banner564

Paket hazır

Kamu görevlilerine en düşük 4 bin lira vermeyi planlayan hükümet, yüksek maaşları kırpacak, 13’üncü maaş ve ek mesai ödemelerini kaldıracak; belediyelere katkı payından kesintiye gidecek 

Paket hazır
banner598

 Raif DOĞRU

   Coronavirüs krizi sonrasında okulları ve iş yerlerini 27 Mart’a kadar kapatan KKTC hükümeti ekonomik önlemlerle ilgili çalışmalarını büyük ölçüde tamamladı.
   Diyalog’un elde ettiği bilgilere göre; kriz öncesinde memur ve emekli maaşları için ayda 500 milyon liraya yakın ödeme yapan hükümet, Mart sonuna kadar bu miktarın ancak yarısı kadar gelir elde edeceğini hesaplıyor. Eğitim kurumları ve otellerin yanı sıra ticaret sektörünün tamamen durması yüzünden bütçede öngörülen hazine gelirlerinin elde edilemeyeceği gerçeğinden hareketle, ay başında yüksek maaşlı memur ve emeklilerden maaş kesintine gidilecek. Ancak en düşük maaş 4 bin liranın altına düşmeyecek.
   Devletten her ay 72 bin dolayında çek çıktığını belirten bir kaynak, geçmiş aylarda maaş ödemelerinin yerel gelirlerden ve bir miktar da Türkiye yardımlarından karşılandığını anımsatarak “önümüzdeki 3 aylık sürede böylesi bir imkan görülmüyor” dedi.

Katkı payları düşecek

   KKTC hükümetinin ‘Ekonomik Önlemler Paketi’nde 13’üncü maaşların kesilmesi, hayat pahalılığının durmasının yanı sıra belediyelere katkı payından da kesinti yapılacak. Toplam 28 belediyeye yılda 480 milyon TL katkı yapılırken, bu miktar yeni düzenlemeyle oldukça aşağılara çekilecek.
   BRT’ye yılda 150 milyon lira katkı yapan hükümet, bu miktarı da aşağılara çekecek; ayrıca siyasi partilere yapılan yardımları durduracak.

Partilere bilgi verilecek

   Başbakan Ersin Tatar’ın, yarın açıklanması beklenen paketle ilgili olarak bugün saat 15.00’te Meclis’te temsil edilen siyasi parti başkanlarına bilgi vermesi bekleniyor. Tatar’ın bugünkü toplantıda alınacak önlemlerle ilgili olarak tüm parti liderlerinden destek isteyeceği belirtiliyor.
   Bakanlar Kurulu ise yarın toplanarak paketin son şeklini ele alacak ve daha sonra kamuoyuna açıklama yapılacak.  

YORUM EKLE
YORUMLAR
Osman nalbantoglu
Osman nalbantoglu - 4 yıl Önce

Iyi guzel de borchardt taksitlerini Kim odeyece


Borc taksitleri ne olacak.banka faizleri ne olacak.diger sorumluluklarimizi nasil yapacagiz.daha cindi desbieler gerekir.

Kem back
Kem back - 4 yıl Önce

Kibrista havadan emekli parasi alan kor yeyiciler dolu 15 ila 20 bin tl emekli maasi alan kor yeyici var maaslar dusurulsun ve 13.maas kaldirilsin

Kem  back
Kem back - 4 yıl Önce

Cok sevindim verilen hak diye birsey olamaz zamaninda haksizlikla 13.maas verilmisti yillardir aliyorlardi tamamen kesilsin.
Isiniz zor tamamen rezillik ve kaos sizleri bekliyor

Vatandaş
Vatandaş - 4 yıl Önce

Umarım memurlardan yuzdelik bir kesinti olur

Ayse k
Ayse k - 4 yıl Önce

KKTC DEVLET BÜTÇESİNİN DÜZLÜĞE ÇIKMASI İÇİN HÜKUMETİMİZ TARAFINDAN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE UYGULAMALAR:
1-Siyasi Partilere para yardımın durdurulması. Gerekli gönüllük esasına göre üye aidatları ile masraflarını karşılasınlar.

2- Kulüp, dernek, federasyon v.d gibi kuruluşlara bir müddet devlet yardımlarını durdurulması.

3-Tv. Basın uydu katkı için verilen devlet yardımlarının derhal durdurulması.

4-KKTC tanınana kadar veya bir anlaşma olana kadar Dış temsilcilikleri TC elçilik binasında bir ofiste hizmet vermeli. Her devlete veya bölgeye. 2 temsilci görevlendirilmeli. TC temsilciyle birlikte yürütülmesi...

5-Tüm örtülü ödeneklerin durdurulması...

6-Ek mesai sistemi ortadan kalkmalı. Vardiya sistemine geçilecek şekilde yasal düzenleme yapılmalı.İş tanımları yapılıp iş yoğunluğuna göre zaman fayda analizine göre memur çalıştırılmalı.

7-KKTC Başkanlık sistemine geçilmeli. Seçimleri bir defa yapıp hem başkan hem de milletvekilleri seçilmeli. İki başlılık her zaman sorun yaratmış olup, hem idari hem de maddi tasarruf sağlanacak.

8-Tüm seçimleri hafta ortasında çarşamba veya perşembe günleri yapmalı. Okul, Daire ve iş yerleri tatil edilip, seçim için binaları ona göre yapılmalı. Devlet memurları sandıkta görevlendirilmeli. Harcananın %50 tasarruf sağlanır.

9-Dairelerde görev dışı kalan müşavir v.b kişileri yeniden göreve çağırmalı. Kamu verimliliğini gözetmeli.

10-Devlet ihtiyacı olan mal ve hizmet alımları aracı firmaları ortadan kaldırılarak, yeni oluşacak alım komisyonu tarafından direk alınmalı. Bunun için de yeni bir organizasyon gerekli. Yeterli eleman ve personel sağlanmalı.

11-Sosyal Sigorta katkıları yeniden gözden geçirilmeli. Destek fonun krizlerde kullanılmalı. Popülist yaklaşımlar yasaklanmalı.

12-BRT’nin birçok verimsiz kanalları kapatılmalı. Fazla personel ise devletin ihtiyacı olan bölümlerine aktarılmalı.

13-Belediyelerin katkıları azaltılmalı. Harcama ve faaliyetleri denetlenmeli.Harcamalar bir disiplin içerisine sokulmalı. Popülist harcamalar durdurulmalı. Belediyeler kapatılmalı.Personeli diğer belediye intikal ettirilmeli.

14-Eğitim Burslar tekrardan gözden geçirilmeli. Gençliğe iş imkanları yaratacak tesisler yapılmalı.Her gençliğe bir iş imkanı yaratmalı. Meslek yüksek okullara ve meslek liselerine yeteneğe göre teşvik sağlanmalı.

15-Fonlar ve Teşvik kalemleri tekrardan gözden geçirilmeli. Hayatı ucuzlatacak yöntemler geliştirilmeli..

16-Varlık vergisi konmalı.

17-Bütce üzerindeki Faiz yükünü kaldırmalı.

18-Maaş politikalarını verimlilik esasına göre uygulamalı.

19-Özel iş yerlerinin muhasebe sistemleri elektronik uygulamaya geçirerek kontrol altına alınacak bir denetim mekanizması kurulması.

M. T.
M. T. - 4 yıl Önce

Türkiyenin korona virüsü ile ilgili gönderdiği parayı ne çabuk bitirdiniz de sıra kamuda çalışan ve belediye çalışanın parasına sıra geldi. Bütün bu saydığınız kurumlarda çalışanlar aldığı maaşına göre bankaya borç yaptı. Onlar ne olacak. Öylesine saçma sapan kararlarla yönetilen bir ülkede yaşıyoruz. Birde Avrupa Avrupa diye hayaller kurarsınız. Bir bakın bakalım sizin bu aldığınız kararlara emsal olan başka bir ülke varmı? Kolonya Cumhuriyeti.

SIRADAKİ HABER

banner608

banner473