banner564

‘Pozisyonu koruyun’

Anastasiadis’in, Guterres’e gönderdiği Maraş mektubu Güvenlik Konseyi üyelerine de dağıtıldı

‘Pozisyonu koruyun’
banner598

 Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e 26 Haziran’da gönderdiği ikinci mektubunda BM’nin, Maraş’la ilgili pozisyonunu korumasını istediği belirtildi.
   Alithia “Lefkoşa BM’ye: Maraş’la İlgili Pozisyonunuzu Koruyun… Anastasiadis 21 Güven Önlemine Özel Atıf Yaptı” başlıklı haberinde, BM Genel Sekreteri’ne 14 Haziran’da bir mektup gönderen Anastasiadis’in Başbakan Ersin Tatar ve Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın Maraş’ın Kıbrıs Türk idaresi altında açılacağı “tehditleri” üzerine 26 Haziran’da bir mektup daha gönderdiğini yazdı. Gazete, ikinci mektup hakkında Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in RİK’e, Sözcü Prodromos Prodromu’nun gazetecilere söylediklerini aktardı.
   Habere göre Prodromu, Rum yönetiminin BM’den Maraş konusunda aynı pozisyonda kalmasını, yani kentin özel statüde olduğu, çözümden önce açılırsa Güvenlik Konseyi kararlarında öngörüldüğü gibi Rum sakinlerinin BM yönetimi altında yerleşmesine müsaade edeceği ve çözüm halinde de Maraş’ın Kıbrıslı Rumlara iade edileceği pozisyonunu değiştirmemesini istediğini söyledi.
   Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis de RİK’e yaptığı açıklamalarda, Prodromu’nun söylediklerini doğruladı ve Anastasiadis’in Guterres’e mektubunun birer kopyasını da BM  Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesine göndererek son günlerde Maraş konusunda yapılan açıklamalar hakkında bilgi verdiğini söyledi.
   Anastasiadis’in mektupta Tasos Papadopulos, Dimitris Hristofyas gibi Rum yönetimi eski başkanları zamanında yapılanların devamı niteliğindeki (Maraş) önerisini yinelediğini ve son görüşmeleri sırasında Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya sunduğu 21 güven yaratıcı önleme özel atıf yaptığını anlatan Hristodulidis, “Ancak Sayın Özersay iki devletli çözüm taraftarı olarak, bu hedefe hizmet edecek açıklamalar yapıyor” dedi.
   Gazete, Hristodulidis’in Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Crans Montana tipi resmî veya gayrı resmî bir konferans önerisi hakkındaki bir soruya verdiği cevabı “Crans Montana Tipi Bir Görüşmeye Evet” başlığı ile vurgulayarak aktardı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474