banner564

“Radikal kararlar alacağız”

Kayıt dışı rakamın yüzde 30’un üzerinde olduğuna dikkat çeken Sucuoğlu, kaçak yaşama müsamaha gösterilmeyeceğine vurgu yaptı

“Radikal kararlar alacağız”
banner598

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu kayıt dışı çalışmayı önlemek için yapacaklarını anlattı ve “Radikal kararlar alacağız” dedi.
Bakan Faiz Sucuoğlu katıldığı televizyon programında, asgari ücret, çalışma hayatı, bakanlığın proje ve çalışmaları hakkında açıklama yaptı.
Faiz Sucuoğlu, çalışma yaşamı ve kaçak yaşam ile ilgili yaptığı açıklamasında şu anda 111 bin 626 sigortalının olduğunu, buna ek olarak 34 bin emekli sigortalıların olduğunu ifade etti.
Rakamları ortaya koyarak açıklamasına devam eden Sucuoğlu, 2010 yılında 3. Ülkelerden gelen işçi sayısının 2 bin 917 kişi olduğunu ve 2018 yılında bu rakamın 10 bin 657’ye ulaştığına dikkat çekti. 
Sucuoğlu, “Türkiye’den de 2010 yılında 27 bin 792 işçi kayıt altındayken, bu rakam, 2018 yılında 33 bin 255’e çıkar ancak 3. dünya ülkelerinden gelen rakama bakıldığında 5 kat farkın olduğunu görüyoruz” dedi. 
Kayıt dışı rakamın yüzde 30’un üzerinde olduğuna dikkat çeken Sucuoğlu, her gün kayıt dışı kişilerin yakalandığını, bunların ülkeye nasıl geldiklerinin belli olmadığını, hiçbir kaydın olmadığını ifade etti ve radikal kararlar alınacağını söyledi. 

“Türkiye bacağını güçlendireceğiz”
Türkiye İŞ-KUR ile yapılan çalışma hakkında da bilgi paylaşan Bakan Sucuoğlu, şu an bu çalışma için Bakanlık Müdürü ve Müsteşarın Ankara’da olduğunu, bu başlık altında yoğun çalışma olduğunu söyledi. 
Hayata geçirmeyi planladıkları çalışma ilgili bilgi de aktaran Sucuoğlu, “Türkiye ile oluşturacağımız sistemle birlikte, Türkiye’nin her hangi bir yerinden bu yönde çalışmaya hazır olan kişilerin bilgileri gelecek ve KKTC’ye gelmeleri sağlanacak. Vasıflı kontrol altında bir işlem olacak ve bu çalışma Türkiye ile birlikte olacak” dedi. 

“3. dünya ülkelerinden gelen 4-5 yıl çalışıp dönecek”
Faiz Sucuoğlu 3. Dünya ülkelerinden gelen çalışanlar için de şu değerlendirmede bulundu; “3. dünya ülkesinden gelen işçi bilecek ki, 4 veya 5 yıl burada çalışıp ülkesine gidecek, ömür boyu kalmayacak. Bunun nedeni ise, gelen işçi bir süre sonra eşi ve çocuklarını da buraya getiriyor ve ülkenin kaldırabileceği kapasite ortada. Özellikle eğitim ve sağlıkta zafiyetler yaşıyoruz. Kendi vatandaşımızı neredeyse 2. Sınıf hale getirdik. Bunu önüne geçeceğiz.”

“Af gündemimizde”
Af ile ilgili bir soru üzerine de Bakan Sucuoğlu “ İnsani olarak hizmet verebilmemiz için kayıt altına almamız gerekiyor” diyerek, affın gündemlerinde olduğunu ve ağustos sonu eylül başı gibi affın çıkmasının hedeflendiğini belirti. Sucuoğlu, kayıt dışılığı kayda almak için çalıştıklarına dikkat çekerek, bunu hayata geçireceklerini söyledi. 
Daha önceki programlarda da dile getirdiği “kara liste” konusunu yineleyen Sucuoğlu, Kayıt dışılığın Güney Kıbrıs’a kaydığını da söyleyerek,  “bu iş İnsan emeğini sömüren bir sisteme gidiyor. Bu işle uğraşan ve para kazanan isimleri tespit ediyor, kara listeye alıyoruz. İnsanları çalıştırmak için buraya getirip, ücret alıp kendi haline bırakıyorlar. Kara listeye aldığımız isimlere yabancı uyruklu işçi getirme işlemini durduruyoruz” şeklinde konuştu. 
Bakan Sucuoğlu, Asgari Ücret Komisyonda yapılan birinci toplantıda fikirlerin ortaya konulduğunu, bir veya iki toplantıya daha ihtiyaç duyulduğunu ve fikirler olgunlaştıktan sonra asgari ücretin tespitinin yapılacağını dile getirdi. “Amacımız rakamı oy birliği ile geçirmek” diyen Bakan Sucuoğlu, işveren ve işçi temsilcileriyle ortak payda ve rakamda buluşmak istediklerini ifade ederek, ay sonu ve ya diğer ayın başında son toplantıyla sonucun ortaya çıkabileceğini düşündüğünü söyledi. 
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474