, bence konuşma ücretleri aşırı yüksek, daha fazla kampanyalar olması gerekir. Sabit telefonum yok. Hizmetlerden de genel olarak memnun değilim.
Galip Tilim: Cep telefonunu sadece ihtiyacım olduğu zamanlarda kullanıyorum, internete ise facebook kullanmak amacı ile giriyorum. Aylık ortalama 100 TL fatura ödüyorum ve bu miktarın oldukça yüksek olduğunu düşünüyorum. Sabit telefonumu yok denecek kadar az kullanıyorum. Ne sabit hat ne de GSM operastörü hizmetlerinden memnun değilim.
Abdil Güççük: Cep telefonumu iletişim, haberleşme ve teknolojik gelişmeleri takip etmek amacıyla da akıllı telefon kullanıyorum. Bu telefonlar ile internet kullanma zorunluluğu hasıl oluyor ve interneti de faydalı amaçlar için kullanıyorum. Ayrıca sosyal medya ve haberleşme kaynağı olarak ta interneti etkin olarak kullanmaktayım. Aylık 115 TL fatura ödemekteyim, fiyatlardan genel olarak memnun değilim, Türkiye ve diğer Avrupa ülkelerine kıyasla fiyatları çok pahalı buluyorum, arada ciddi bir uçurum olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de  benim faydalandığım kampanya ücreti 45 TL, ancak ben burada 115 TL ödüyorum, bunun gerekçesi nedir?
Şeref Özal: Cep telefonumu ihtiyacım olduğu zamanlarda kullanıyorum, interneti de etkin olarak özellikle facebook amaçlı kullanırım. Aylık 75 TL fatura ödüyorum, konuşma ücretleri bence oldukça pahalıdır.
Köksal Çebi: Cep telefonumu iletişim amaçlı kullanıyorum, interneti ise ülke veya ülke dışındaki haberleri öğrenmek amacıyla takip ediyorum, aylık ortalama 100 TL telefon faturası ödemekteyim. Fiyatlar bana göre oldukça pahalıdır, daha ucuza konuşabiliriz. Sabit telefonu ise genelde ev ve çocuklarım ile konuşma amaçlı kullanırım, hizmetlerden genel olarak memnunum.
Tozan Talihsiz: Cep telefonumu tamamen iş amaçlı kullanırım, ayrıca interneti de ucuz iletişim olması nedeniyle iş amaçlı etkin olarak kullanırım. Facebook yada whatsap gibi sosyal medya araçları ile görüşmelerimi yapıyorum, aylık ortalama 140 TL fatura ödüyorum ve bence oldukça pahalıya iletişim kurduğumuzu düşünüyorum. Hizmetlerinden de genellikle memnunum.
Cezmi Acıbucu: Cep telefonumu tamamen iş amaçlı kullanıyorum, interneti ise kullanmıyorum, aylık 150 TL fatura ödüyorum, bence fiyatlar oldukça pahalı, daha ucuza konuşabileceğimizi düşünüyorum.
Yusuf Şentuğ: Cep telefonumu iletişim ve sosyal medya amaçlı kullanmaktayım, facebook’un yanı sıra instagram, whatsap gibi diğer sosyal iletişim araçlarını da etkin olarak kullanmaktayım. Ortalama 100 TL fatura ödemekteyim ve bence fiyatlar aşırı derece yüksek, bazı ülkelerde, hemen hemen her bölgede wifi olması nedeniyle internet neredeyse bedava, iletişim çağında olduğumuz  bu dönemde, internetin ücretsiz olarak sağlanması devletin bir görevidir diye düşünüyorum. Sabit telefonumu genellikle iş amaçlı kullanıyorum. Sabit telefon hizmetlerinden memnunum, ancak cep telefonlarından oldukça yüksek ücrete konuştuğumuzu ve açıkça aldatıldığımızı düşünüyorum. 

Yunus Suveren: Cep telefonumu daha çok internet, özellikle internette alışveriş amaçlı kullanıyorum, bunun yanı sıra, facebook gibi sosyal medya amaçlı kullanıyorum, ortalama 100 TL aylık fatura ödüyorum. Ücretlerimiz Türkiye’ye göre oldukça pahalı. Türkiye bizden neredeyse yarı yarıya daha ucuz iletişim kuruyor. Sabit telefonumu da iletişim amaçlı kullanmaktayım, hizmetlerinden de memnun olduğumu söyleyebilirim.
Erkan İpekçioğlu: Cep telefonumu eskiden sadece görüşme amaçlı kullanıyordum, ancak günümüzde sosyal medya amaçlı kullanmaktayız, bu yüzden de internete sürekli ihtiyacımız oluyor ve bu da faturalara yüklü miktarda yansıyor, ödediğim tutarın karşılığında yeterli hizmet alamadığımızı düşünüyorum. Aylık olarak ödediğim ortalama fatura miktarı 300 TL’dir.
Altuğ Öztürcem: Cep telefonumu iletişim amaçlı kullanıyorum. İnterneti ise sosyal medya ve eğlence amaçlı kullanıyorum, ayda ortalama 100 TL fatura ödemekteyim. Fiyatlar özellikle Türkiye’ye kıyasla pahalı.
Gökhan Gür: Cep telefonumu iletişim amaçlı, genellikle bana ulaşılabilsin diye kullanmaktayım, internet kullanmıyorum. Aylık 150 TL fatura ödemekteyim, fiyatlar bence oldukça pahalı. Sabit telefonumu ise yine sabit hatları aramak amaçlı kullanırım, hizmetlerden genel olarak memnun değilim.
Necdet Törer: Cep telefonumu genellikle iş yerinde olduğum zamanlarda, eşim ve çocuğumla iletişim amaçlı kullanıyorum. İnterneti ise facebook aracılığı ile Türkiye’de bulunan ailemle konuşma amaçlı kullanıyorum, aylık 150 TL fatura ödüyorum, fiyatlar bence aşırı derece de yüksek, sabit telefonum yok.
Kader Akıllı: Cep telefonumu internet amaçlı kullanıyorum, interneti ise genellikle facebook amaçlı kullanırım. Aylık sadece 26 TL’lik kontör masrafım var, fiyatlar bence Türkiye’ye oranla pahalı.
Mehmet Madali: Cep telefonumu tamamen iş amaçlı kullanıyorum, interneti ise sosyal medya amaçlı kullanıyorum. Aylık 100 TL fatura ödemekteyim, bence pahalıya konuşuyoruz ve daha ucuza konuşabileceğimizi  düşünüyorum. 170 TL olan bir paketi, sırf abone gsm operatörünü değişmesin diye ucuzlattıklarına bizzat şahit oldum. Demek ki bize sunulan fiyatların çok altında da  konuşabiliyormuşuz. Aabit telefonumu sadece müşterilerle iletişim amaçlı kullanıyorum.
Ramadan Sanıvar: Cep telefonunu haberleşme, iletişim kurmak mesajlaşmak ve internet amaçlı kullanıyorum. İnterneti ise Sosyal medya, Facebook, İnstagram ve ayrıca mail ile beraber gündemdeki haberleri takip amaçlı kullanıyorum, cep telefonu için ayda 350-400 civarı fatura ödüyorum. Fiyatlardan kesinlikle memnun değilim, sabit telefonum var ancak kullanmıyorum.
Fikret Atilaoğulları:
2 tane cep telefonu kullanıyorum. Telsim hattımla Telsimlileri, Turkcell hattımla da Turkcellileri arıyorum. Genelde işle ilgili konuşuyorum. Özel olarak da kullanıyorum. Telefonda yaklaşık 5-10 dakika konuşuyorum. O da karşıdaki müşteriye bağlı. Günde yaklaşık 30-40 kez telefon görüşmesi yapıyorum. Telefonda hemen hemen tüm uygulamaları kullanıyorum. Güney Kıbrıs’tan araba parçası fotoğrafı gönderiyorlar. Türkiye ile de Whatsapp uygulamasını kullanarak iletişime geçiyorum.

Engin Desdur: 
Ben cep telefonunu çok sık kullanmıyorum. Herkese telefon numaramı ve kartımı da vermiyorum. Benim müşterilerim özeldir. İki tane telefonum var ama sadece bir tanesini kullanıyorum. Genelde eşimle konuşuyorum. İş olunca da müşterim nerede olduğunu söyler ben de gider alırım. Yani yaklaşık birkaç dakika konuşuyorum. Telefonla da günde yaklaşık 3-4 kez görüşme yapıyorum.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473