banner564

Karar zamanı

Cumhurbaşkanı Akıncı, Barış Harekatı’nın 45’inci yılına Rum liderine “Çözüm mü, bölünmüşlük mü istiyorsunuz?” diye sordu

Karar zamanı
banner598

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 15 Temmuz 1974’te yer alan ENOSİS amaçlı darbenin, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kıbrıs Türk Mücahidi ile omuz omuza verdiği mücadele sonrasında amacına ulaşamadığını söyledi. Akıncı, ENOSİS’in engellenmesi sonucunda iki kesimli, eşitlik ve güvenlik içinde yaşanabilecek yeni bir alt yapı oluşturduğunu ifade etti.
Aradan geçen 45 yıl sonra Rum lideri Nikos Aastasiadis’e seslenen Akıncı “Hepimiz kendisinden açıklık istiyoruz. Sayın Rum lider ne istiyor? Amacı ne? Kıbrıs’ta nasıl bir gelecek öngörüyor? Farklı ortamlarda farklı söylemler dönemi artık bitmelidir” dedi. 
Bazı söylemler bulanıklık yarattı
Cumhurbaşkanı Akıncı, “Kapalı ortamlarda bazen iki devlet, sırasında konfederasyon, bazen açıktan gevşek federasyon, bir başka gün desentralize federasyon, sonrasında başkanlık sistemi yerine parlamenter sistem, dönüşümlü başkanlık yerine dönüşümlü başbakanlık söylemleriyle bulanıklık yaratmıştır. Bizim istikrarlı duruşumuz karşısında Rum liderliğinin yalpalamaları daha nereye kadar sürecektir? Rum tarafı artık karar vermelidir. Her iki toplumun eşitlik, güvenlik ve özgürlük içinde yaşayacakları, aynı zamanda yetkiyi ve zenginlikleri paylaşacakları, makul bir çözümü içine sindirebilecek mi? Yoksa adanın kalıcı olarak bölünmüşlüğünü tescil etmek mi istiyor? Sayın Guterres’ten talep ettiğimiz 5’li gayrı resmi toplantıda tüm bunların aydınlanması gerekmektedir” diye konuştu. 
Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları dün, 21 pare top atışı ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, BRT’de yayınlanan konuşmasıyla başladı.
Akıncı, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı konuşmasında, “Barış, adalet, huzur, istikrar, gelişme ve refah olsun istiyoruz. Bunu sadece kendimiz için değil, tüm ada ve bölge halkları için de istiyoruz” dedi. 
“Rum tarafı artık karar vermelidir”
Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bizim istikrarlı duruşumuz karşısında Rum liderliğinin yalpalamaları daha nereye kadar sürecektir? Rum tarafı artık karar vermelidir. Her iki toplumun eşitlik, güvenlik ve özgürlük içinde yaşayacakları, aynı zamanda yetkiyi ve zenginlikleri paylaşacakları, makul bir çözümü içine sindirebilecek mi? Yoksa adanın kalıcı olarak bölünmüşlüğünü tescil etmek mi istiyor?” diye sordu.
20 Temmuz 1974’ün üzerinden tam 45 yıl geçtiğini, o günlerde dünyaya gelen çocukların bugün artık 45 yaşında olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, bu yaşta ve daha genç olan insanlarımızın toplumumuzun neredeyse üçte ikisine yakın bir bölümünü oluşturduğuna işaret etti. Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bu nedenle 20 Temmuzları ve nedenlerini irdelerken aslında toplumumuzun önemli bir bölümüne yaşamadıkları bir dönemi de anlatmış oluyoruz. Yaşamış olanlara da o günleri bir kez daha anımsatıyoruz” şeklinde konuştu.
“Rum yönetimine 9 maddelik öneri sundum”
Bugünkü durumu değerlendiren Cumhurbaşkanı Akıncı, konuşmasında şunları belirtti:           
“Bugün içinde bulunduğumuz durum özellikle Doğu Akdeniz’deki doğal gaz yatakları nedeniyle gergin bir hal almıştır. Tırmanmakta olan durumu dikkate alarak ve iş birliği yoluyla çözüme giden süreci kısaltmak amacıyla Rum liderliğine bir öneride bulundum. Esasen 2011 yılında da Rum tarafını ortaklaşmaya teşvik eden öneriler sunulmuştu. Şimdi ise ortak komite kurulması fikrini geliştirip güncelleyerek ve detaylandırarak Hükümet ve Türkiye yetkilileri ile istişare ederek 9 maddelik bir öneri halinde sundum. 
Önerimizin özü tek yanlı girişimlerden kaçınarak birlikte davranmayı öngörmektedir. Madem ki bu kaynakların ortak zenginliğimiz olduğu kabul ediliyor, o halde bunları değerlendirmek için ortak bir komite kuralım ve bu konuları orada kararlaştıralım önerisinde bulunduk.”


 

YORUM EKLE
YORUMLAR
hasan
hasan - 5 yıl Önce

bütün kıbrıs birleşmeli .. hidrokarbon kıbrıslılarındır.. ve de herkes evine vatandaş olmayan tursitler özellikle evine !

Ergün Şoföroğlu
Ergün Şoföroğlu - 5 yıl Önce

45 yıl Rumların fikir değiştirmelerini saflık içinde bekledik.

SIRADAKİ HABER

banner471

banner473