banner564

Pazar sorunu aşılacak

Karpaz’da tütün yetiştiriciliğinin geliştirilmesinin önemine vurgu yapan Bakan Oğuz, hükümet olarak bu konuda üzerlerine düşeni yapacaklarını belirtti

Pazar sorunu aşılacak
banner598

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, tütün yetiştiriciliğinin geliştirilmesinin önemini vurguladı.
Bakan Oğuz ile Kıbrıs Türk Tütün Endüstrisi Genel Müdür Selahaddin Bayırkan, Yenierenköy Belediye Başkanı Emrah Yeşilırmak’ı belediye binasında ziyaret ederek, Karpaz bölgesindeki tütün yetiştiriciliğinin geliştirilmesi konusunda toplantı yaptı.
Yapılan açıklamaya göre, toplantının ardından,  Karpaz Kooperatif Tütün Satış Şti. Ltd.'e ait tesis ziyaret edilerek, Kooperatif Başkanı ve Kooperatif Sekreteri’nden bilgi alındı.
Ziyaret sırasında, Kıbrıs Türk Tütün Endüstrisi’nden üretim ve pazarlama konularında uzman bir ekip de hazır bulundu.
Karpaz bölgesinde geçmiş dönemlerde yıllık 200 ton tütün yetiştirildiği ancak pazar sıkıntısından dolayı üretimin durduğu belirtildi.
Son yıllarda tütün ekiminin yeniden başladığını ve özellikle pipo tütününün şinya ile aroma kazandırılmasından dolayı aranır bir ürün olduğu ifade edildi.
Oğuz, üretimin doğrudan kooperatif üstünden yapılmasının önemini vurguladı. Bakan Oğuz, yeni tasarlanacak proje kapsamında öncelikle bölgedeki tütüne uygun alanların toprak analizlerinin yapılmasıyla birlikte, özellikle Virginia  tütün çeşidinin ekimine önem verileceğinin altını çizdi.

Planlı alım garantili model
Fizibilite sonuçlarına göre planlı alım garantili model konusunda pilot üretime geçilmesi düşüncesinde olduklarını ifade eden, Oğuz üretim hacminin artmasıyla birlikte Tütün Kooperatifi Tesisi’nin alt yapı ihtiyacının giderilmesinin önemine işaret etti. 

“Balık kooperatifleri aktif hale gelmeli”
Öte yandan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, İskele’deki Boğaz Balıkçı barınağında İskele Boğaz Su Ürünleri Kooperatifi’ni ziyaret  ederek, İskele bölgesinde  kooperatifçiliğin geliştirilmesi ve İskele Boğaz Su Ürünleri Kooperatifi’nin sorunları ile ilgili toplantı yaptı. 
Kooperatiflerin aktifleşmesinin önemli olduğunu belirten Bakan Oğuz, balıkçıların sorunlarını dinledi ve çözüm önerileri ile ilgili olarak fikir alışverişinde bulundu.

Bakan Oğuz, sorunları yerinde görüyor
Bakan Dursun Oğuz ayrıca, Gönendere’de 4 ağıl yerinin projelendirildiği organize hayvancılık bölgesi altyapının tamamlanması için gerekli çalışmaların başlatıldığını açıkladı.
Oğuz bölgeye giderek incelemelerde bulundu. 
Bölgenin yol,  su, elektrik gibi altyapı gereksinimlerin giderilmesi yönündeki çalışmalar sürüyor. Bu proje ile birlikte, köy içindeki ağıllar nedeniyle yaşanan sıkıntının da sona ermesi hedefleniyor.  

TÜK rekor kırdı
Bu arada Bakan Dursun Oğuz, Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) Geçitkale Şubesi tahıl ambarlarında incelemede bulundu. Oğuz, TÜK’ün bugüne kadar toplam 75 bin ton tahıl alımı yaptığını, bunun uzun yıllardan sonra rekor bir alım olduğunu söyledi.  

Değirmenlik bölgesine de gitti
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz ve ekibi ile Su İşleri Dairesi Müdürü Tarkan Çeki Değirmenlik Belediye Başkanı Ali Karavezirler ile birlikte, Değirmenlik Çataldere Göleti’ne giderek incelemelerde bulundu. 
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, Su İşleri Dairesi Müdürü Tarkan Çeki ve Değirmenlik Belediye Başkanı Ali Karavezirler’in bölgedeki su kapasitesinin arttırılması için ne yapılabileceğinin konuşulduğu incelemeler sırasında ayrıca, bölgenin ve zeytin ağaçlarının sulanması konusu da görüşüldü. 
Başkan Ali Karavezirler, şu anda Değirmenlik Çataldere mevkiinde bulunan göletin, sulama için konulan borularının tıkalı olduğunu ve bu boruların açılması amacıyla Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile işbirliği içerisinde çalışılacağını kaydetti.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474